Jak správně vyčistit gril po každém grilování?

Gril a v pozadí rodina S_Photo / Shutterstock.com

Grilovací sezóna pozvolna začíná, proto je ideální čas připomenout si několik pravidel v péči o gril. Víte, jak jej správně vyčistit, aby vám připáleniny nebo tuky nezkazily chuť grilovaných pokrmů? Tady jsou kroky, které je dobré dodržovat. A váš gril bude zase jako nový – připravený k použití!

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Inspektoři zakázali prodej hned několika výrobků

Jak vyčistit rošt grilu?

Na roštu grilujete – a protože ne vždy je nutné použít grilovací pánev či misku, měl by být rošt opravdu čistý, abyste mohli pokrmy grilovat přímo na něm. Rošt čistěte, dokud je teplý. Pomocí ocelového kartáče odstraňte veškeré zachycené nečistoty.

Nakonec, až rošt nebude příliš horký, otřete zbytky nečistot vlhkým ubrouskem či hadříkem – ovšem pozor, bez chemie! Tak bude rošt připraven na další grilovací zážitky!

K romantickým večerům oheň patří

Jak odstranit mastnotu z grilu?

I když se snažíte grilovat čistě a vždy na vyčištěném grilu, mastnotě se při grilování prostě nevyhnete. Co teď? Na pomoc si přizvěte přípravky, které jsou určeny na odmaštění grilu. Tyto čističe stačí aplikovat, nechat působit pár minut a následně dostatečně opláchnout. Gril nakonec bude vypadat jako nový.

Muž čistí gril Alexey Stiop / Shutterstock.com

Jak správně skladovat gril?

A když už jste si dali tu práci a gril jste dokonale vyčistili, je čas jej chránit před vlivem počasí. Skladujte jej pod přístřeškem a ideálně pod plachtou. Prodloužíte tím nejen čistotu samotného grilu, ale také jeho životnost.

Grilovací příslušenství Fieldmann zakoupíte v hobby marketech za skvělou cenu, a navíc tato léty prověřená značka zaručuje kvalitu, která vydrží sloužit několik let.

Grilovací nářadí

Jaké přípravky a pomůcky se vám mohou na nadcházející grilovací sezónu hodit?

  • Grilovací jehla s motorem Fieldmann je praktickým nástrojem pro grilování a pomáhá zajistit správnou přípravu pokrmů na grilu bez vaší asistence (Fieldmann, 1 299 Kč).
  • Grilovací podložka udrží váš gril čistý. Je opakovaně použitelná a snadno se čistí.
  • Grilovací kleště vám pomůžou při manipulaci se všemi grilovanými masy, sýry i zeleninou.
  • Grilovací pinzeta vám usnadní obracení masa i zeleniny. Stojí kolem tří stovek, ale s trochou štěstí ji ulovíte ve slevě. Stačí sledovat Kupi.cz
  • Milujete steaky? Pořiďte si grilovací teploměr na maso, seženete ho za 599 Kč v prodejnách Hornbach.
  • Praktický kartáč na rošt koupíte jen za 179 Kč v OBI.

Dobroty na gril nabízí v akci hned několik supermarketů ve speciálních letních grilovacích letácích. Nechte se zlákat aktuální nabídkou a vyberte si, co naservírujete nejbližším. Dobrou chuť!