Jak docílit měkkých a voňavých ručníků? Zahoďte aviváž a vytáhněte ocet

Poskládané ručníky a dávkovač na tekuté mýdlo v koupelně Africa Studio / Shutterstock.com

Chtěli byste se po každé koupeli zabalit do krásně měkkých ručníků, jenže ani ty nejkvalitnější nevydrží příjemné na dotek věčně. Poradíme vám proto několik tipů, jak je prát, sušit a čemu se vyhnout, aby byly stále jako nové.

Přečtěte si také

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

Jak vybrat kvalitní ručníky?

Délka vlasu

Chcete-li dát sbohem svým starým ručníkům a nahradit je kousky novými, zaměřte se při výběru na dvě věci. Klíčem k měkkým ručníkům je totiž délka jejich vlasu. Zde platí pravidlo, že čím delší vlas, tím příjemnější ručník na dotek. Dlouhé vlákno má navíc vyšší schopnost nasávat vlhkost, je pevnější a má vyšší životnost.

Ručníků není doma nikdy dost

Kupte se slevou Ručník.

Porovnat slevy

Gramáž

Vaše pozornost by měla směřovat také na gramáž. Podle té totiž dokážete určit, zda patří daný ručník mezi ty kvalitnější, či nikoli. Běžné gramáže se pohybují od 300 do 600 g/m². Krásně hebký ručník by měl mít ideálně 450 g/m² a více.

Pozor! Samotná gramáž neinformuje o tom, jak kvalitní bavlna byla použita. Proto se opravdu zaměřte na oba parametry.

Člověk vkládá ručník do pračky brizmaker / Shutterstock.com

Jak správně prát ručníky, aby byly měkké?

S péčí o ručníky je ideální začít již od prvního praní. Nové je lepší před prvním použitím vyprat dvakrát, aby se z nich odstranily chemické látky použité při výrobě.

Na kolik stupňů prát ručníky?

Důležité je, aby ručníky měly v bubnu vždy dostatek místa. Při přeplněné pračce nadýchaných ručníků nedosáhnete. Perte je pokud možno roztříděné podle barev, ideálně odděleně od ostatního prádla. Teplotu dodržte dle doporučení od výrobce, při 40 °C však určitě nic nezkazíte.

Hledáte prací gel v akci?

Aviváž ne

Nenechte se zmást reklamami na aviváž, které lákají na měkké a nadýchané ručníky. Aviváž totiž lepí vlákna k sobě, čímž dělá pravý opak, než výrobci slibují. Neprospívá ani savosti a životnosti ručníků.

Tekutý prací gel

S pracím práškem to také nemusíte přehánět. Při větším množství by se mohl v ručnících usazovat a ty pak budou na omak tuhé. Vhodnějším řešením je tekutý prací gel.

Žena sedí před pračkou a přičichává k ručníku Krakenimages.com / Shutterstock.com

Sušení

Zásadní je ručníky také dobře vysušit. Ideální cestou je pověšení na šňůru, mimo přímé slunce a s dostatkem proudícího vzduchu. V bytech využijte sušák, na kterém bude mít každý ručník dostatek místa. Rozhodně ale nesušte ručníky na topení. Vysoká teplota totiž vláknům škodí a mohou se polámat, čímž se ztratí hebkost a měkkost.

Patří ručníky do sušičky?

Sušička sice neprospívá úplně všemu prádlu, v případě ručníků se však jejímu použití určitě vyhýbat nemusíte. Naopak! Příjemně je načechrá, a může dokonce omezit zápach, který je občas z mokrých ručníků cítit.

Nejvhodnější bude použít speciální program na ručníky. Pokud ho vaše sušička nemá, volte raději sušení při nižších až středních teplotách, aby se vlákna nepoškodila.

Prolistujte si letáky na stránkách nákupního rádce Kupi.cz a neunikne vám žádná sleva na elektro.

Jak změkčit ručníky?

Předtím, než staré ručníky nepříjemné na dotek zcela odepíšete, zkuste trik našich babiček, který by je mohl zachránit. Stačí použít dvě obyčejné ingredience, které máte běžně doma – ocet a jedlou sodu.

Ručníky dejte do pračky a nastavte na klasický program stejně jako jindy. Místo prášku na praní však přilijte do nádobky hrnek octa a pračku zapněte. První fáze je za vámi. Po vyprání ručníky nevyndávejte a tentokrát přidejte do nádobky zhruba půl hrnku jedlé sody. Pračku zapněte a nechte opět projít celým pracím cyklem.

Výsledkem tohoto dvoufázového praní budou opět měkké ručníky, do kterých se po koupeli rádi zabalíte.