Kotrče okouzlí svým jedinečným vzhledem na první pohled. Přestože vypadají exoticky, najdeme je i v našich lesích a můžete se na jejich sběr vydat třeba hned. Jsou bohaté na prospěšné látky pro naše zdraví a v gastronomii jsou považovány za luxusní a ceněnou surovinu. Kde kotrče najdeme a jak je můžeme využít v kuchyni?
Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je vynikající jedlou chorošovitou houbou, která vzhledem připomíná květák nebo mořskou mycí houbu.
Plodnice tvoří silně rozvětvené pletivo, jehož nakadeřené větvičky vyrůstají z bělavého třeně, který se zcela schovává ponořený v půdě. Nejlepší je mladý, krásně bílý kotrč. Vlivem stáří postupně hnědne.
Kotrče kadeřavé rostou ve starších borových lesích a nacházejí se vždy u kořene borovic, na kterých parazitují. Pokud tuto vzácnou houbu najdete, místo si pečlivě zapamatujte, s největší pravděpodobností zde plodnice opětovně vyroste. V českých lesích rostou v období od července do listopadu.
Ina Meer Sommer / Shutterstock.com
Plodnice kotrče obsahují kolem 6 % bílkovin a vedle fruktózy a glukózy nesou také monosacharidy xylózu a manózu, které jsou nezbytné pro kvalitní výživu a správné fungování lidského organismu. Dále jsou bohatým zdrojem hořčíku a vitamínu D3 a E, kterého obsahují mnohem více než ostatní druhy hub.
Kotrč kadeřavý podporuje krvetvorbu a obsahuje látky, které pomáhají tělu zvýšit hladinu hemoglobinu, a tedy i posilovat imunitu. Díky obsahu látky sparassol mají antibakteriální a antifungální (protiplísňové) účinky. Významný vliv kotrče byl prokázán také při léčbě rakoviny, jelikož obsahuje betaglukan 1,3 D – látku s protirakovinnými účinky.
Křehký, mladý kotrč je vysoce ceněnou houbou. Cena za kilogram kadeřavého kotrče se samozřejmě liší, ale obvykle se pohybuje v rozmezí stovek až tisíců korun (přibližně od 400 do 1 800 Kč). Pro zajímavost, běžná mladá plodnice kotrče dosahuje hmotnosti několik kilogramů, výjimkou nejsou ani rekordní nálezy, jejichž váha přesahuje i 10 nebo 15 kg.
Kromě lokálních trhů můžete výjimečně na kotrče narazit i v našich obchodech, jedná se ovšem o sezónní záležitost. 250g vanička vyjde na cca 220 Kč, kilo tedy asi na 850 Kč.
hsunny / Shutterstock.com
Jak vzhled kotrče napovídá, nejobtížnější je při jeho přípravě čištění, protože četné záhyby mohou skrývat hlínu, jehličí nebo hmyz. Nejlepší je ponořit houbu do většího množství vody a důkladně „vymáchat“, aby se všechny nečistoty vyplavily, případně jej šetrně osprchovat pod proudem vody. Nezapomeňte ovšem, že je velmi křehký, a proto s ním vždy zacházejte opatrně.
Na druhou stranu, výhodou této houby je, že nebývá červivá ani nehnije. Doma vám proto vydrží čerstvá déle než klasické hříbky. V ledničce nebo chladném sklepě se dá skladovat i týden, a proto z ní můžete postupně ukrajovat. Kotrč je vhodný i k sušení. Celou menší plodnici, případně větší rozkrájenou na části, zavěste na provázek a sušte na suchém, vzdušném místě.
Lahodná chuť vynikne v polévkách, guláších i asijských jídlech. Kotrč je chuťově výjimečnou houbou, která má příjemnou, jemně kořeněnou vůní a charakteristickou oříškovou chuť. Skvěle se hodí pro přípravu falešné dršťkové nebo gulášové polévky (podobně jako např. hlíva ústřičná), výborný je také v bramboračce.
Dají se z něj připravovat nejrůznější placičky a lahodnou pochoutku získáte také, pokud jej nakrájíte na plátky a osmažíte v těstíčku (bylinkovém nebo pivním, jaké se používá třeba pro smažené cibulové kroužky). Pokud se nebojíte trochu experimentovat, křehký kotrč můžete přidat i do asijských pokrmů na styl „čínské pánve“, kde klidně zastane roli masa.
Zdroje: National Library of Medicine, Science Direct