Jak na jarní přesazování rostlin? Vyberte správný květináč a nejlepší zeminu pro vaši pokojovku

Žena přesazuje květinu do bílého květináče Rodica Vasiliev / Shutterstock.com

S nastávajícím jarem přichází nejen teplejší počasí a delší dny, ale i čas na přesazování pokojových rostlin. Nové roční období zahajuje fázi jejich aktivního růstu, díky kterému jsou méně náchylné na poškození kořenů a jsou připraveny přijmout novou dávku živin z čerstvé zeminy.

Přečtěte si také

Vynikající nadýchaný mazanec podle slavného cukráře: Už nebudete chtít dělat jiný

Kdy přesadit pokojové rostliny?

Pokojové rostliny není potřeba přesazovat každý rok. Obecně platí, že je pro ně nejlepší vyměnit domov jednou za 12 až 18 měsíců, kaktusy a sukulenty vydrží ve stejném květináči klidně i několik let.

Pokud si nejste jistí, zda už nastal čas rostlinu přestěhovat, zaměřte se na znaky, kterými vám sama dává najevo, že touží po větším květináči.

  • Půda je prorostlá kořeny, které jsou viditelné i přes drenážní otvor na dně květináče.
  • Rostlina roste pomaleji, než je u ní normální.
  • Kořeny vytlačují rostlinu nahoru, mimo zeminu.
  • Rostlina je na květináč až moc velká a přepadává.
  • Zemina nevypadá hezky, má na sobě ztvrdlou krustu a usazuje se v ní sůl a minerální látky.

Pokud rostlina přesadit nepotřebuje, můžete jí dodat živiny pouze pomocí hnojiva.

Muž přesazuje pokojové rostliny Followtheflow / Shutterstock.com

Jak vybrat správný květináč?

Květináč by měl být pro rostlinu vhodný jak velikostí, tak i materiálem. Jedním z hlavních kritérií je, aby měl zespodu odtokový otvor. Bez něj by se v květináči usazovala voda a mohla by kořenům rostliny uškodit.

Plastový květináč

Plastové květináče patří mezi nejvíce rozšířené, jsou více praktické než vzhledné. Jejich výhodou je malá náchylnost k rozbití, lépe se čistí, a hlavně nepropouštějí vodu. Zálivka v jejich případě nemusí být tak častá jako u jiných typů nádob.

Terakotový květináč

V posledních letech jsou velmi populární terakotové květináče. Jejich pórovitý povrch umožňuje zemině uvnitř dýchat, a zabraňuje tak hnilobě kořenů a nemocem půdy.

Samozavlažovací květináč

Samozavlažovací květináče jsou ideální pro rostliny, kterým vyhovuje stále vlhká zemina. V zimě je ale lepší zalévat klasicky shora, protože rostliny potřebují vody méně a stálá vlhkost by jim neprospívala.

Květináč by správně měl být alespoň o 2–3 cm větší než ten stávající. Určitě ale neplatí, že čím větší nádoba bude, tím lépe se rostlina bude cítit. Příliš velký květináč může způsobit problém s přijímáním vody, kvůli kterému rostlina postupně uhnije.

Drenážní vrstva na dně květináče Evgeniya Sheydt / Shutterstock.com

Jak vybrat zeminu či substrát?

Správná zemina má za úkol rostlině zajistit vhodnou směs výživných látek a ideální propustnost vody. Je proto důležité, pro jaký typ substrátu se rozhodnete.

V zahradnictví je běžně k dostání zemina vytvořená speciálně pro určité typy rostlin. Můžete tak sáhnout po substrátu pro pokojové rostliny, palmy a zelené rostliny nebo po tom pro kaktusy a sukulenty. K zemině se pak hodí přikoupit i drenáž – ta se sype na dno květináčů, aby odváděla přebytečnou vodu. Můžete využít i kamínky, úlomky starých květináčů nebo keramzit. Třeba perlit vám pomůže substrát provzdušnit, přimíchává se k zemině a můžete jej nahradit pískem nebo štěrkem.

Jak správně přesadit pokojové rostliny?

Samotné přesazování je poměrně jednoduchý proces.

  1. Rostlinu doporučujeme hodinu před začátkem akce důkladně zalít.
  2. Poté ji stáčí opatrně uvolnit z původního květináče a přesunout do nové nádoby. Tu byste měli mít připravenou s drenážní vrstvou a trochou nové zeminy.
  3. Volný prostor v květináči pak vyplňte substrátem a rostlinu opět zalijete.
  4. Nejlepší je přesunou ji na týden od přesazení mimo přímé slunce a denně jí rosit listy, s hnojením počkejte dva týdny až měsíc.

Zdroj: kupi.cz