První pomoc na dovolené. Cestovní lékárničku vybavte podle osob a cílové destinace

Červená lékárnička, pastilky na bolest v krku, několik platíček léků, nosní sprej, mast, teploměr, obinadlo New Africa / Shutterstock.com

Vedle dokladů a peněz je cestovní lékárnička nejdůležitější věcí, kterou bychom si měli sbalit na dovolenou či výlet. Lékárnička by měla být dostatečně velká, aby obsáhla všechny důležité léky, ale měla by se vejít do batohu či příruční tašky. Její obsah by měl přesně reflektovat potřeby jednotlivých členů „posádky“. Nikdy by v ní proto neměly chybět pravidelně užívané léky, ale i léky na žaludeční obtíže, alergii, bolest, horečku a materiál k ošetření drobných poranění či popálenin.

Přečtěte si také

Nejlepší domácí housky od Josefa Maršálka: Přidejte navíc 2 suroviny ze spíže a už nebudete dělat jiné

Bez lékárničky ani krok

Přestože každý z nás tajně doufá, že ji na dovolené nebude muset použít, výbavou každého cestovatele by měla být cestovní lékárnička. Obsah lékárničky se liší nejen podle místa a délky pobytu, specifických potřeb jednotlivých účastníků, ale též podle dostupnosti lékařské péče.

Rozdílná bude také lékárnička pro dospělé a pro děti, případně těhotné ženy. Před každou cestou je pak třeba obsah lékárničky zkontrolovat, ověřit trvanlivost léků a jejich kvalitu.

Žena sedí na kopci a ošetřuje si odřené koleno, vedle sebe má lékárničku Robert Przybysz / Shutterstock.com

Léky přesně na míru

Při balení cestovní lékárničky bychom měli myslet na zdravotní stav každého člena výpravy. „Při vybavování cestovní lékárničky je vždy důležité brát v potaz zdravotní stav cestovatelů, jejich věk a chronická onemocnění. Obsah cestovní lékárničky by tedy měl být šitý pacientovi na míru. Proto je vždy vhodné, aby se cestovatel před odjezdem poradil s lékařem,“ uvádí k tématu MUDr. Petra Bomberová Kánská, vedoucí lékařka služby Lékař online 24/7, online lékařské služby EUC.

Vezměte v potaz cílovou destinaci

Při vybavování lékárničky nezáleží pouze na tom, pro koho ji sestavujete, ale také kam ji povezete. Cílová destinace je jedním z nejdůležitějších faktorů pro správně poskládaný obsah lékárničky.

„Velice důležité je vzít v potaz konkrétní destinaci a aktivity, kterým se během dovolené chceme věnovat. Jiný obsah lékárny by měla mít rodina s dětmi, která se chystá strávit odpočinkový týden u Středozemního moře, a mladý pár, který se vydá na dobrodružnou měsíční cestu po Indii,“ popisuje situaci MUDr. Petra Bomberová Kánská.

Žena vkládá do otevřené lékárničky nosní sprej, v lékárničce jsou nůžky, teploměr, léky New Africa / Shutterstock.com

Co by měla obsahovat lékárnička?

Cestovní lékárnička by měla kromě léků, které bereme pravidelně, obsahovat i přípravky pro léčbu nejběžnějších zdravotních obtíží a první pomoc v případě úrazu. Všechny léky by v ní měly být v originálním balení včetně příbalových informací. V některých zemích stále platí protikoronavirová opatření, proto bychom neměli zapomínat ani na dostatek roušek a respirátorů.

Pokud se chcete vyhnout obtížnému hmyzu, kupte repelent v akci

Obecně známá doporučení uvádějí více či méně stejný obsah lékárničky. Jsou to:

  • pravidelně užívané léky,
  • vybavení pro ošetření ran: dezinfekce, sterilní obvaz s polštářkem, gáza, náplasti různých velikostí, pružné obinadlo,
  • trojcípý šátek, spínací špendlíky, nůžky nebo nůž, pinzeta,
  • léky na zažívací obtíže,
  • přípravky proti cestovní nevolnosti,
  • přípravky k ošetření očí (kapky na záněty, umělé slzy),
  • léky tlumící bolest a horečku,
  • léky proti alergii,
  • přípravky na ošetření kůže při poštípání hmyzem,
  • přípravky pro ochranu před sluncem,
  • přípravky na mykózu,
  • pinzeta na klíšťata, repelent
  • a digitální teploměr.
Lékař píchá ženě injekci do ramene BaLL LunLa / Shutterstock.com

Nepodceňujte očkování a prevenci

Správně vybavená lékárnička vám pomůže podchytit mnoho zdravotních problémů, není však samospásná. Proto byste neměli podceňovat ani prevenci. Než odjedete do exotické destinace, včas se informujte o dostupných očkováních, která jsou v některých oblastech dokonce povinná. Pokud se chystáte odcestovat do země s výskytem malárie, proberte s lékařem možné preventivní podávání léků.