Koukáte při výběru čokolády na procenta napsaná na obalu? Pak jste obětí mýtu

Čokoláda je vždy dobrý nápad na dárek. Canva

Na prvního máje jistě řada z vás zamíří pod rozkvetlou třešeň a třeba svoji drahou polovičku překvapíte sladkým dárkem. Pokud jím bude čokoláda, pak obezřetně vybírejte, ať je opravdu dobrá a také kvalitní.

Přečtěte si také

Došla vám energie? Jezte energetické bomby a bude vám líp!
Došla vám energie? Jezte energetické bomby a bude vám líp!

Složení napoví

Základním parametrem, co vám hned napoví, je obsah jiných látek, než jsou kakaová sušina, kakaové máslo a sladidlo, kterým může být třeba třtina. V kvalitní čokoládě pro žádné stabilizátory, aromata, dochucovadla a další přidané složky není prostor. Stejně jako pro palmový olej nebo jiný rostlinný tuk, kterými se někdy při výrobě nahrazuje kakaové máslo.

Jak je to s procenty na obalu?

Snadno vás může napálit číslo uvedené na obalu, za nímž je značka procent. Dost možná si totiž řeknete, že daná čokoláda obsahuje třeba 86 % kakaových bobů, což svědčí o tom, že je kvalitní. Ale pozor, tento údaj vůbec nemusí vypovídat, kolik je v pochutině kakaových bobů. Naopak vyjadřuje objem kakaové hmoty v sušině, což mnohdy znamená kakao a kakaové máslo – a to už jsou meziprodukty z kakaových bobů.

Pohlídejte si původ

Jak se čokoláda vyráběla se jen tak nedozvíte, přesto lze zapátrat a vše potřebné díky internetu poměrně snadno zjistit. Jen tak se totiž přesvědčíte, zda výrobce používá kvalitní boby, které byly praženy i mlety šetrně – jen díky tomu v nich totiž zůstane ta správná chuť i prospěšné látky.

Všímejte si označení Fair Trade, které zajišťuje, že daný produkt splňuje ekologické i etické standardy. V mnoha zemích světa je totiž častá práce v nedůstojných podmínkách, či dokonce práce dětská, a to i na plantážích s kakaovými boby. U potravin s certifikací Fair Trade si však můžete být jisti, že při jejich výrobě nedošlo k vykořisťování a nespravedlnostem, ale bylo dbáno na zlepšení životních podmínek, respekt a ochranu lidských práv.

Vyšší cena není zárukou, ale bývá obvyklá

Ano, za kvalitní čokoládu si často musíme připlatit. Je to logické, bývá totiž vyrobená tradičními způsoby a z těch nejlepších ingrediencí, což je časově i finančně náročnější, než tomu je u průmyslových čokolád. Cena tabulky se pak může pohybovat okolo 100 a více korun.

O bílé čokoládě se říká, že není čokoládou. Canva

Existuje bílá čokoláda?

Jistě už jste někdy slyšeli, že bílá čokoláda není čokoládou v pravém smyslu slova. Jak se to vezme. Pokud je vyrobená správně, a tedy je kvalitní, pak o ní jako o čokoládě mluvit můžeme. Neobsahuje sice kakaový prášek, ale kakaové máslo ano.

Na trhu se však samozřejmě objevují i takové kousky, které jsou plné jiných tuků, a přesto mohou být prodávané pod označením bílá čokoláda. Naše legislativa totiž říká, že bílá čokoláda musí obsahovat minimálně 20 % kakaového másla, 14 % mléčné sušiny a 3,5 % mléčného tuku. O tom, co má nebo nemá být ve zbylých procentech, už bohužel nerozhoduje.

Podobně jako u klasické čokolády, i tady platí, že ve složení by měly být pouze základní ingredience: kakaové máslo, sušené mléko, smetana a sladidlo, přírodní emulgátor a vanilkový extrakt. Nic víc.

Víno je také skvělý dárek

Shrnutí: Na co bychom si měli dát pozor při výběru čokolády?

  • Složení: Dlouhý výčet surovin není vizitkou kvality.
  • Procenta: Často nevypovídají, jaký je obsah kakaových bobů.
  • Cena: Bude pravděpodobně vyšší, protože vyrobit kvalitní čokoládu je dražší.

Přejeme hezký první máj s někým, koho máte rádi, a s dobrou čokoládou.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz