Rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem je velký. Který z nich je víc nebezpečný?

Žena si dává tuhý deodorant do podpaží Canva

Snad každý ví, kolik nepříjemných situací může způsobit zápach potu nebo nevzhledné mokré koláče v podpaží. Pocení je zdravou a nezbytnou tělesnou funkcí, ale bohužel mnohdy přichází v nevhodnou dobu. Aby se lidé nepříjemným situacím vyhnuli, často použijí deodorant. Nebo je lepší antiperspirant? Zjistěte, jaký je mezi nimi rozdíl a jestli tyto produkty mohou být nebezpečné.

Přečtěte si také

Proč pípáte v obchodě, když jste nic neukradli? Známe příčinu a poradíme vám, jak se v takové situaci nejlépe zachovat

Jaký je hlavní rozdíl?

Oba mají jedno společné –⁠ měly by zabránit tělesnému zápachu. Cílem antiperspirantu je snížení míry pocení. Deodoranty zase maskují zápach a nahrazují ho vůní.

Tyto produkty můžete koupit zvlášť, výrobci je nicméně stále častěji spojují v jeden produkt, tedy deodorant-antiperspirant, který vám nabídne obě výhody. Další rozdíly jsou přesto velmi zásadní a měli byste je znát.

  • Deodoranty – Nabízejí dvě formy ochrany proti zápachu. První z nich jsou antimikrobiální vlastnosti, které snižují počet bakterií produkujících zápach. Druhou je vůně, která maskuje nepříjemný odér. Deodorant použijete tehdy, když je vaším cílem příjemně vonět a vizuální vliv potu pro vás není podstatný. Pocení je přirozený proces, a pokud vás nijak neomezuje, jsou deodoranty lepší volbou. Hodí se třeba do posilovny, ale také do zaměstnání či na schůzku, pokud na vás pot není vidět či vám nevadí.
Pohlídejte si deodoranty v akci

Antiperspiranty – Blokují tzv. ekrinní žlázy vašeho těla vytvářející pot, a to obvykle pomocí přísady na bázi hliníku. Jde nejčastěji o hliníkové soli, které obsahuje většina antiperspirantů na trhu. Antiperspirant má tu výhodu, že funguje i jako deodorant, protože blokováním potních žláz se blokuje i tvorba pachu. Tato výhoda je však jen dočasná a zmizí tehdy, když se umyjete.

Žena má zvednutou ruku nad hlavou a odhaluje tak své podpaží Canva

Rizika používání

Jelikož tyto přípravky potlačují přirozený tělesný proces, existují u nich rizika spojená se složením jednotlivých produktů. Primárním cílem aplikace je podpaží, ale mnozí je používají i na více částí těla. Ne každý produkt je však hypoalergenní a může se stát, že na některé složky deodorantů nebo antiperspirantů bude mít vaše tělo alergii, například na obsažené vůně. Nejčastějším projevem alergie jsou kožní reakce.

Jelikož se složení jednotlivých produktů liší, pokud u některého zaznamenáte alergickou reakci, můžete za něj snadno najít náhradu. Vyhledávané jsou deodoranty obsahující přírodní složky, u kterých je nižší nebo nulové riziko alergických reakcí.

Kam skočit pro deodorant v akci?

Pozor na tyto nebezpečné látky

Žádný produkt nemá 100% účinek – vždy se budete trochu potit nebo můžete po nějaké době ucítit tělesný pach. S přípravky byste to přesto neměli přehánět, protože tím do těla dodáváte více chemikálií. Většina látek je bezpečná, jiné však mohou být potenciálně rizikové. Níže si uvedeme ty, na které byste si měli dávat největší pozor.

  • Triclosan: Používá se k likvidaci bakterií způsobujících zápach. Jde také o endokrinní disruptor, který se dokáže chovat jako hormon a narušit přirozenou hormonální signalizaci těla. Jeho používání je spojené s vyšším rizikem rakoviny prsu.
  • Ftaláty: Chemikálie, které umožňují flexibilitu jednotlivých složek a prodlužují životnost vonných látek. Dokážou narušit endokrinní systém, vést k dřívějšímu nástupu puberty u žen a opět zde hrozí vyšší riziko rakoviny prsu.
  • Parabeny: Jedná se o konzervační látky, které prodlužují trvanlivost produktu, pokožka je snadno absorbuje a následně v těle napodobují estrogen. I tyto látky mohou zvýšit riziko rakoviny.
Muž používá deodorant ve spreji Canva
  • Butan a izobutan: Jde o plyny, které najdeme v deodorantech ve spreji. Jelikož jsou spojeny s rakovinou a reprodukčními problémy, jsou v některých zemích omezeny. Pokud je na štítku uvidíte, raději se jim vyhněte.
  • Hliník: Tento kov najdeme v mnoha antiperspirantech, jeho úkolem je ucpat potní kanálky a zabránit úniku potu z nich. Tělo tento kov nedovede rozpoznat, může se proto v těle hromadit a zvýšit pravděpodobnost mutace genů na buněčné úrovni, a tudíž i nádorů.
  • Vonné látky: Jelikož je složení vůní často tajné, nenajdeme ho na štítku produktu. Jestliže ovšem máte na nějakou vůni alergii, měli byste se jí vyhýbat.

Jak správně vybírat?

Antiperspiranty i deodoranty mají různé podoby, nejčastěji jsou v tuhé formě, ve spreji nebo s kuličkou. Ať už upřednostňujete jakýkoliv typ, naučte se při výběru kontrolovat složení.

Vyhýbat byste se měli nebezpečným látkám uvedeným výše a pozor si dejte také na obsah alkoholu. Výběr produktů bez něj je naštěstí široký a na trhu je už i mnoho výrobců, kteří nebezpečné látky nahrazují přírodními složkami nebo jinými chemikáliemi, které jsou šetrnější. Upozornění, že výrobky neobsahují žádné hliníkové soli nebo další nebezpečné látky, naleznete často přímo na obalu.

Tip: V akci za výhodné ceny teď pořídíte například tuhý deodorant značky Old Spice (sleva až 38 %), deodorant ve spreji Rexona (sleva až 50 %) či kuličkový deodorant Garnier (sleva 41 %).