Tyto potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce

Člověk zapíná mikrovlnku Pixel-Shot / Shutterstock.com

V mikrovlnce se dá ohřát kdeco, jenomže když do ní vložíte jídlo, které obsahuje ingredience, jež do mikrovlnné trouby nepatří, nebudete se stačit divit. V nejlepším případě skončíte čištěním poprskané mikrovlnky, v horším případě budete řešit i vážnější důsledky.

Přečtěte si také

Co jíst na Velký pátek nebo Bílou sobotu? Takhle by mělo vypadat tradiční velikonoční menu

Ohřívání jídla v mikrovlnné troubě

Mikrovlnná trouba patří bezesporu mezi nejpoužívanější spotřebiče v domácnosti či v práci. Jídlo z předchozího dne je ohřáté během pár minut, není potřeba nic předem rozehřívat, míchat nebo jakkoli hlídat, stačí nastavit jenom čas.

Někteří lidé nedají na mikrovlnku dopustit, a to až do takové míry, že v ní dokonce i vaří. Podle FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) může být příprava pokrmů v tomto spotřebiči kupodivu zdravější než konvenční způsob přípravy potravin. Jídlo se v mikrovlnce totiž udělá rychleji a bez použití vody, což pomáhá uchovat v potravině více vitamínů a minerálů.

Interiér mikrovlnné trouby, ve které explodovalo vejce Edeli R. de Almeida / Shutterstock.com

Které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce?

Jenomže ne každá potravina se dá v mikrovlnce ohřívat. A některá jídla se v ní dokonce připravovat ani nesmějí.

1. Vejce

Zatímco volská oka různých tvarů se v mikrovlnce dají připravit naprosto bez problémů, celé vejce do ní dát nesmíte. Pokud byste si v ní chtěli udělat vejce natvrdo, asi byste se hodně lekli. A to hned dvakrát. Vejce totiž se vší pravděpodobností uvnitř trouby exploduje. A když poté mikrovlnku otevřete, kousky vajíčka budou všude. Jenomže vejce nemusí v mikrovlnce nutně vybouchnout a k explozi může dojít až na talíři, což může být velmi nebezpečné.

2. Chilli papričky

Další mikrovlnkovou zrádností jsou chilli papričky. Ani ty v ní nikdy neohřívejte! Existuje zde totiž riziko, že při ohřevu vzplanou, což může být také skutečně nebezpečné. A vzhledem k tomu, že pálivé papriky obsahují rostlinný alkaloid kapsaicin, který je zodpovědný za jejich pálivost, při otevření mikrovlnné trouby hrozí jeho uvolnění do ovzduší. A pokud se jej omylem nadýcháte, bude vás pálit v očích, nose i v krku.

3. Mateřské mléko

Některé maminky si dělají zásoby mateřského mléka a nechávají jej zmrazit pro pozdější použití. To je naprosto v pořádku, ale určitě byste jej neměli rozehřívat v mikrovlnce. Ta totiž neohřeje mléko rovnoměrně, některé doušky tak mohou být studené, jiné příliš horké. Hlavní nebezpečí pak hrozí miminku, které si o takové mléko může popálit ústa a krk.

4. Rajčatová omáčka

Pokud jste si už někdy v mikrovlnce ohřívali rajčatový protlak, hustou rajčatovou polévku nebo rajskou omáčku, určitě víte, že vás bude po ohřívání v mikrovlnce čekat úklid. Rajčatová omáčka je totiž příliš hustá, během ohřívání se v ní hromadí teplo a pára a kvůli tomu pak omáčka bublá a stříká všude kolem sebe.

Nejenže budete muset mikrovlnku nebo poklop důkladně vyčistit, ale i samotné jídlo může být nebezpečné při vytahování ze spotřebiče. V rajčatové omáčce se totiž při zahřívání vytvářejí vzduchové kapsy a rozehřátá omáčka pak na vás může dodatečně ještě vyprsknout. Rajčatová omáčka ale prská i při ohřívání v kastrůlku, je tedy potřeba ji ohřívat na mírném ohni a případně naředit vodou.

Těstoviny s rajčatovou omáčkou v mikrovlnce sergei kochetov / Shutterstock.com

5. Listová zelenina

Obzvláště opatrní buďte i při ohřívání listové zeleniny. Ta v mikrovlnce totiž rychle uschne, popraská, a může dokonce vzplanout. Nejlepší je jíst listovou zeleninu zasyrova nebo vařit v páře. Pokud se přece jen rozhodnete ohřát ji v mikrovlnce, měla by být mokrá.

6. Houby

Vychutnat si houbovou omáčku či rizoto i pár dní od uvaření je sice lákavé, ale ohřívání v mikrovlnce byste mohli litovat. Při ohřevu se totiž mění složení bílkovin v houbách, což může způsobit nepříjemné potíže jako nadýmání či bolest břicha.

7. Rýže

Rýži byste měli jíst teplou, hned po uvaření. Když vychladne, množí se v ní nebezpečné bakterie Bacillus cereus, které mohou způsobit otravu a jsou odolné vůči teplu, takže ani ohřev v mikrovlnce je mnohdy nezničí.

8. Zmrazené maso

Ohřívání zmrazeného masa v mikrovlnce není dobrý nápad z několika důvodů. Maso se neohřeje rovnoměrně a pravděpodobně nebude dostatečně měkké. Především ale prudký ohřev vytváří ideální podmínky pro bakterie.

Zdroj: fda.gov, spotrebitele.dtest.cz, dnes24.sk