Jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou?

Trojice platebních karet ležících na klávesnici notebooku Canva

Platební kartu má v peněžence většina Čechů a hojně ji využívá. Podle dat společnosti Mastercard jsme dokonce dlouhodobě evropskými rekordmany v bezkontaktním placení – až 96 % provedených plateb kartou je v České republice bezkontaktních. Evropský průměr „pípání“ při placení je o něco menší. 90 % transakcí proběhne bez vložení karty do platebního terminálu.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Z dat Sdružení pro bankovní karty vyplývá, že v roce 2021 bylo v Česku vydáno více než 14 milionů platebních karet. Z toho bylo zhruba 12 milionů karet debetních a dva miliony kreditních.

Na debetní kartě máte vlastní peníze

Zásadní rozdíl mezi debetní a kreditní kartou je v původu peněz. Když platíme kartou kreditní, čerpáme prostředky z úvěrového rámce poskytnutého bankou. Jednoduše řečeno platíme penězi banky, které si od ní v ideálním případě krátkodobě půjčujeme. Karta debetní je naopak ta, která patří k běžnému účtu a když s ní platíme, čerpáme své vlastní finance. Z toho také plyne způsob, jakým platební kartu klient banky získá.

Debetní karta je svázána s běžným účtem a je tedy automaticky a zdarma vydávána při jeho založení. Oproti tomu o kreditní kartu si musíte zažádat. Jedná se totiž o druh úvěru, který banka musí klientovi předem schválit a posoudit, zda bude schopen splácet, když se rozhodne ji čerpat. Obecně ale platí, že kreditní karty nabízejí nízké úvěrové limity, například 10 tisíc korun, a proto patří k relativně snadno dosažitelným půjčkám.

Muž platí platební kartou Canva

Vyplatí se hlídat si bezúročné období

Mnoho lidí má z kreditních karet stále strach a odmítá je. Nejčastěji jmenovaným důvodem bývají vysoké úroky a případné obtíže se splácením. Tomu se ovšem lze vyhnout, pokud člověk ví, jak karty správně používat. „Základem je pochopit mechanismus, jak funguje bezúročné období. Tedy doba, po kterou klientovi banka peníze půjčuje vlastně zdarma. To u některých institucí může být až 60 dní. Pokud toto období pro splacení klient nevyužije, pak jsou úroky z půjčky skutečně vyšší, “ říká finanční poradkyně Daniela Malá. Kreditní kartou tedy rozhodně není výhodné nahrazovat dlouhodobý úvěr. Pro krátkodobou půjčku je to ale dobré řešení.

Kreditní kartou můžete platit stejně jako s tou debetní,v obchodech i na internetu. Jediné, co se příliš nedoporučuje, je vybírat z bankomatů. Tyto transakce bývají u kreditních karet zpoplatněné, konkrétní částku najdete vždy v ceníku banky. Stejně tak v podmínkách bývají i další věci, které klient musí splnit, aby měl kreditní kartu „zdarma“. „Často to bývá například podmínka pravidelného používání karty. Tedy minimální měsíční částka, kterou musí klient čerpat,“ vysvětluje Malá. Častou motivací pro využívání kreditní karty bývají také akce a bonusy, které banky nabízí, například cashback nebo procento z útraty zpět třeba na penzijní spoření.

Větší či dražší nákupy? Kreditka se vám může vyplatit

Odhalení na závěr: Kreditka se narodila v USA

Jsou to právě americké filmy a seriály, z nichž jsme si někdy chybně osvojili spojení „platím kreditkou“. Ve Spojených státech je totiž situace trochu jiná a kreditní trh tam velmi dobře šlape – většina místních má skutečně kartu kreditní. Ta vůbec první, která spatřilo světlo světa, byla vydána institucí Bank of America v roce 1958.