Mražený špenát vybírejte obezřetně. Mohl být už několikrát rozmražený, a to není zdravé!

Mražený špenát vybírejte v obchodě obezřetně. Canva

Nemáte zrovna k dispozici čerstvý špenát nebo chcete mít v mrazáku mražený pro jistotu? Na kvalitním mraženém špenátu není nic špatného, obsahuje také vitamíny i chuť špenátu čerstvého. Poslední dobou se však na trhu objevil i mražený špenát, který je rozmražený a znova zamražený. Tyto výrobky tudíž mohou být zdravotně závadné.

Přečtěte si také

Máte doma tvrdou vodu? Možná vás ročně přijde mnohem dráž, než si myslíte!
Máte doma tvrdou vodu? Možná vás ročně přijde mnohem dráž, než si myslíte!

Proč vlastně jíst špenát?

Špenát obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a taktéž minimum kalorií a tuku, takže je hojně používán jako surovina v různých dietách. Špenát dále nese vitamín K, A, kyselinu listovou, mangan nebo hořčík. Také v něm najdete hodně vlákniny, vápníku a bílkovin. Obecně je tedy velmi zdraví prospěšný.

Kromě čerstvého můžeme špenát konzumovat také mražený, konzervovaný nebo dehydrovaný. Ten mražený se v Česku těší oblibě hlavně díky rychlému zpracování při vaření, je ale opředen řadou mýtů o jeho výživových hodnotách a původu. Přesto je mražení jedna z nejšetrnějších možností konzervace potravin – pokud tedy není mražen a rozmrazován opakovaně.

Pozor, ať se nerozmrazí

Prodávané druhy mraženého špenátu

V supermarketech najdete různé druhy mraženého špenátu. K dispozici je zejména ve formě zmražené protlaku, který obvykle obsahuje velké množství vody, což ale k zelenině typu špenát patří. Tyto výrobky však mnohdy obsahují dusičnany, kadmium nebo malé stopy olova a rtuti.

Výběr můžete soudit i podle ceny, ne vždy se na ni však dá spolehnout. Co sáček obsahuje uvnitř, se samozřejmě dozvíte až doma. Některé výrobky mohou obsahovat bramborový škrob, který má výrobek zhustit. Nejedná se o nebezpečnou surovinu, nicméně do těchto produktů nepatří.

Dále najdete v obchodech tzv. špenátové „brikety“ nebo kuličky (známé i coby „řezaný špenát“), které jsou obvykle slisované z listů špenátu právě do daného tvaru. Mělo by se tak jednat o kvalitnější výrobek než u špenátového protlaku.

Opětovné zmražení potravin není bezpečné. Canva

Na co si dát pozor při výběru mraženého špenátu

Mražený špenát obsahuje spoustu vody, nelze se tak úplně spoléhat na hmotnost uvedenou na obalu. Při rozmražení a vaření totiž pustí velké množství vody a špenátu tak výrazně ubyde a zůstane jej sotva polovina. Některé výrobky mají po rozmražení až několik decilitrů vody. Proto na obalu hledejte vždy uvedenou hmotnost výrobku a % obsažené vody – výrobce je povinen tento údaj na obalu uvádět, pokud je vyšší než 5 %.

Největším tématem poslední doby je tzv. tepelné zemětřesení, tedy zda nebyla zelenina opětovně zmražená a rozmražená. To poznáte tak, že při ohmatání obalu cítíte ve výrobku hrudky ledu, které se lehce rozbijí, nebo je celý balíček zeleniny v jednom velkém zmrzlém kusu.

Opětovné zmražení a rozmražení potravin je nebezpečné

Po rozmrazení se někdy potravina znehodnotí nejen vzhledově, ale hlavně může dojít k množení nežádoucích mikroorganismů, kterému by opětovné zmrazení již nemuselo zabránit. Pokud je zrovna horké léto a teploty dosahují místního maxima, může být nebezpečný i jejich samotný transport domů, kdy zrovna nejsou v mrazicím boxu.

Pokud jsou potraviny již z části rozmrazené, nedoporučuje se je znova dávat do mrazáku, nýbrž raději je rovnou zpracovat. Důvodem je hlavně vysoké riziko nebezpečných mikroorganismů, jejichž množení se znásobuje při teplotách vyšších než 4,5 °C.

Při výběru zmraženého špenátu a obecně mražené zeleniny pečlivě čtěte informace na obalu. Mražené výrobky v obchodě vybírejte jako poslední, aby bez mrazáku byly co nejkratší dobu. Domů je dovezte co nejdříve a pokud je již výrobek rozmražený, raději ho rovnou zpracujte, namísto opětovného uložení do mrazáku.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz