Chcete dokonale čistý gril? Levně a ekologicky to zvládnete s bramborou, jedlou sodou nebo kávou!

Muž čistí gril Arina P Habich / Shutterstock.com

Čistý a nablýskaný gril je základem úspěchu každého grilování. Jídlo díky němu bude chutnat lépe a vy nebudete riskovat zdravotní problémy. V obchodech se dají pořídit speciální prostředky, gril se ovšem dá vyčistit i běžnými surovinami, které má každý doma. Levněji, ekologičtěji a stejně účinně.

Přečtěte si také

Jezte pomaleji a zhubnete, říkají odborníci na stravování. Mozku trvá dvacet minut, než nám dá pokyn, že máme dost

Proč je důležité gril pravidelně čistit?

Zbytky připáleného jídla

Nejlepší je čistit gril po každém grilování. Na příští opékání bude připravený a průběžné čištění nebude tak náročné jako u „stoleté“ špíny. Navíc špinavý gril nejen, že nevypadá hezky, ale především je plný zbytků starého a připáleného jídla, které může uškodit nejen chuti toho nového, ale i našemu zdraví.

Rakovinotvorný kouř

Přiškvařený tuk se totiž vlivem horka začne rozpouštět a odkapávat na uhlíky. Tím hrozí riziko vzniku karcinogenního kouře, který se dostává do grilovaného masa a může být zdraví nebezpečný.

Připálení

U mastného roštu také hrozí, že bude více hořlavý a plameny budou šlehat výše, než byste chtěli, což často vede k připálení připravovaných pokrmů.

Plameny v grilu senk / Shutterstock.com

Jak vyčistit gril?

Příprava

Když sundáte poslední kousky jídla z mřížky, je nejdůležitější nechat gril ještě chvíli zapnutý při vysoké teplotě (případně pod ním nechat hořet dřevo nebo brikety). Díky tomu se případné zbytky jídla vysuší, rozpadnou a přebytečné tuky se rozpustí a odkapou.

Oškrábejte mřížku kovovým kartáče nebo alobalem

Jakmile gril vychladne, nejprve odstraňte ty největší nečistoty kovovým kartáčem přímo určeným na grily. Pokud ho nemáte zrovna po ruce, vystačíte si i s kouskem kuchyňského alobalu zmačkaného do kuličky. Mřížku oškrábejte, čímž opadají největší kusy. Nyní je gril připravený k důkladnému vyčištění.

Čím vyčistit gril?

Čištění grilu pomocí brambory

Vyjměte grilovací mřížku a z obou stran ji něčím podložte, aby stabilně stála a zároveň pod ní byl dostatek místa pro odtok špíny. Pracujte venku, nad dobře omyvatelnou plochou nebo pod mřížku dejte plech, igelit či noviny.

Kartáčem očištěný gril potřete pomocí mašlovačky olejem a posypte jemnou solí. Rozkrojte bramboru a přejíždějte jí ze všech stran po mřížce. Na závěr spláchněte vše vodou, dosušte kuchyňskou utěrkou a hurá na grilování!

  • Tip: Stejným způsobem můžete zkusit gril vyčistit také rozpůlenou větší cibulí nebo pomerančem.
Jedlá soda a rozkrojené brambory EKramar / Shutterstock.com

Čištění grilu sodou a mýdlem

Z jedlé sody a obyčejného mýdla si vyrobte kašičku, kterou pomocí houbičky nebo kartáčku nanášejte na mřížku grilu a postupně ji ze všech stran čistěte. Na poslední zbytky nečistot a mastnoty si můžete vzít kuchyňský ocet. Trochu ho nalijte na hadřík nebo utěrku a mřížku několikrát přejeďte. Bude dokonale odmaštěná, zbavená bakterií a zbytků jídla a krásně nablýskaná.

Čištění kávovou sedlinou

Kávu po dobrém jídle oceníte nejen vy, ale i váš gril. Využijete jak tekutinu samotnou, tak kávovou sedlinu. Nejprve přelejte špinavou mřížku kávou a nechte chvíli působit. Poté naneste lógr na hadřík nebo jemnou houbičku a gril pořádně vydrhněte, dokud nebude zbaven všech nečistot a připálených zbytků. Na závěr opláchněte teplou vodou.

Zdroj: Ireceptar.cz, prozeny.cz, zahradkarskaporadna.cz