16 jídel, která připravíte v rýžovaru! Zvládne překvapivě i bábovky, omelety, ryby nebo těstoviny

Matka a dcera připravují jídlo s moderním multifunkčním hrncem New Africa / Shutterstock.com

Máte doma rýžovar, nebo o jeho pořízení uvažujete? Tento kuchyňský pomocník toho totiž umí mnohem více, než je jen příprava nadýchané rýže. Doma, na chalupě nebo třeba na studentských kolejích s ním vykouzlíte plno jídel, na která nebudete potřebovat žádné další hrnce a spotřebiče. Od sladkých pečených moučníků přes zeleninové a masové směsi až po klasické snídaně. Přečtěte si, na co všechno se dají rýžovary používat, i podle čeho je při nákupu vybírat.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Zdravější a chutnější jídla, která nemusíte hlídat

Speciální hrnce na přípravu rýže fungují na principu vaření v páře. Jsou tak velmi podobné nejrůznějším automatickým parním a elektrickým hrncům, které si nachází své místo v čím dál větším počtu domácností. Jejich výhodou je, že do nich stačí dát všechny potřebné suroviny a počkat, až se vše doslova samo uvaří, nebo upeče.

Jídlo z rýžovaru si také díky šetrnější tepelné úpravě zachová spoustu vitaminů a minerálů. Nepřipaluje se a ani se nepřevařuje, protože přístroj umí sám rozpoznat, kdy se veškerá tekutina odpařila a v tu chvíli vaření zastaví. Díky funkci zvané KeepWarm ho pak už jen udržuje teplé.

Žena vaří chutné ryby v multifunkčním hrnci Pixel-Shot / Shutterstock.com

Trouba, hrnce i pánve v jednom spotřebiči

Spousta lidí potom netuší, že právě díky všem těmto výhodám je možné automatický hrnec na rýži používat i na celou řadu dalších sladkých i slaných pokrmů. Vše, co se dá vařit ve vodě, dusit nebo vařit a péct v páře, se dá připravit i v rýžovaru. Ideální je proto například na tzv. jídla z jednoho hrnce, různá rizota, nákypy, zeleninové a masové směsi nebo kaše.

Stačí dát všechny potřebné suroviny do varné nádoby uvnitř rýžovaru, nastavit dobu vaření (případně u lepších modelů zvolit některou z funkcí) a počkat, až bude hotovo. Klidně se můžete vrhnout i do pokrmů z těst, jako jsou domácí chleby, moučníky či zeleninové omelety.

Vyberte si rýži v akci

16 jídel, která hravě zvládnete udělat v rýžovaru

  1. Luštěniny a obiloviny (čočku, fazole, hrách, quinou, bulgur, pohanku, jáhly apod.)
  2. Těstoviny (ať už samotné, nebo jako hotový ochucený pokrm)
  3. Vařená vajíčka (natvrdo, naměkko)
  4. Ryby, zeleninu a kuřecí maso v páře
  5. Mléčnou rýži
  6. Rýžový nákyp
  7. Kaše (rýžové, ovesné, jáhlové atd.)
  8. Rizota a pilafy
  9. Polévky
  10. Ratatouille a jiné zeleninové směsi
  11. Omelety, frittaty
  12. Japonské lívanečky (neboli nadýchané palačinky)
  13. Asijské knedlíčky vařené v páře
  14. Ovocné omáčky, svařené ovoce s kořením (např. jako základ pro dezerty)
  15. Bábovky
  16. Domácí chleby (slané i sladké, např. banánový chléb)
Kulatý banánový dort na bílém talíři Jiraphan Poonthanasetha / Shutterstock.com

Podle čeho rýžovar vybírat a kolik stojí?

Nejlevnější modely se dají sehnat už od cca 400–600 korun, například od značek Sencor, Eta, Concept či Siguro. Je u nich nutné počítat s menším objemem, a tedy i s omezeným počtem připravených porcí jídla. Nevýhodou také bývá jejich méně kvalitní plastové provedení a jen základní nabídka funkcí. Na druhou stranu jsou menší, skladnější a lehčí.

Ve střední třídě nejčastěji narazíte na hrnce v ceně kolem 1000–2000 Kč. Nabízí větší objem, bývají vyrobené z odolnějšího kovového materiálu a bonusem je větší počet funkcí. Jejich součástí bývá i užitečné příslušenství, jako jsou například naběračky, odměrky nebo nástavce na vaření ryb a zeleniny.

Chcete-li si potom připlatit za nejkvalitnější celonerezové rýžovary s rozmanitou nabídkou programů a příslušenství, počítejte s cenou několik tisíc korun. Velmi často se prodávají jako multifunkční automatické hrnce a díky mnoha volitelným funkcím jsou ideální pro přípravu různých jídel.