Finanční gramotnost dětí. Jak své ratolesti naučit zacházet s penězi a v jakém věku začít?

Matka, otec, syn a dcera vhazují mince do pokladničky ve tvaru prasátka Canva

Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Obzvláště závisí-li na tom tvá finanční stabilita. Schopnost hospodařit s penězi patří k základním dovednostem každého člověka. S tímto vzděláváním by se proto mělo začínat už v dětství, aby si dítě včas uvědomilo hodnotu peněz a bylo schopné s nimi rozumně zacházet.

Přečtěte si také

Budvar loni uvařil nejvíc piva v historii. Češi jdou po hořkých ležácích i ovocném nealku

Se vzděláváním začněte už ve školce

Člověk se s penězi a jejich účelem seznamuje od nejútlejšího dětství. Tehdy o koupi vysněné hračky nebo sladkosti v samoobsluze ještě rozhodují jeho rodiče, již od tří let se však děti často setkávají s první finanční odpovědností.

V tomto věku se většinou jedná o drobné, které dítě dostane od rodičů na zmrzlinu nebo pár mincí, jež do malých ruček se slovy „něco si kup“ vtisknou prarodiče.

Z prvních korunek je dítě zpravidla nadšené a vyvedené z míry, proto často utratí vše najednou. I to je ale součástí procesu učení. Vysvětlete své ratolesti, že když peníze utratí například za lízátko, nezbude mu už nic na zmrzlinu. Uvidíte, že příště své jednání lépe promyslí.

Holčička v klobouku jí velké, barevné lízátko Canva

Výši kapesného nastavte rozumně

Úkolem rodiče je být dítěti dobrým průvodcem a ukázat mu, co vše se dá za peníze pořídit. Aby mělo šanci naučit se s nimi dobře hospodařit, potřebuje jejich pravidelný přísun. A proto je důležité kapesné. Ať už se rozhodnete začít s ním ve školce, nebo až ve škole, udržujte pravidelnost vyplácení a buďte striktní. Částku nastavte tak, aby odpovídala věku dítěte, současné ekonomice i vaší finanční situaci, a dejte dětem šanci rozhodovat o jejím využití.

Pokud si dítě s penězi nevystačí, částku hned nezvyšujte, jinak si nikdy neuvědomí, že je třeba šetřit. Většina dnešních dětí už vlastní chytrý telefon. Zřiďte jim proto dětský bankovní účet a nechte je vést si výdaje prostřednictvím aplikace v telefonu. Překvapí vás, kolik dětí si namísto utrácení peníze raději spoří.

Své první našetřené penízky děti nejraději utrácí za sladké

Kupte se slevou Bonbony JoJo.

Porovnat slevy

Hospodaření s penězi mimo domov

Zacházet s penězi se děti mnohdy naučí mimo domov. Nejrůznější výlety, soustředění, školy v přírodě a tábory jsou skvělou příležitostí pro samostatné hospodaření. Děti s sebou obvykle dostanou od rodičů nějaký finanční obnos, se kterým musí vyjít.

„Doporučuji jednoduché pravidlo rozdělení peněz – částka od rodičů (např. 500 Kč) minus 100 Kč (rezerva na výlet, který se v rámci týdenního programu vždy koná a děti chtějí svým nejbližším z výletu něco přivézt) a zbylou částku (400 Kč) vydělit počtem dnů, které dítě na dané akci stráví. Dítě tak přesně ví, kolik může každý den utratit za pamlsky, pití nebo zmrzlinu, případně si vytvořit rezervu. Dítě se tak učí pracovat s rozpočtem a limitem a hledá pro sebe nejlepší variantu,“ radí finanční poradkyně a specialistka na finanční vzdělávání dětí Marcela Hrubošová v rozhovoru pro Novinky.cz.

Děti a učitelé se drží za ruce a koukají se na les Canva

Naučte je znát finanční náklady domácnosti

Aby si děti dokázaly vážit peněz, je nutné vysvětlit jim základní finanční otázky a objasnit jim, jak funguje vaše domácnost. Když se děti naučí chápat, že nájem, elektřina, voda, plyn, dovolená, ale i obyčejné věci jako jídlo a oblečení stojí peníze, budou si jich hned více vážit. Dětem nezapomeňte vštípit též základy spoření v bance, princip půjček a proč je důležité své závazky splácet.

Spolufinancování, klíč k úspěchu

Finanční gramotnosti lze děti učit i tzv. spolufinancováním. Jde o proces, při kterém rodič s dítětem spolupracuje při plnění jeho cílů. Jakmile si chce dítě zakoupit nějakou hračku, telefon nebo kousek oblečení, můžeme jej k šetření motivovat tím, že sami zaplatíme polovinu ceny této věci.

Dítě má tak větší šanci dosáhnout na svůj sen, naučí se šetřit a zároveň si uvědomí, jaké to je platit za věci ze svých peněz. Pokud mu navíc šetření zabere více času, naučí se odkládat své touhy na později a vybraný předmět si zakoupí, až když mu to situace dovolí.

Rodina sedí na gauči, matka drží pokladničku, dcera kalkulačku a otec peněženku Canva

První brigády a finanční nezávislost

„Až si budeš vydělávat sám, budeš si peněz jinak vážit.“ Mezi teenagery toliko neoblíbená rodičovská hláška je bohužel založená na pravdě. Člověk většinou nedokáže hodnotu peněz plně docenit, dokud pro jejich získání neobětuje svůj vlastní čas a schopnosti.

Čím jsou děti starší, tím více si uvědomují, jaké možnosti trh nabízí, a o to větší jsou jejich materiální požadavky. A protože peníze od rodičů a babiček přestávají stačit, vyhledávají první pracovní příležitosti. První brigády pomohou dětem poznat časovou náročnost výdělku, získat zkušenosti z pracovního procesu, a lépe se tak připravit na pracovní pozice, které je čekají v dospělosti.

Buďte jim dobrým příkladem

Zacházení s penězi a rozhodování, za co je rozumné je utratit, je poměrně stresová situace, s níž se dítě dokáže vyrovnat jedině v případě, má-li dobrý příklad ve svých rodičích. Pokud nechcete, aby vaše dítě utrácelo za hlouposti, jděte mu příkladem. Spořte, mějte ve svých financích přehled a utrácejte vědomě, plánovaně a přiměřeně rodinnému rozpočtu.

Mluvte s dítětem o tom, co byste si přáli koupit, ale prozatím na to nemáte našetřeno, hovořte s ním o jeho vlastních materiálních tužbách a společně spočítejte, jak dlouho musíte spořit, abyste dosáhli svých cílů. Jedině tak se vám podaří vychovat zodpovědného jedince, který přemýšlí nad svými investicemi, a je tak v budoucnu schopen získat finanční svobodu a stabilitu.