Solární svítidla. Jak vybrat osvětlení na zahradu a na co si dát pozor při nákupu

Solární světlo v zahradě Grisha Bruev / Shutterstock.com

Jistě jste postřehli, že se v zahradách rodinných domků čím dál častěji začínají objevovat zajímavě osvětlené objekty, cestičky a zeleň. Lidé si chtějí zpříjemnit atmosféru na zahradě během letního posezení a grilovací párty, a proto volí osvětlení pro místa, která si zaslouží být vidět i v noci. Podívejme se na to, jaká jsou aktuálně dostupná na trhu a jak vybrat to, které vás nezklame svou kvalitou.

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Umístění

Velkou výhodou solárního osvětlení je, že ho můžeme umístit prakticky kdekoli. Není potřeba natahovat žádné kabely, tudíž jsou svítidla využívající sluneční paprsky ideální volbou i pro chataře a chalupáře.

Když světla vybíráme, zaměříme se nejprve na objekt, který chceme osvětlit. Existuje totiž několik variant svítidel, která jsou určena k odlišnému využití.

Podívejte se, kde mají světla v akci

Nejoblíbenější druhy světel

  • závěsná (skvěle se hodí pro vzrostlé stromy)
  • zapichovací (najdou využití podél pěšin a cest)
  • zapichovací s otočnou hlavou (vhodná k osvětlení stromků a keříků)
  • plovoucí (do bazénů a jezírek)

Dále jsou oblíbená světla s vypínačem, které můžete zapnout a vypnout podle potřeby.

Existují také světla s pohybovým čidlem, která jsou opravdu praktická díky svému senzoru pohybu, který zajišťuje, že se světlo zapne pouze tehdy, když je to potřeba.

Žena pracuje na záhonku nieriss / Shutterstock.com

Osvětlení kombinujte

Ideální je vytvořit mix všech možností, který dodá vaší zahradě naprosto jiný vzhled. Divili byste se, co dokáže správně umístěné osvětlení.

Vysokou kvalitu za příznivou cenu dostanete například se zahradními LED svítidly značky Retlux. V nabídce najdete designové kousky solárních zapichovacích světel do exteriéru. Podobné nabízí také v Tescu, Albertu nebo v UNI Hobby. Romantici určitě ocení Retlux solární zapichovací lampy ve tvaru lucerny. Zvolit si můžete dokonce i výsledné světlo, tedy zdali dáváte přednost čiré bílé, nebo raději teplejšímu odstínu.

Hlídejte si slevy a kupte solární světla za akční ceny. Stačí mít aplikaci nebo sledovat stránky Kupi.cz.

Materiál

Pokud si přejete, abyste se z krásně osvětlené zahrady mohli těšit co možná nejdéle, je třeba dbát na správný výběr materiálu, ze kterého jsou světla vyrobena. Musíte totiž vzít v úvahu, že budou přes celou sezónu vystavena přírodním vlivům, které mohou zejména plastové konstrukce rychle poškodit.

Nerezové tělo

Vyplatí se proto investovat do těch, která mají kovové nerezové tělo, protože jim neublíží ani ostré sluneční paprsky.

Voděodolnost

Dále je třeba myslet také na dostatečnou ochranu proti vlhkosti, kterou určují hodnoty IP. Platí, že pokud bude lampa umístěna na nekrytém místě, musíte sáhnout po těch, co mají IP vyšší než 55.

Několik solárních světel Yarygin / Shutterstock.com

A jak solární světla fungují?

Solární panel

Samotné svítidlo využívající pro svoje napájení sílu slunečních paprsků se skládá z několika zásadních částí. Tou nejdůležitější je samozřejmě solární panel, mnohdy šikovně ukrytý uvnitř krytu světla. Takto schovaný je především u světel kulového tvaru, protože by nebylo možné umístit ho jinam, aby nekazil celý estetický dojem. Nicméně kryty těchto světel propouští dostatek světla, aby se akumulátor dokázal nabít na plnou kapacitu.

Senzory, diody a akumulátor

Dalšími nezbytnými součástmi solárních světel jsou senzory, které reagují na změnu intenzity světla, samonabíjecí akumulátor, diody a u některých modelů i senzory pohybu.

Nezmeškejte solární světlo v akci

Jak to funguje?

Během dne sluneční paprsky dopadající na solární panel vytvářejí elektrickou energii, která je ukládána do akumulátoru. Následně večer senzory stmívání zcela automaticky sepnou diody, které zajistí svícení až do rána. Se svítáním se solární světlo opět vypne a bude akumulovat potřebnou energii na příští noc.

Věděli jste, že...

...životnost solárního svítidla je běžně zhruba kolem 11 let. Nicméně životnost akumulátoru se pohybuje kolem 3 let. Pokud tedy lampa přestane svítit, stačí pouze vyměnit akumulátor.