Kedluben patří mezi první jarní zeleninu, kterou můžeme na zahradě ochutnat. Chutná skvěle syrový i tepelně upravený, kromě chuti však potěší také mnoha zdravotními přínosy. V tuzemsku jsou kedlubny oblíbené, průměrný Čech jich spořádá kolem 2,5 kilogramů za rok. Vzhledem k přínosům této zeleniny to nicméně není mnoho. Představíme si ty nejlepší kedlubnové recepty a důvody, proč byste ho měli na jaře konzumovat co nejčastěji.
Možná vám vrtá hlavou, jestli je to kedluben, nebo kedlubna – v češtině jsou správně obě verze. V Evropě se tato zelenina používá už stovky let, původem ale pochází z jižní a jihovýchodní Asie.
Kedluben je typický svou velkou, kulovitou hlízou. Nejrozšířenější je kedluben bílý, který má šedozelenou barvu, a kedluben modrý, který je křiklavě fialový. Ačkoliv se dobře a snadno pěstuje, je třeba mu zajistit dostatek vlhkosti, aby nebyl dřevnatý. Když to však se zaléváním přeženete, může vám popraskat.
Kedluben se vyznačuje především množstvím zdraví prospěšných látek, které obsahuje – v jeho 100 g najdete třeba 350 mg draslíku, 24 mg vápníku a 19 mg hořčíku. Stejné množství obsahuje i 62 mg vitamínu C, a to při pouhých 27 kaloriích.
Kedluben obsahuje širokou škálu antioxidantů, jako je vitamín C, antokyany a glukosinoláty. Tyto rostlinné sloučeniny chrání buňky před poškozením volnými radikály, které by jinak mohlo zvýšit riziko onemocnění. Slupka fialové kedlubny má zvláště vysoký obsah anthokyanů, jejichž vysoký příjem je spojen s nižším rizikem srdečních onemocnění a může také prospívat mozkové činnosti.
Kupte se slevou Kedlubna bílá.
Vláknina v něm obsažená vám může výrazně zlepšit trávení, pomáhá totiž rozpohybovat vaše střeva, snižuje riziko zácpy, křeče i nadýmání. Obecně zlepšuje i kvalitu gastrointestinálního systému a zároveň maximalizuje efektivitu příjmu živin.
Jde o ideální zeleninu při hubnutí, protože má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a je nabitá prospěšnými živinami. Vláknina vám dává pocit sytosti, takže toho spořádáte mnohem méně.
Tato zelenina je bohatá na draslík, který je jedním z klíčových hráčů v chování svalů a nervů v těle. Pomáhá nám každý den pohybovat se, dýchat, reagovat a fungovat. Přiměřené množství tohoto minerálu může být skvělým doplňkem vašeho jídelníčku, abyste byli bdělí, energičtí a ve skvělé kondici.
Draslík v kedlubnu funguje také jako tzv. vazodilatátor, který snižuje zátěž kardiovaskulárního systému tím, že uvolňuje napětí krevních cév a tepen. To může zvýšit oběh v celém těle, okysličit klíčové oblasti a snížit riziko kardiovaskulárních příhod, jako jsou mrtvice nebo infarkty.
Významné množství železa v kedlubnách jde ruku v ruce s obsahem draslíku – železo pomáhá zvyšovat počet červených krvinek v těle, které jsou nezbytné pro prevenci anémie. Vápník obsažený v kedlubnách může také pomoci zlepšit vstřebávání železa vaším tělem.
Vysoký obsah manganu, železa a vápníku podporuje pevnost kostí, což je vhodné zejména v pokročilém věku.
Kedlubny jsou bohatým zdrojem karotenů, včetně betakarotenu, který v těle působí jako antioxidační sloučenina, zejména v oblasti očí. Vitamín A může zase pomoci předcházet makulární degeneraci a šedému zákalu.
Samotný i na chleba: Už jste vyzkoušeli chléb s tvarohem a syrovými plátky kedlubnu? Je to pochoutka. Můžete ho také nakrájet na kostky a zobat u televize – když ho lehce posolíte, jeho chuť bude ještě výraznější.
Kedlubnový salát: Nastrouhejte kedluben a smíchejte ho se zeleninou, kterou máte doma, třeba se strouhanou mrkví, čínským zelím, rajčetem a paprikou. Vznikne vám chutný a zdravý salát plný vitamínů.
Kedlubnové bramboráčky: Vezměte si recept na bramboráky a brambory nahraďte kedlubny. Můžete je také s bramborami smíchat, výsledek bude lahodný.
Kedlubnové zelí: Kedlubnové zelí je skvělé zejména k masu – stačí zeleninu nastrouhat do hrnce, podlít vodou, přidat sůl, pepř, kmín, trochu cukru a dusit, dokud nezměkne.
Kedlubny na smetaně: Nakrájejte si kedlubny na kostičky, v kastrolu je podlijte vodou, duste a postupně přimíchejte smetanu na šlehání a zahustěte jíškou. Podávat můžete třeba s bramborem.
Plněné kedlubny: Nechte kedlubny na několik minut vařit ve vroucí vodě, pak je vydlabejte, naplňte je směsí sýru nebo uzenin a nechte v předehřáté troubě péct asi půl hodiny na 180 °C.
Smažené kedlubny: Kedlubny nakrájejte na silnější plátky, obalte v trojobalu a usmažte je dozlatova.
Kedlubnová polévka: Nahrubo nastrouhané kedlubny dejte na pánev, na které jste si na másle nechali zpěnit cibuli. Chvíli restujte, poté přidejte mouku a zalijte vývarem. Přidejte muškátový oříšek, sůl, pepř a petržel. Vařte cca 10 minut a přidejte smetanu, chvíli míchejte a poté můžete podávat.