Jak správně zastřihávat maliníky na podzim, abyste za rok měli bohatou úrodu?

Keř obsypaný zralými malinami Nitr / Shutterstock.com

Maliny letos už odrodily a na zahradě nám zůstaly jen dlouhé, ne moc vzhledné pruty. Víte, jak o ně teď správně pečovat, abyste se příští rok dočkali bohaté úrody malin? Nejdůležitější je pravidelné a správně provedené prostřihávání.

Přečtěte si také

Vynikající nadýchaný mazanec podle slavného cukráře: Už nebudete chtít dělat jiný

Jak správně prořezávat maliník?

Maliníky sice patří mezi nenáročné rostliny, ale nějakou péči potřebují. Jelikož je to původně lesní keř, má rád dostatečně vlhkou půdu a spíše polostín. Stejně jako sucho nemá rád ani vítr, proto před výsadbou dobře promyslete vhodné umístění.

Míra prořezávání se liší u mladých a starších keřů. V obou případech ovšem není vhodné stříhat maliník jen jednou ročně. Více než radikální střih rostlině prospívá průběžné zkracování po celý rok, a to konkrétně na jaře, během léta a na podzim.

Jaro je ideální doba také pro výsadbu nových keřů. Ty po zasazení sestřihněte zhruba ve výšce 30 cm, aby rostlina mohla dát sílu především do tvorby kořenů. Pokud máte maliník už starší, stačí, když odstraníte poškozené nebo nemocné výhony – keři by mělo zůstat zhruba šest až osm těch nejsilnějších.

Muž v pracovních rukavicích zastřihuje zahradnickými nůžkami maliník Tatevosian Yana / Shutterstock.com

Jak často zastřihávat v létě?

V létě zastřihávejte každé dva týdny. Během léta se rostlině daří nejvíce a začne se hodně rozrůstat. Aby měla dostatek síly pro plody, je lepší nové výhony odstraňovat. To samé platí pro větve, které jsou bez květů a plodů, jelikož maliník zbytečně oslabují.

Jak zastřihávat na podzim?

Na zimu potřebuje rostlina nabrat opravdu hodně síly, aby se dokázala udržet naživu. Pokud má příliš mnoho výhonů, nemusí přezimování zvládnout. Proto na podzim, ideálně ještě před prvními mrazíky, přímo u země odstřihněte všechny slabé a poškozené větve a ty nejsilnější zkraťte zhruba na půl metru.

Čím maliník na podzim hnojit?

Chcete-li mít maliník v létě obsypaný plody, rozhodně není na škodu podpořit jeho růst kvalitním hnojivem. Na jaře jsou nejen pro mladé keře vhodná startovací hnojiva s dostatečným obsahem dusíku. Naopak na podzim rostlina ocení hnojivo s draslíkem, který jí pomůže lépe přezimovat.

Ideální jsou speciální hnojiva přímo pro maliny, ze kterých doporučujeme například:

  • Forestina biomin speciální biominerální hnojivo maliny/ostružiny 1 kg
  • Hnojivo na maliny Orgamin 1 kg
  • Trumf organické hnojivo drobné ovoce 1 kg AgroBio
Natrhané maliny v košíku Nitr / Shutterstock.com

Kolik stojí maliny v obchodech?

Cena za čerstvé maliny v obchodech je poměrně vysoká. V průměru dáte za 100 g malin 40 Kč. Pokud jsou nicméně ve slevě, cena za 100 g se pohybuje okolo 30 Kč.

Daleko méně zaplatíte za maliny mražené. V každém případě se však nejvíce vyplatí pěstování malin vlastních, které navíc mají často i daleko lepší chuť.

Zdroje: Chalupari-zahradkari.cz, iReceptar.cz, iZahradkar.cz