Co si vzít na dovolenou? Tipy, jak zabalit kufr a na co určitě nezapomenout

Otevřený kufr na mole u moře. Jsou v něm žabky, klobouk, kabelka, brýle, fotoaparát, krém, mušle, hvězdice, šátek Romolo Tavani / Shutterstock.com

Po roce práce a shonu konečně vyrážíte na dovolenou. Budete si užívat sluníčka, moře a příjemného nicnedělání. S sebou toho na první pohled nepotřebujete moc – stačí plavky a nějaké to letní oblečení. Hodit se vám ale budou i další věci. A některé z nich není radno zapomenout.

Přečtěte si také

Konec oblíbeného e-shopu Kasa.cz: Nahradí ho DATART. Stejný osud potkal i další značky

Zvolte vhodný kufr podle druhu dopravy

Pokud k moři vyrážíte autem, máte balení jednodušší – můžete si s sebou zkrátka vzít všechno, co uvezete. Jestliže cestujete autobusem, už se musíte trochu omezit a brát ohled na spolucestující. A pokud za sluncem letíte, jste limitováni váhou zavazadla.

Váha kufru do letadla

Jednotlivé letecké společnosti mají povolené limity nastavené různě. Obvykle si s sebou každý cestující může vzít jedno odbavované zavazadlo (často do 23 kg) a jedno menší, příruční zavazadlo (většinou do 8 kg). Dodržet tyto váhové limity při standardní cestě k moři naštěstí není tak složité – letní oblečení totiž mnoho neváží.

Zavazadla do letadla musí mít kromě váhy i požadovaný rozměr. V dnešní době je na trhu k dispozici velké množství kufrů, které tyto limity bez problémů splňují.

Otevřený kufr, do kterého člověk přidává košili. Jsou v něm kraťasy, klobouk, kabelka, brýle, opalovací krém, sandály Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jaké oblečení zabalit na dovolenou?

Jak už bylo řečeno výše, základem je dostatek letního oblečení a samozřejmě plavky. Pokud budete bydlet v hotelu a navštěvovat tamní restauraci, myslete na to, že mohou požadovat jistý „dress code“. Dámy by si tedy měly přibalit šaty a pánové dlouhé kalhoty. Pokud plánujete nějaký ten výlet po okolí nebo do přírody, nezapomeňte sportovnější oblečení a hlavně boty.

Pozor, i u moře vás mohou zastihnout chladnější dny, zejména pak večery. Mikina s dlouhým rukávem nebo přehoz tedy určitě přijde vhod.

Sháníte hezké plavky za dobrou cenu?

Opalovací krém

K moři jezdíme především za sluncem, přesto všeho moc škodí. Opalovací krém je rozhodně jednou z věcí, které se nevyplácí podcenit. Vyberte takový, který bude mít dostatečně vysoký ochranný faktor vzhledem k typu vaší pleti. Vezměte si s sebou taky vhodný přípravek po opalování a hojicí krém na případné spáleniny.

Jestliže cestujete letadlem, je nejjednodušší mít veškerou kosmetiku v odbavovaném zavazadle. Do příručního si ji můžete vzít jen s omezením – pouze v nádobách o objemu do 100 ml a uzavřené v průhledné taštičce. Podobná pravidla platí pro všechny tekutiny.

Žena v slunečních brýlích má na zádech slunce namalované opalovacím krémem, krém si dává na ruku verona studio / Shutterstock.com

Sluneční brýle a pokrývka hlavy

Kromě krémů vám proti sluníčku poslouží i sluneční brýle, případně pokrývka hlavy. Zamyslete se také nad tím, zda s sebou chcete brát vlastní slunečník. Většina resortů nabízí možnost si jej pronajmout přímo na místě, obvykle spolu s lehátkem. Pokud si ho ale vezmete z domova, něco málo ušetříte a zároveň si jej samozřejmě můžete na pláži umístit prakticky kdekoli.

Nezapomeňte si nakoupit dostatek ochrany před sluncem

Lehátko

Aby se vám na pláži příjemně relaxovalo, budete potřebovat také nějaké to lehátko nebo podložku. Na písečné pláži vám poslouží i obyčejná osuška. Na oblázcích by vám ovšem byla poněkud nepohodlná. Tlustší podložky nebo molitanová lehátka bez problémů koupíte v obchodě nebo na internetu. Většinou se dají poskládat, takže nezaberou mnoho místa.

Boty do vody

Poslední věc, kterou byste neměli podcenit, jsou boty do vody. Na mořském dně na vás totiž mohou čekat nepříjemně ostré kameny, nebo dokonce mořští ježci. Určitě se proto vyplatí investovat pár stovek do bot, které vaše nohy ochrání před nepříjemným poraněním.

Co nesmí být v příručním zavazadle nebo kufru?

Pokud na dovolenou letíte, mějte na paměti, že existují pravidla, co s sebou můžete mít v kterém zavazadle. O kosmetice už jsme mluvili. V příručním zavazadle také nesmíte přepravovat ostré předměty – takže nůžtičky na manikúru dejte rozhodně do odbavovaného kufru. Tam naopak nepatří elektronická zařízení jako mobil nebo laptop – ty berte s sebou na palubu letadla. Přesná pravidla najdete na stránkách konkrétní letecké společnosti.

Tip pro případ ztraceného zavazadla

A na závěr jeden tip. Je to nepříjemné, ale může se stát, že vám aerolinky ztratí zavazadlo. Buďte na tuto možnost připraveni a do příručního zavazadla si dejte plavky i oblečení na převlečení. Pokud letíte ve více lidech, nemějte oblečení striktně každý ve svém kufru, ale dejte si třeba půl věcí k partnerovi a naopak. Eliminujete tím nepříjemnosti, když se jedno ze zavazadel ztratí.