Vyléváte nálev z mozzarelly a okurek? Chyba! Použijte je při vaření, dodají vašim jídlům jedinečný šmrnc

Mini mozzarelly v nálevu Alexander Prokopenko / Shutterstock.com

Vyléváte nálevy a láky? Možná je to chyba, protože právě s nimi dodáte pokrmům skvělou chuť. Jak si udělat domácí pickles, zdravý a osvěžující drink a jak vylepšit italské rizoto? Máme pro vás inspiraci – protože i zbytky si zaslouží okořenit vaši kuchyni!

Přečtěte si také

Hubnete? 20 druhů zeleniny, které by na vaší zahrádce neměly chybět. Od cukety po lagenárii – vybere si každý

Lák z okurek

Lák z okurek je zvykem vylévat. Proč jej ale nevyužít a nevykouzlit si chutné domácí pickles? Čím dál oblíbenější kvašenou zeleninu si připravíte, když do zbylého láku od okurek naložíte pár druhů zeleniny. Nakrájejte mrkev, červenou cibuli a bílou ředkev a vložte je do nálevu. Zeleninu nechte několik dní stát, krátké kvašení se postará o dobrotu, kterou si budete moci vychutnat třeba při grilování.

Šťáva z kysaného zelí

Zůstalo vám při vaření trochu šťávy z kysaného zelí? Ideální čas připravit si lahodný letní drink. Kysané zelí má velké množství vitaminu C a dalších zdraví prospěšných látek. Do sklenice nalijte trochu šťávy ze zelí, přidejte jablečný mošt a nakonec sodu. Chcete-li, můžete ozdobit snítkou máty. Drink je překvapivě dobrý!

Lák z oliv

Milujete těstoviny? Pak se vám bude hodit jednoduchá rada, která rajčatové omáčce dodá ještě lepší chuť. Klíčem je lák z oliv, který je výrazný a dokáže s tomatovou omáčkou divy. Nevylévejte jej, nechte si ho v lednici a použijte při přípravě italských těstovin.

Nálevy ze sýrů

Jestli vyléváte nálev z mozzarelly či slaného sýru, možná nastal čas na změnu. Obzvláště, pokud si chcete dopřát chutné a křehké maso. Nálev ze slaného sýru můžete využít k nakládání masa. Marinování v sýrovém nálevu funguje skvěle – mléčné bakterie se postarají o křehkost pokrmu. Nálev z mozzarelly se pak může hodit při přípravě italského rizota. Namísto vody přilévejte právě zbylou vodu z mozzarelly – rizoto bude jemnější.

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem

Recept na těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem si určitě oblíbíte. Překvapí vás nejen svou rychlou a jednoduchou přípravou, ale také báječnou chutí.

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Těstoviny s chřestem a petrželkou
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s chřestem a petrželkou

Těstoviny s chřestem, petrželkou, se sterilovanými artyčoky a sušenými i čerstvými rajčátky vás zaručeně ohromí. Díky pečlivě zvoleným surovinám vznikne nevšední oběd nebo večeře, přičemž příprava vám zabere jen pár chvilek.

Těstoviny s chřestem a petrželkou

Nálev z cizrny

Nálev z cizrny je oblíbený zejména pro své výjimečné vlastnosti. Slitá voda z plechovky cizrny slouží už léta veganům jako náhražka vaječných bílků – snadno z ní vyšleháte sníh, ovšem i bez vajec. Z tzv. aquafaby lze připravit také chutnou domácí majonézu, stačí ji vyšlehat s kořením a rostlinným olejem do požadované konzistence. A milovníci vývaru? K zelenině či dušenému masu namísto něho použijte aquafabu. Spolu s kořením vytvoříte jedinečné pokrmy – navíc snadno a rychle.

Cizrna v cedníku a pod ní sklenice s nálevem Antonina Vlasova / Shutterstock.com

Tip na skladování

Ne příliš esteticky vypadá skladování nálevů v prázdných sklenicích z obchodu s etiketami. Plánujete nálevy využívat a skladovat v lednici? Pořiďte si stylové zavařovací sklenice, které hravě označíte pomocí nálepek či popisovačů. Proč nedat zbytkům nové využití?

Zdroj: Kupi