Na běžné pečivo k snídani i ke svačině, na pečení dezertů a moučníků, ale třeba i coby dochucení sladkých ovocných knedlíků. Máslo využijete ledaskde, tím spíš byste však měli volit to opravdu kvalitní. Jak ho vybrat, na co si dát pozor a které značky letos vyhrály v nezávislém testu?
Co se obsahu mléčného tuku v másle týče, předpisy jsou docela přísné – musí ho v něm být nejméně 80 %, ale ne více než 90 %. Většina výrobků obsahuje 82 % mléčného tuku, ale najdete i tučnější. Takové jsou však většinou krapet dražší.
Kupte se slevou Máslo Česká chuť.
Vody v másle nesmí být více než 16 %. Tento údaj na obale nenajdete, výrobci toto pravidlo nicméně musí dodržovat, aby nedošlo ke klamání spotřebitele. Nemusíte mít tedy obavu, že si koupíte máslo, které tvoří z velké části jen voda. K dalším složkám patří například bílkoviny, mléčný cukr laktóza a také vitamíny A, D a E či vápník, fosfor a draslík. Éčka naopak do másla až na pár výjimek přijít nesmějí, jedná se tedy o skutečně čistou potravinu
Tradičně najdete másla o hmotnosti 250 g, ale v posledních letech se objevují i výrobky o hmotnosti 200 g. Tento rozdíl na první pohled možná ani neodhalíte, proto doporučujeme obaly pečlivě prostudovat – nižší gramáž se totiž snadno promítne i do o to větší ceny. Například biomásla a další speciální druhy se často prodávají i v menších baleních o hmotnosti 125 g, svoji cenu však vynahrazují výjimečnou chutí.
Datum výroby se na obalu nedočtete, datum nejzazší spotřeby však ano. U českých výrobků je nejzazší doba spotřeby přibližně 40 dní, u zahraničních to bývá o něco déle – odkud máslo je, zjistíte snadno podle oválné veterinární schvalovací značky s kódem země původ. Po 40 dnech obvykle žlukne, což poznáte podle typického nepříjemného zápachu a natrpklé chuti. Pokud však chcete jeho životnost prodloužit, můžete jej na později zamrazit.
Kupte se slevou Přepuštěné máslo Ghí Living Spoon.
Abyste vybrali skutečně ten nejlepší výrobek, inspirujte se výsledky nezávislého testu másel z března tohoto roku. Jeho autoři porovnali hned 16 druhů – a co se složení týče, všechny obstály na výbornou.