Břicho jako balón: Jaké potraviny a pití způsobují nadýmání? Vyhněte se nepříjemnostem

Ležící žena se drží za břicho Krakenimages.com / Shutterstock.com

Nadýmání trápí spoustu lidí, kterým může denně znepříjemňovat život. Bohužel se o tomto problému a s ním spojených dalších obtížích příliš nemluví. Poradíme vám, jak tyto nepříjemné stavy zmírnit. Může za ně totiž především náš jídelníček.

Přečtěte si také

Souboj: Živý vs. umělý vánoční stromeček. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody a co je ekologičtější varianta?

Co je to vlastně nadýmání?

Nadýmání je stav, během kterého se ve střevech vytváří velké množství plynů, což vede k plynatosti a úniku větrů. Občasné nadýmání není nic nezdravého, pokud vás ovšem trápí denně, může to být příznak některého z onemocnění trávicího traktu a v takovém případě je vhodné lékařské vyšetření.

K plynatosti přispívá i nedostatek potravin bohatých na vlákninu nebo narušená mikroflóra ve střevech, kterou můžete posílit probiotiky. Pokud chcete s bojovat s plynatostí, je vhodné volit potraviny s nízkým obsahem fermentovaných oligosacharidů, disacharidů, monosacharidů a polyolů.

Některé potraviny a nápoje jsou specifické tím, že podporují plynatost. Pokud se po jejich konzumaci nemáte možnost uvolnit a nechcete se kroutit v bolestech, je vhodné se jim vyhýbat.

Talíř vařených luštěnin Jack7_7 / Shutterstock.com

Na které potraviny je lepší si dát pozor?

Luštěniny

  • Fazole – Obsahují sacharidy s krátkým řetězcem, tzv. FODMAP, které unikají trávení a jsou poté fermentovány střevními bakteriemi v tlustém střevě. Plyn je vedlejším produktem tohoto procesu. Některé fazole jsou pro trávicí systém jednodušší, třeba ty černé. Nahradit je můžete obilím, masem nebo quinoou.
  • Čočka – Pro vysoký obsah vlákniny může u citlivých jedinců způsobovat nadýmání. Světle zbarvená čočka má obecně nižší obsah vlákniny než tmavší, a proto může způsobit menší nadýmání. Navíc stejně jako fazole, i čočka obsahuje FODMAP podporující plynatost.
Salát z červené čočky
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Salát z červené čočky

Připravte si s námi lahodný salát z červené čočky. Výhodou červené čočky je, že není třeba ji předem namáčet, její příprava je tedy velmi rychlá. Chutná po oříšcích a lehce nasládle, v kombinaci se zeleninou a listovým salátem si ji tedy jistě zamilujete.

Salát z červené čočky
Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy je velmi zdravá a zároveň chutná. Příprava je jednoduchá a zabere vám pouze pár minut. Quinoa je navíc přirozeně bezlepková, mohou si ji tedy vychutnat i lidé s intolerancí lepku.

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy

Ovoce a zelenina

  • Cibule – I když se obvykle konzumuje v malých množstvích, cibule je jedním z hlavních potravinových zdrojů fruktanů – rozpustné vlákniny, která může způsobit nadýmání. Je proto známou příčinou nadýmání a dalších zažívacích nepříjemností. Abyste potížím předešli, dostatečně ji uvařte, případně ji v receptu nahraďte bylinkami.
  • Česnek – Stejně jako cibule, i česnek obsahuje fruktany, které mohou způsobit nadýmání. Alergie nebo intolerance na jiné sloučeniny nacházející se v něm je navíc také poměrně běžná.
  • Jablka – Jablka způsobují některým lidem nadýmání a další zažívací potíže. Na vině je fruktóza a vysoký obsah vlákniny. Aby se vám lépe trávily, zkuste jablka před konzumací uvařit.
  • Brukvovitá zelenina – Čeleď brukvovité zeleniny zahrnuje brokolici, květák, zelí, růžičkovou kapustu a několik dalších. Přestože je velmi zdravá, obsahuje FODMAP, takže může způsobit nadýmání. Uvařením této zeleniny se zlepší její trávení. Co se alternativ týče, zvolte třeba špenát, okurek, hlávkový salát, sladké brambory či cuketu.
Talíř salátu s quinoou Elena Veselova / Shutterstock.com

Obilniny

  • Pšenice – Jde o velký zdroj FODMAP – a jelikož v ní najdeme i lepek, lidem s citlivostí na něj nebo celiakům způsobuje velké zažívací potíže. Existuje mnoho bezlepkových alternativ pšenice, jako je čistý oves, quinoa, pohanka, případně mandlová nebo kokosová mouka.
  • Ječmen a žito – Kvůli vysokému obsahu vlákniny mohou způsobovat nadýmání u lidí, kteří na ni nejsou zvyklí. Stejně jako další rizikové potraviny navíc obsahují i lepek. Nahradit je můžete třeba hnědou rýží, ovsem, případně zmíněnou quinoou či pohankou.

I pitný režim může uškodit

Nejen na talíři se skrývá nebezpečí – potíže s nadýmáním a plynatostí vám mohou přivodit i některé nápoje. U kterých se vyplatí opatrnost?

  • Sycené nápoje – Každý nápoj s bublinkami obsahuje oxid uhličitý. Pitím těchto nápojů se vám dostane do trávicího systému nemalé množství tohoto plynu. Řešení je jednoduché, pijte nápoje bez bublinek.
  • Pivo – Jde o sycený nápoj vyrobený ze zdrojů fermentovatelných sacharidů, jako je ječmen, kukuřice, pšenice a rýže, spolu s trochou kvasnic a vody. Kromě rizikových sacharidů navíc obsahuje oxid uhličitý a často nese i lepek – jde tedy o kombinaci hned tří složek zvyšujících riziko nadýmání.
  • Mléčné výrobky – Asi 75 % světové populace nedokáže rozložit laktózu, cukr, který se nachází v mléce. Tento stav je známý jako intolerance laktózy – a pokud jím trpíte, mléčné výrobky vám mohou způsobit velké zažívací potíže. Příznaky zahrnují nadýmání, plynatost, křeče a průjem. Vybírejte mléčné produkty bez laktózy nebo alternativy jako kokosové, mandlové, sójové nebo rýžové mléko.

Zdroj: Cleveland Clinic, WebMD, Mohash University