Jak co nejšetrněji a rychle odstranit žmolky z oblečení

Žena odstraňuje žmolky na fialovém svetru elektrických odžmolkovačem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Trápí vás na oblíbeném kousku oblečení nevzhledné žmolky? Není důvod se hned favorita zbavovat – stačí, když z něj drobné chuchvalce odstraníte. Jak tedy odžmolkovat svetr, kabát či mikinu?

Přečtěte si také

Domácí jogurt si připravíte jen ze 2 surovin. A ani nemusíte hned pořizovat jogurtovač

Proč se dělají žmolky na oblečení?

Když je oblečení nové, září krásnými barvami a člověk se hned cítí dobře. Jenže po čase se na látce začnou tvořit žmolky. Je to kvůli opotřebení, protože vlákna se časem uvolňují a stočí se do kuliček.

K tvorbě žmolků přispívá několik faktorů. Je to hlavně kvalita tkaniny a způsob, jakým byla vyrobena. Levné materiály a nízká kvalita se hned projeví. Nicméně i kvalitní látka může trpět závadami nebo se v ní mohou uvolnit nedostatečně utažené nitě.

Druhou možností je také zacházení s oblečením. Žmolky se tvoří v místě, kde třeba dámy nosí kabelky. Vliv má i intenzivní praní nebo sušení v sušičce tak, že se vlákna uvolní. Počítá se do toho i špatná údržba nebo nesprávné uložení oblečení.

Člověk odstraňuje žmolky holítkem Olya Detry / Shutterstock.com

Jak se zbavit žmolků na oblečení?

Některé materiály se zkrátka časem opotřebují. Zatímco drobné dírky schováte jen těžko, se žmolky zatočit můžete – když je odstraníte, oblečení bude vypadat skoro jako nové. Pokud je váš oblíbený kousek posetý žmolky, vyzkoušejte několik triků, díky kterým bude zase dělat parádu.

Holicí strojek

Holicí strojek je praktický pomocník, který si poradí nejen s chloupky. Holítko odstraní jeden žmolek za druhým – oděv položte na tvrdou podložku a opatrně se pusťte do odstraňování nežádoucích vad.

Nůžky

Přizvěte si na pomoc staré dobré nůžky. Prostě a jednoduše větší žmolky ostříhejte. V tomto případě však buďte velmi opatrní, aby nůžky nenadělaly více škody než užitku.

Pemza

Vlněné či flaušové kabáty vám pomůže oživit obyčejná pemza. Přejíždějte s ní opatrně v místě, kde se vyskytují žmolky. Pozor – pemza není vhodná pro jemné a tenké materiály, kterým by spíše ublížila.

Žena používá odžmolkovač na červeném svetru Pixel-Shot / Shutterstock.com

Elektrický odstraňovač žmolků

Odžmolkovač. Šikula, kterého se vyplatí mít při ruce. Jakmile oblečení jeví známky opotřebení, odstraní je. Odstraňovač žmolků je k dostání v různých velikostech a variantách, stačí si vybrat. Strojkem přejeďte kritická místa na triku, mikině či třeba svetru. Díky speciální hlavě nehrozí, že byste si oblečení poškodili, přestože účinně odstraníte všechny malé záškodníky. A hotovo budete mít raz dva!

  • Tip: Kde pořídit odžmolkovač? Třeba ve vašem oblíbeném elektru. Prohlédněte si akční letáky například Datartu a Planeo na Kupi.cz.

Jak předejít žmolkům?

Ačkoli úplně zabránit obnošení nelze, můžete se zaměřit na šetrnou péči o vaše srdcové kousky ze šatníku. Klíčem je především správné a šetrné praní. Citlivé oděvy nezapomeňte prát na vhodné stupně, zároveň je můžete převrátit naruby.

Skvělé jsou prací programy, které jsou určeny přímo na jemné prádlo. Pokud se jedná o svetry, pro ty je v pračce dobré nastavit program přímo pro ně. Nastavte šetrnější ždímání a nízké otáčky – a vaše oblíbené outfity budou v bezpečí!

Zdroj: kupi.cz