Sezóna ředkviček je tady! Vyzkoušejte netradiční recepty a doplňte vitamíny

Svazek ředkviček Canva

Pokud patříte mezi milovníky šťavnatých a křupavých ředkviček, pak pro vás máme dobrou zprávu. Jejich sezóna pomalu začíná a je nejvyšší čas pozvat je po zimě zase do své kuchyně. Právě ty jarní jsou totiž nejchutnější a nejzdravější. Jsou výborné ve studených i teplých jídlech a dají se upravovat na spoustu netradičních, přesto jednoduchých způsobů. Přečtěte si, proč by si ředkvičky měly vysloužit stálé místo na vašem talíři, a inspirujte se našimi zajímavými tipy na jejich přípravu.

Přečtěte si také

Domácí energetický nápoj i náhrada vajec při obalování řízků: Využijte potenciál chia semínek na maximum!
Domácí energetický nápoj i náhrada vajec při obalování řízků: Využijte potenciál chia semínek na maximum!

Ředkvičky pro zdraví

V první řadě jsou ředkvičky skvělé pro jarní detox organismu. Obsahují plno vody a vlákniny, která podporuje vylučování a pročišťuje trávicí soustavu.

Významné jsou také díky hořčičným olejům – ty mají antibakteriální a antimykotické účinky, které vám pomohou zbavit se bakterií a plísní v celém těle. Od dutiny ústní přes žaludek až po střeva.

Nyní je nejlepší čas na nákup ředkviček!

Jsou skvělé také při nachlazení. Posilují imunitu, podporují vykašlávání a pročišťují nosohltan. Ředkvičky překypují vitamíny C, A, K i vitamíny skupiny B, zejména kyselinou listovou. Jsou proto vhodné pro těhotné a kojící ženy, stejně tak pro povzbuzení nervové soustavy i fyzické kondice. Z minerálů v nich najdete především železo, fosfor, zinek a selen, který chrání tělo před volnými radikály.

Při pravidelné konzumaci mohou působit jako prevence nádorových onemocnění i Alzheimerovy choroby.

Ředkvičky na dřevěném povrchu Canva

Jak ředkvičky kupovat a skladovat?

Tato zelenina se s příchodem jara začíná čím dál častěji objevovat v letákových akcích řetězců. Aktuálně svazek ve slevě stojí kolem 5,908,90 Kč, což je oproti běžné ceně někdy až o polovinu méně.

Při nákupu vybírejte takové plody, které jsou krásně pevné a neporušené. Měkčí, scvrklé ředkvičky vás nepotěší ani svou křupavostí, ani svěží chutí. Doma je uchovávejte v ledničce v přihrádce na zeleninu, kde vydrží i několik dní. Čerstvost jim prodloužíte skladováním v otevřeném plastovém sáčku (zamezí ztrátě vlhkosti). Pokud začnou osychat, oživte je pár kapkami vody, které jim navrátí šťavnatost.

Jak využít ředkvičky v kuchyni?

Díky svému tvaru a pevnosti jsou ředkvičky oblíbenou oblohou i surovinou studené kuchyně. Klasicky se přidávají do salátů, polévek či pomazánek. Věděli jste ale, že se dají upravovat i na mnoho dalších způsobů?

Výborné jsou jako nakládaná zelenina, nebo dokonce tepelně upravovaná. Přidat je můžete k pečenému masu, zeleninovým směsím na pánvi, k vajíčkům (vyzkoušejte je i v kombinaci se slaninou) nebo je zkuste smažit. Pokud si pěstujete ředkvičky doma, jedlé jsou i jejich květy a listy.

Pampeliškový salát s vejcem, mrkví, semínky a ředkvičkami Canva
  • Tip: Pokud vás na ředkvičkách odrazuje pálivější chuť, lze se jí zbavit oloupáním (nejvíce štiplavých látek, které se uvolňují jako reakce plodu na povrchové porušení, se nachází právě pod slupkou) nebo tepelnou úpravou. Například pečením ztratí všechnu svou štiplavost, naopak více vynikne jejich sladkost.

Inspirovat se můžete i našimi třemi recepty na méně tradiční pokrmy, ve kterých šťavnaté ředkvičky krásně vyniknou. Skvěle totiž chutnají naslano i nasladko.

Připravte si ředkvičky třeba s medem

Recept: zapečené ředkvičky s medem a skořicí

  • Budete potřebovat: 250 g rozpůlených ředkviček (větší nakrájené na čtvrtky), 2–3 lžíce medu, 2 lžíce rozpuštěného másla, 50 g cukru krupice, skořici a na ozdobu drcené ořechy a zakysanou smetanu.

Postup: Nakrájené ředkvičky dejte do menší zapékací misky nebo formy na muffiny. Rovnoměrně je přelijte rozpuštěným máslem, pokapejte medem, zasypte skořicí a cukrem. Dejte na cca 30 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Podávejte teplé či studené s drcenými ořechy a kopečkem zakysané smetany.

Restované ředkvičky na talíři Canva

Recept: restované ředkvičky na asijský způsob

  • Na 1 svazek ředkviček budete potřebovat: 2 výhonky jarní cibulky, 1 lžíci olivového oleje, 1 stroužek česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžičku sezamu, koření na čínu, špetku chilli a nesolené pražené arašídy.

Postup: Ředkvičky nakrájejte na čtvrtky, jarní cibulku nasekejte nahrubo. Poté je společně krátce orestujte v rozehřáté pánvi s olejem. Přidejte plátky česneku, sójovou omáčku, koření, arašídy a sezam. Chvíli nechte dusit, dokud nebudou ředkvičky tak akorát měkké. Podávejte s rýží nebo rýžovými nudlemi. Hodí se jako příloha k masu nebo tofu obdobně připravenému na asijský způsob.

Vyzkoušejte netradiční recept a kupte cuketu v akci

Recept: falešný tatarák z ředkviček a cukety

  • Budete potřebovat: 200 g ředkviček, 100 g cukety, šťávu z 1 citronu, kapary, olivový olej, sůl, pepř a bylinky na ozdobu.

Postup: Cuketu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, které poduste akorát doměkka „na skus“. Poté nechte vychladnout. Mezitím si nakrájejte na malé kousky i ředkvičky a následně je smíchejte s vychladlou cuketou, osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem, přidejte kapary a bylinky. Nechte vychladit v lednici a podávejte s opečenou bagetkou.