Jak se zbavit slimáků na zahradě? 5 metod, které opravu fungují

Plazící se slimák po kameni Canva

Jako každý rok, i letos, byť je chladněji než obvykle, nastává období, kdy se na naše okrasné i užitkové zahrádky a záhony s chutí vrhají všemožní škůdci. My se zaměříme na jedny z nich: slimáky. Ti totiž dokážou zničit celou úrodu.

Přečtěte si také

Hygienici našli v polských obchodech kontaminované jahody, které mohou způsobit nákazu žloutenkou

Hlemýžď, slimák, plzák, plž

Ať už na své zahradě objevíte šneka (přesněji hlemýždě zahradního), rezavého plzáka španělského nebo černé, strakaté či hnědé plzáky, je dobré se jich zbavit. Do určité míry dokážou poškodit vaši úrodu i okrasný záhon všichni výše zmínění.

Za největší škodu může ale ve většině případů rezavý plzák španělský – oproti svým „kolegům“ dravější druh z Pyrenejského poloostrova, který se dovozem plodin rychle rozšířil po celé Evropě, a objevil se dokonce i v USA.

Tím, že pochází z teplejších oblastí, mu v těch našich nevadí teplo tak, jako ostatním „domorodým“ druhům. V místních podmínkách navíc nemá dostatek přirozených nepřátel, proto se po Evropě šíří jako lavina. Pářit se sice musí mezi sebou, ale vajíčka pak kladou oba dva. Období páření nastává během června, vajíčka kladou nejvíce na přelomu srpna a září. Každý plzák španělský může každoročně naklást až 220 vajíček v několika snůškách.

Jak poznat, že máte slimáky na zahradě?

Slimáky málokdy přistihnete při činu během dne, za jejich převážně nočními útoky ale zůstávají stopy, které napoví, že to právě oni napadli vaši zeleň:

  • Za slimáky zůstávají slizové, jakoby stříbřité cestičky v blízkosti rostlin a někdy i přímo na nich.
  • Šneci jsou výteční horolezci. Rádi si pochutnávají na mladých listech, za kterými se nebojí vypravit i do pořádné výšky. Proto, když najdete okousané horní listy nebo škodu napáchanou v květináči na okně, bude viníkem nejspíš šnek. Slimáci a plzáci se raději drží pěkně při zemi.

Když následně odkryjete pár stinných a vlhkých skulin jako například prostor pod květináčem, kamenem nebo pod konví, často odhalíte i samotného škůdce.

Detail plzáka španělského v zeleni Canva

Jak před slimáky ochránit úrodu

Je naprosto pochopitelné, že je některým z nás proti mysli likvidovat živé tvory. Se slimáky na zahradě je ale těžké pořízení. Jak už je zmíněné výše, množí se rychle, a pokud je jen vyházíte za plot, vrátí se. Ač na to úplně nevypadají, během noci jsou z nich úplní sprinteři, dokážou urazit desítky metrů v závislosti na vlhkosti prostředí – vlhkost pomáhá při výrobě slizu, kterým jim usnadňuje pohyb. Takže jaké jsou účinnější možnosti?

1. Mechanické likvidování

Zkušení zahrádkáři slimáky nejčastěji nemilosrdně stříhají. Na první pohled se to může zdát jako vcelku brutální zákrok, ale podle všeho je to jeden z nejrychlejších způsobů, jak slimáka co rychleji usmrtit. Nejlepší je vyrazit na ně brzy ráno, když se začne rozednívat a oni se ze své noční žranice teprve chystají někam zalézt. Po jejich přestřihnutí, případně probodnutí je potřeba odnést je pryč. Mrtvá těla totiž slouží jako potrava, která přiláká další slimáky.

Dále je také možné posbírat je do kbelíku a spařit horkou vodou. I to by pro ně mělo znamenat rychlou smrt, říká se ovšem, že ne tak bezbolestnou jako výše zmíněné. Rozhodně se ale nedoporučuje slimáky solit. Jednak je to pro ně velké trápení a jednak si v podstatě chloridem zasolujeme zahradu, což je pro ni a potažmo pro to, co na ní chceme pěstovat, téměř katastrofa.

2. Rozsypaný kávový lógr kolem rostlin

Kofein z kávy je pro slimáky nervový jed, který je dokáže usmrtit. Je ale potřeba myslet také na to, že kávová sedlina okyseluje půdu, a proto se nehodí rozsypat ho bez rozmyslu kolem všech rostlin. Pokud navíc obhospodařujete větší plochu, bývá také obtížné dostatečné množství lógru obstarat. Po každém dešti a čas od času i bez něj je tuto ochranu nutné obnovit.

