Firmy, které to zabalily. Kam zmizely cigarety Start, autobusy Karosa, lednice Calex nebo Delvita?

Prodejna Delvita Delvita

Ještě před pár lety je znali všichni Češi. Jezdilo se Karosou, nakupovalo v Delvitě, u Juliuse Meinla a kouřily se Startky. Ti starší nyní při vyslovení těchto názvů cítí jistou nostalgii, ti mladší si nejspíš ani nevzpomenou. Kam se poděly značky, které byly ještě nedávno součástí našich životů?

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Z Karosy je Iveco

Mnoho značek, které bývaly před pár lety běžnou součástí našich životů, dnes neexistuje nebo za ta léta změnily svůj název. Například někdejší největší výrobce autobusů se sídlem ve Vysokém Mýtě je nyní součástí podniku francouzského Renaultu a italského IVECO a nese název IVECO Czech Republic. Karosa se v Československu vyráběla od roku 1928 a kromě autobusů měla „na triku“ i hasičské vozy.

Zmizel Julius Meinl i Delvita

V dnešních dnech už se také nesetkáme s některými prodejci potravin. Až do roku 2015 provozoval v Česku 88 prodejen rakouský řetězec Julius Meinl, který se specializoval na luxusní delikatesy a kávu. Přestože na našem trhu působil přes 11 let, českého zákazníka si nezískal a téměř po celou dobu byl ztrátový. Po jeho odchodu převzala většinu prodejen společnost Ahold, která provozuje supermarkety Albert.

O rok později pak opustila z ekonomických důvodů český trh další z firem – Delvita. Síť supermarketů, kterou u nás provozovala společnost Delhaize, prodala své prodejny REWE Group, která je proměnila v supermarkety Billa.

Legenda 80. let skončila v roce 2013

Startky. Kouřili je dělníci, studenti, underground, zkrátka každý. O jejich kvalitě se dalo diskutovat, jejich obliba však byla nesporná. Cigarety, které se staly symbolem 80. let a legendou mezi levnými cigaretami, se vyráběly v kutnohorských tabákových závodech, a to v měkké i tvrdé krabičce, s filtrem i bez. Koncert Philip Morris, který jejich výrobu převzal, ukončil výrobu v roce 2013 a propojil Startky se svou značkou Chesterfield.

„Nejpopulárnější krátká varianta Start bude nadále na trhu se stejnou, nezměněnou, kvalitní směsí. Pouze obal se změní. Spojení s naší globální značkou Chesterfield nám umožní lépe obchodně podporovat krátké Start na našem trhu. Start king size se pak posunou do značky Chesterfield king size,” uvedl tehdy Martin Hlaváček, ředitel vnějších vztahů ve společnosti Philip Morris.

Calex nezvládl konkurenci

Tak jako televizory Tesla, i chladničky Calex se za socialismu objevovaly téměř v každé tehdejší domácnosti. Podnik se sídlem ve slovenských Zlatých Moravcích, který začal v roce 1949 výrobou chladniček Maneta, přešel o 6 let později na značku Calex, pod jejímž názvem produkoval chladničky nejen v Československu, ale chladicí techniku exportoval i do Asie a Afriky. Po sametové revoluci se Calex sloučil se značkou Samsung, moderní výrobu a její stále se zvyšující technické požadavky však firma neustála.

Obchodní dům Tesco – detail na logo na boku budovy Tesco

Místo Intersparu Albert, z Carrefouru je Tesco

Prodat své pobočky se před lety rozhodla i rakouská společnost Spar, která na tuzemském trhu dlouhodobě prodělávala. V roce 2014 se tak ze supermarketů Interspar a Spar na našem území staly prodejny Albert, které vlastní řetězec Ahold. Ten se díky této expanzi stal jedničkou mezi maloobchody.

Konkurenční boj, který v novém tisíciletí v Česku panoval, neunesl ani francouzský řetězec Carrefour. Ten se u nás snažil vydobýt své místo na výsluní především nabídkou levného zboží. V roce 2006 však snahy ukončil a své aktivity v ČR prodal společnosti Tesco.