Jak se vyznat v kolagenech z lékáren? Kloubům prospívá úplně jiný než pleti

Žena rozpouští kolagenový prášek ve vodě Svittlana / Shutterstock.com

Produkce kolagenu, který v těle zodpovídá za pružnost pokožky a zdravý pohybový aparát, s věkem klesá, až se úplně zastaví. Na pleti se začnou objevovat vrásky a klouby začnou při pohybu pobolívat. Je to přirozený proces, dá se ale zpomalit dodáváním kolagenu zvenčí. Jak vybrat vhodný doplněk stravy a alespoň částečně odvrátit proces stárnutí?

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Co dělá kolagen v těle?

O kolagenu se nejčastěji mluví v souvislosti se zpomalením stárnutí pokožky, s ochranou zdraví kostí a podporou funkce kloubů. Důležitou roli hraje také při hojení ran.

Proč užívat kolagen?

Naše tělo si jej dovede vytvářet samo – ovšem jen do určitého věku. Kolem 25. roku se produkce kolagenu začíná zpomalovat, až se úplně zastaví. Po čtyřicítce už pak tělo žádnou obdobnou bílkovinu nevytváří, a je proto potřeba jej dodávat zvenčí.

Kam pro kolagen v akci?

Jak poznat jeho nedostatek?

  • Objeví se první vrásky
  • Nehty se začnou lámat, zmatní a zkřehnou
  • Vlasy prořídnou a ztratí svůj lesk

Hladinu kolagenu negativně ovlivňuje také dlouhodobý stres, nadměrný příjem cukru, kouření a nedostatek vitamínů.

Kolagen v prášku, tabletách a jako tekutý přípravek Maria Shipakina / Shutterstock.com

Jaké jsou typy kolagenu?

V těle je možné najít až 27 typů kolagenu. Nejvíce je však zastoupen ten I., II. a III. typu:

  1. Kolagen I. typu se kromě kůže nachází také v kostech, šlachách a v ostatním vazivu. Tvoří až 90 % veškerého kolagenu v těle a bývá součástí doplňků stravy podporujících pružnost pleti nebo kvalitu vlasů a nehtů.
  2. Kolagen II. typu je nejdůležitější pro zachování správné funkčnosti kloubů. Kromě nich a kostí je také podstatnou součástí kloubní chrupavky.
  3. Kolagen III. typu má největší zastoupení v dětské pokožce. Také podporuje pružnost kůže a správnou funkci vaziva, navíc ale ještě posiluje pružnost cév.
Jeden z nejlepších zdrojů kolagenu právě v akci!

Kupte se slevou Losos filety.

Porovnat slevy

Jak vybrat ten nejlepší pro vás?

Čím jsme starší, tím obtížnější je pro naše tělo si kolagen vyrobit. Můžeme mu ho ale začít dodávat zvenčí formou doplňků stravy. Jak vybrat ten nejvhodnější?

1) S hovězím, vepřovým, nebo rybím kolagenem?

  • Hovězí kolagen je častěji obsažen v přípravcích, které podporují správnou funkci pohybového aparátu. Obsahuje kolagen I. a III. typu.
  • Vepřový kolagen je na tom podobně jako kolagen hovězí – častěji se objevuje v doplňcích zaměřených na kloubní výživu. Obsahuje kolagen I. a III. typu.
  • Rybí kolagen se nejvíce používá do produktů, které se zaměřují na problémy s pletí. Skládá se výhradně z kolagenu I. typu, díky čemuž ho naše tělo lépe vstřebává a efektivněji využívá. Bývá ale také o něco dražší.

Důležitou roli v kvalitě hraje i chov a výživa zvířat. Je-li to možné, dejte přednost produktům v bio kvalitě. Minimalizujete tak pravděpodobnost, že zakoupený výrobek obsahuje zbytky pesticidů nebo těžkých kovů.

Starší muž se s bolestivým výrazem drží za koleno Ground Picture / Shutterstock.com

2) Bez úprav, nebo hydrolyzovaný?

Ve své původní podobě se kolagen ve formě doplňků poměrně složitě vstřebává, jeho využitelnost je proto nižší. Lépe si tělo umí poradit s kolagenem naštěpeným, hydrolyzovaným.

3) Čistý, nebo v kombinaci s dalšími složkami?

S čistým kolagenem nešlápnete nikdy vedle. Mnoho doplňků stravy jej ale nabízí ještě v kombinacích s dalšími složkami, které dovedou jeho účinek navýšit:

  • Vitamín C hraje významnou roli při syntéze kolagenu v těle a podporuje jeho vstřebávání.
  • Kyselina hyaluronová nebo biotin pomáhají umocnit účinek kolagenu a podporují růst a obnovu buněk i tkání.

Pokud však kupujete přípravek s vícero složkami, zkontrolujte si ve složení, kolik kolagenu daný produkt obsahuje.

Po kterých doplňcích sáhnout?

Nedostatek kolagenu se s rostoucím věkem projevuje především dvěma symptomy – bolestivostí kloubů a problémy s pokožkou. Které přípravky vám pomohou?

Kolagen na bolavé klouby

Problémy s klouby nastávají kolem 50. roku života a pojí se s bolestí i zhoršeným pohybem. Zmírnit tyto potíže lze doplňky stravy s kolagenem I. nebo II. typu, případně jejich kombinací.

  • Pro podporu normální tvorby kolagenu a funkce kostí a chrupavek je vhodný doplněk stravy Mivolis chrupavky + kosti + vaziva v tabletách, 40 tablet/149 Kč, který obsahuje i cenné vitamíny a minerály.
  • Se začínajícími až středně těžkými potížemi s klouby si dokáže spolehlivě poradit také Alavis Maxima TRIPLE BLEND 700 g, v akci od 999 Kč. Doporučuje se užívat dlouhodobě a skvěle funguje i jako prevence.
Pohlídejte si zdravé doplňky v akci

Kolagen na hezčí pleť a vlasy

Preventivní doplňování kolagenu se doporučuje od 30. roku věku, a to ideálně skrze produkty, které obsahují okolo 90 % I. typu nebo kombinaci I. a III. typu.

  • Pro podporu krásné a zdravé pleti je určen například Mivolis Beauty Kollagen ampule, 500 ml/499 Kč s příchutí granátového jablka a jasmínu. Mimo jiné obsahuje vitamíny E a C, které se podílejí na ochraně buněk před oxidačním stresem.
  • Vedle nesáhnete ani s produktem Allnature Kolagen Original Premium, 200 g/219 Kč. Kolagen I. typu v prášku na sebe velmi dobře váže vodu, díky čemuž je schopen udržet pleť hydratovanou a pružnou i s přibývajícím věkem.
  • Pokud pro svou pleť hledáte to nejlepší a nevadí vám si připlatit, zkuste značku Oslo Skin Lab s jejím produktem The Solution™, který obsahuje 100 % čistého hydrolyzovaného kolagenu typu I. Balení obsahuje 28 dávek a vyjde na 1 098–1 569 Kč.