Tip: Efektivitu této metody je možné zvýšit ještě tak, že kolem záhonů nejprve rozsypeme zhruba 15 cm silný pás pilin a až na ten pak aplikujeme kávový lógr. Piliny totiž ještě k tomu zpomalují pohyblivost slimáků.

3. Speciální hlístice

Speciální parazitické hlístice jsou malí červíci, a hlavně přirození nepřátelé slimáků. Tvoří tak účinnou a naprosto ekologickou obranu, která ale nestojí úplně málo a také není jednoduché ji sehnat. V nabídce bývá ve specializovaných zahradnických prodejnách.

Aplikace už je snadná: obsah krabičky rozmícháme s vodou a aplikujeme na místa s nejvyšším výskytem stop po slimácích, ideálně ihned po dešti, protože to je slimáků v zahradě nejvíc a hlístice se ihned dají do práce. Dýchacím otvorem vniknou do těla slimáka a naruší mu trávicí trakt tak, že uhyne. Mrtvé tělo je potravou pro ostatní slimáky, a tak hlístice usmrtí i další „nenažrané“ kolegy. Přitom však neohrozí žádná jiná zvířata ani hmyz.

Člověk okopává záhon proti slimákům Canva

4. Chemické granule

Většina z nás o nich už jistě někdy slyšela: drobné světle modré granulky, které se rozsypávají po záhonech. Tento způsob je však toxický i pro ostatní zvířata v zahradě, je proto důležité být při aplikaci opatrní. Na druhou stranu patří mezi jeho nesporné výhody odolnost přípravku proti dešti, aplikace se díky tomu nemusí opakovat tak často a s takovou urputností, jako vyžaduje například postup s lógrem.

Tip na ekologičtější variantu: Jedná se o přírodní prostředek obsahující fosforečnan železitý, který je, stejně jako granule, odolný proti dešti, a navíc po něm nabobtná a pro slimáky se stane lákavějším. Nijak neuškodí ostatním živým tvorům v zahradě.

5. Pivní past

Slimáci milují pivo, a tak je jedním z dalších ověřených postupů likvidace nastražení pivní pasti. K těmto účelům použijeme dostatečně hlubokou sklenici nebo odříznutou spodní polovinu PET lahve, kterou zapustíme do země tak, aby zhruba centimetrový okraj přečníval nad povrchem půdy. Zabráníme tím tomu, aby do pasti padali i jiný živočichové než ti, na které máme spadeno. Na její dno nalijeme pivo a pak už jen chodíme kontrolovat a vynášet opilé, mrtvé slimáky.

Hloubku nádoby nepodceňte a množství piva nepřeceňte. Z mělké nádoby plné piva se slimák s chutí napije a opilý se zvládne odplazit, vystřízlivět a vrátit se.

Další tipy, rady a nápady k vyzkoušení

Vychytávek, rad a triků existuje ještě celá řada. Někomu fungují, někomu vůbec. Nabízíme vám je na závěr k otestování:

  • Vytvořte jim překážkovou dráhu z pásu nadrcených skořápek od vajec, skořápek z vlašských ořechů, dusíkatého vápna, popele či sazí – ostré částečky se na ně zespodu nalepí a znemožní jim další pohyb.
  • Vysaďte kolem zeleninových záhonů aromatické rostliny, které na slimáky působí odpudivě: pelyněk, šalvěj, lichořeřišnici, měsíček, pažitku, afrikány nebo chrpy.
  • Odstraňte ze zahrady prvky, které by jim mohly sloužit jako úkryt – například hromada tlejícího, vlhkého dřeva nebo posekané trávy, dále různé dutiny a škvíry, v nichž je stín a drží vlhkost.
  • Pokud máte kde sehnat kapradí, zkuste si z 1 kg rostlin vyrobit kapraďový zákvas. Čerstvě natrhané kapradí zalijte 8 litry studené vody a nechte několik dní prokvasit. Jakmile přestane vznikající jícha pěnit, řeďte ji v poměru 1 : 10 s vodou a aplikujte na půdu okolo rostlin.

Máte svou vychytávku, která vám pomáhá v boji proti slimákům? Podělte se o ni s námi v komentářích.