Máte doma rýžovar, nebo o jeho pořízení uvažujete? Tento kuchyňský pomocník toho totiž umí mnohem více, než je jen příprava nadýchané rýže. Doma, na chalupě nebo třeba na studentských kolejích s ním vykouzlíte plno jídel, na která nebudete potřebovat žádné další hrnce a spotřebiče. Od sladkých pečených moučníků přes zeleninové a masové směsi až po klasické snídaně. Přečtěte si, na co všechno se dají rýžovary používat, i podle čeho je při nákupu vybírat.
Speciální hrnce na přípravu rýže fungují na principu vaření v páře. Jsou tak velmi podobné nejrůznějším automatickým parním a elektrickým hrncům, které si nachází své místo v čím dál větším počtu domácností. Jejich výhodou je, že do nich stačí dát všechny potřebné suroviny a počkat, až se vše doslova samo uvaří, nebo upeče.
Jídlo z rýžovaru si také díky šetrnější tepelné úpravě zachová spoustu vitaminů a minerálů. Nepřipaluje se a ani se nepřevařuje, protože přístroj umí sám rozpoznat, kdy se veškerá tekutina odpařila a v tu chvíli vaření zastaví. Díky funkci zvané KeepWarm ho pak už jen udržuje teplé.
Spousta lidí potom netuší, že právě díky všem těmto výhodám je možné automatický hrnec na rýži používat i na celou řadu dalších sladkých i slaných pokrmů. Vše, co se dá vařit ve vodě, dusit nebo vařit a péct v páře, se dá připravit i v rýžovaru. Ideální je proto například na tzv. jídla z jednoho hrnce, různá rizota, nákypy, zeleninové a masové směsi nebo kaše.
Stačí dát všechny potřebné suroviny do varné nádoby uvnitř rýžovaru, nastavit dobu vaření (případně u lepších modelů zvolit některou z funkcí) a počkat, až bude hotovo. Klidně se můžete vrhnout i do pokrmů z těst, jako jsou domácí chleby, moučníky či zeleninové omelety.
Kupte se slevou Rýže parboiled Lagris.
Nejlevnější modely se dají sehnat už od cca 400–600 korun, například od značek Sencor, Eta, Concept či Siguro. Je u nich nutné počítat s menším objemem, a tedy i s omezeným počtem připravených porcí jídla. Nevýhodou také bývá jejich méně kvalitní plastové provedení a jen základní nabídka funkcí. Na druhou stranu jsou menší, skladnější a lehčí.
Ve střední třídě nejčastěji narazíte na hrnce v ceně kolem 1000–2000 Kč. Nabízí větší objem, bývají vyrobené z odolnějšího kovového materiálu a bonusem je větší počet funkcí. Jejich součástí bývá i užitečné příslušenství, jako jsou například naběračky, odměrky nebo nástavce na vaření ryb a zeleniny.
Chcete-li si potom připlatit za nejkvalitnější celonerezové rýžovary s rozmanitou nabídkou programů a příslušenství, počítejte s cenou několik tisíc korun. Velmi často se prodávají jako multifunkční automatické hrnce a díky mnoha volitelným funkcím jsou ideální pro přípravu různých jídel.