Jak poznat v obchodě opravdu kvalitní máslo?

Kostka másla Canva

Na běžné pečivo k snídani i ke svačině, na pečení dezertů a moučníků, ale třeba i coby dochucení sladkých ovocných knedlíků. Máslo využijete ledaskde, tím spíš byste však měli volit to opravdu kvalitní. Jak ho vybrat, na co si dát pozor a které značky letos vyhrály v nezávislém testu?

Přečtěte si také

Slavnostní polévka našich prababiček: Je jako vývar, patří do ní droby a zahušťuje se jíškou

Obsah mléčného tuku

Co se obsahu mléčného tuku v másle týče, předpisy jsou docela přísné – musí ho v něm být nejméně 80 %, ale ne více než 90 %. Většina výrobků obsahuje 82 % mléčného tuku, ale najdete i tučnější. Takové jsou však většinou krapet dražší.

  • Například oblíbené Jihočeské máslo od Madety má 82 % mléčného tuku, stejně tak to od značek Milko, Milkpol, tradiční české máslo Krajanka nebo máslo Dr. Halíř. 84 % mléčného tuku najdete třeba ve farmářském másle od Tatry.
  • Méně tučná jsou často ta solená, jako je například Le Gall máslo se solí z Guerande nebo Camargue máslo solené.
Kam zajít pro máslo v akci?

Obsah vody a další složky

Vody v másle nesmí být více než 16 %. Tento údaj na obale nenajdete, výrobci toto pravidlo nicméně musí dodržovat, aby nedošlo ke klamání spotřebitele. Nemusíte mít tedy obavu, že si koupíte máslo, které tvoří z velké části jen voda. K dalším složkám patří například bílkoviny, mléčný cukr laktóza a také vitamíny A, D a E či vápník, fosfor a draslík. Éčka naopak do másla až na pár výjimek přijít nesmějí, jedná se tedy o skutečně čistou potravinu

Houska namazaná máslem Canva

Výrobci kouzlí s váhou másla, zákazník pak naletí na cenu

Tradičně najdete másla o hmotnosti 250 g, ale v posledních letech se objevují i výrobky o hmotnosti 200 g. Tento rozdíl na první pohled možná ani neodhalíte, proto doporučujeme obaly pečlivě prostudovat – nižší gramáž se totiž snadno promítne i do o to větší ceny. Například biomásla a další speciální druhy se často prodávají i v menších baleních o hmotnosti 125 g, svoji cenu však vynahrazují výjimečnou chutí.

  • 125 g váží například výborné Buvolí máslo Mandara. Pochází z řemeslné výroby a má jemnou vůni a chuť, převážně díky italskému buvolímu mléku.
  • 125 gramů váží i BIO máslo Milko vyráběné z čerstvého kravího mléka z českých ekofarem v Poděbradech.
  • V menším balení se prodávají i kozí másla, například Fattorie Girau krémové konzistence.
Kousky másla na talíři Canva

Pozor na datum spotřeby a žluknutí

Datum výroby se na obalu nedočtete, datum nejzazší spotřeby však ano. U českých výrobků je nejzazší doba spotřeby přibližně 40 dní, u zahraničních to bývá o něco déle – odkud máslo je, zjistíte snadno podle oválné veterinární schvalovací značky s kódem země původ. Po 40 dnech obvykle žlukne, což poznáte podle typického nepříjemného zápachu a natrpklé chuti. Pokud však chcete jeho životnost prodloužit, můžete jej na později zamrazit.

A co třeba něco na smažení?

Která másla vychází v testech nejlépe?

Abyste vybrali skutečně ten nejlepší výrobek, inspirujte se výsledky nezávislého testu másel z března tohoto roku. Jeho autoři porovnali hned 16 druhů – a co se složení týče, všechny obstály na výbornou.

  • V hodnocení nejlépe dopadlo Billa České máslo 84 % a máslo Rokitnianka ve stříbrném obalu. Vynikaly nejlepším složením, ale také chutí.
  • V závěsu za nimi se umístilo například Tatra Tradiční české máslo či Olma Olomoucké máslo tradiční.
  • Na opačném konci žebříčku naopak skončila másla z privátních značek řetězců Tesco, Penny (značka Boni) či Lidl (značka Pilos), i ta však v celkovém testu získala obstojné hodnocení.