Mražený špenát vybírejte obezřetně. Mohl být už několikrát rozmrazený a to není zdravé!

Mražený špenát v bílé misce, v pozadí hrášek, bylinky a cibule Agnes Kantaruk / Shutterstock.com

Nemáte zrovna k dispozici čerstvý špenát nebo chcete mít v mrazáku mražený pro jistotu? Na kvalitním mraženém špenátu není nic špatného, obsahuje také vitamíny i chuť špenátu čerstvého. Poslední dobou se však na trhu objevil i mražený špenát, který je rozmrazený a znova zamrazený. Tyto výrobky tudíž mohou být zdravotně závadné.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Proč vlastně jíst špenát?

Špenát obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a taktéž minimum kalorií a tuku, takže je hojně používán jako surovina v různých dietách. Špenát dále nese vitamín K, A, kyselinu listovou, mangan nebo hořčík. Také v něm najdete hodně vlákniny, vápníku a bílkovin. Obecně je tedy velmi zdraví prospěšný.

Kromě čerstvého můžeme špenát konzumovat také mražený, konzervovaný nebo dehydrovaný. Ten mražený se v Česku těší oblibě hlavně díky rychlému zpracování při vaření, je ale opředen řadou mýtů o svých výživových hodnotách a původu. Přesto je mražení jedna z nejšetrnějších možností konzervace potravin – pokud tedy není mražen a rozmrazován opakovaně.

Mražený špenát v kastrolu, listy čerstvého špenátu vedle HandmadePictures / Shutterstock.com

Prodávané druhy mraženého špenátu

V supermarketech najdete různé druhy mraženého špenátu. K dispozici je zejména ve formě zmraženého protlaku, který obvykle obsahuje velké množství vody, což ale k zelenině typu špenát patří. Tyto výrobky však mnohdy obsahují také dusičnany, kadmium nebo malé stopy olova a rtuti.

Výběr můžete soudit i podle ceny, ne vždy se na ni však dá spolehnout. Co sáček skrývá uvnitř, se samozřejmě dozvíte až doma. Některé výrobky mohou obsahovat bramborový škrob, který má špenát zhustit. Nejedná se o nebezpečnou surovinu, nicméně do těchto produktů nepatří.

Dále v obchodech najdete tzv. špenátové brikety nebo kuličky (známé i coby řezaný špenát), které jsou obvykle slisované z listů špenátu právě do daného tvaru. Mělo by se tak jednat o kvalitnější výrobek než u špenátového protlaku.

Mražený špenát můžete koupit se slevou

Na co si dát pozor při výběru mraženého špenátu

Mražený špenát obsahuje spoustu vody, nelze se tak úplně spoléhat na hmotnost uvedenou na obalu. Při rozmrazení a vaření totiž pustí velké množství vody, a špenátu tak výrazně ubude a zůstane jej sotva polovina. Některé výrobky mají po rozmrazení až několik decilitrů vody. Proto na obalu hledejte vždy uvedenou hmotnost výrobku a procento obsažené vody – výrobce je povinen tento údaj na obalu uvádět, pokud je vyšší než pět procent.

Největším tématem poslední doby je tzv. tepelné zemětřesení, tedy zda nebyla zelenina rozmrazená a opětovně zmražená. To poznáte tak, že při ohmatání obalu cítíte ve výrobku hrudky ledu, které se lehce rozbijí, nebo je celý balíček zeleniny v jednom velkém zmrzlém kusu.

Mrazák se špenátem, hráškem a další zeleninou v supermarketu Framarzo / Shutterstock.com

Rozmrazení a opětovné zmražení potravin je nebezpečné

Po rozmrazení se někdy potravina znehodnotí nejen vzhledově, ale hlavně může dojít k množení nežádoucích mikroorganismů, kterému by opětovné zmražení již nemuselo zabránit. Pokud je zrovna horké léto a teploty dosahují místního maxima, může být nebezpečný i jejich samotný transport domů, kdy zrovna nejsou v mrazicím boxu.

Pokud jsou potraviny již zčásti rozmrazené, nedoporučuje se je znova dávat do mrazáku, nýbrž je lepší rovnou je zpracovat. Důvodem je hlavně vysoké riziko nebezpečných mikroorganismů, jejichž množení se znásobuje při teplotách vyšších než 4,5 °C.

Při výběru mraženého špenátu a obecně mražené zeleniny pečlivě čtěte informace na obalu. Mražené výrobky v obchodě vybírejte jako poslední, aby bez mrazáku byly co nejkratší dobu. Domů je dovezte co nejdříve, a pokud je již výrobek rozmrazený, raději ho namísto opětovného uložení do mrazáku okamžitě zpracujte.