Koukáte při výběru čokolády na procenta napsaná na obalu? Pak jste obětí mýtu

Čokoláda je vždy dobrý nápad na dárek. Canva

Na prvního máje jistě řada z vás zamíří pod rozkvetlou třešeň a třeba svoji drahou polovičku překvapíte sladkým dárkem. Pokud jím bude čokoláda, pak obezřetně vybírejte, ať je opravdu dobrá a také kvalitní.

Přečtěte si také

Jaké trvanlivé potraviny je dobré mít vždy doma pro případ, že se dostanete do karantény
Jaké trvanlivé potraviny je dobré mít vždy doma pro případ, že se dostanete do karantény

Složení napoví

Základním parametrem, co vám hned napoví, je obsah jiných látek, než jsou kakaová sušina, kakaové máslo a sladidlo, kterým může být třeba třtina. V kvalitní čokoládě pro žádné stabilizátory, aromata, dochucovadla a další přidané složky není prostor. Stejně jako pro palmový olej nebo jiný rostlinný tuk, kterými se někdy při výrobě nahrazuje kakaové máslo.

Jak je to s procenty na obalu?

Snadno vás může napálit číslo uvedené na obalu, za nímž je značka procent. Dost možná si totiž řeknete, že daná čokoláda obsahuje třeba 86 % kakaových bobů, což svědčí o tom, že je kvalitní. Ale pozor, tento údaj vůbec nemusí vypovídat, kolik je v pochutině kakaových bobů. Naopak vyjadřuje objem kakaové hmoty v sušině, což mnohdy znamená kakao a kakaové máslo – a to už jsou meziprodukty z kakaových bobů.

Pohlídejte si původ

Jak se čokoláda vyráběla se jen tak nedozvíte, přesto lze zapátrat a vše potřebné díky internetu poměrně snadno zjistit. Jen tak se totiž přesvědčíte, zda výrobce používá kvalitní boby, které byly praženy i mlety šetrně – jen díky tomu v nich totiž zůstane ta správná chuť i prospěšné látky.

Všímejte si označení Fair Trade, které zajišťuje, že daný produkt splňuje ekologické i etické standardy. V mnoha zemích světa je totiž častá práce v nedůstojných podmínkách, či dokonce práce dětská, a to i na plantážích s kakaovými boby. U potravin s certifikací Fair Trade si však můžete být jisti, že při jejich výrobě nedošlo k vykořisťování a nespravedlnostem, ale bylo dbáno na zlepšení životních podmínek, respekt a ochranu lidských práv.

Vyšší cena není zárukou, ale bývá obvyklá

Ano, za kvalitní čokoládu si často musíme připlatit. Je to logické, bývá totiž vyrobená tradičními způsoby a z těch nejlepších ingrediencí, což je časově i finančně náročnější, než tomu je u průmyslových čokolád. Cena tabulky se pak může pohybovat okolo 100 a více korun.

O bílé čokoládě se říká, že není čokoládou. Canva

Existuje bílá čokoláda?

Jistě už jste někdy slyšeli, že bílá čokoláda není čokoládou v pravém smyslu slova. Jak se to vezme. Pokud je vyrobená správně, a tedy je kvalitní, pak o ní jako o čokoládě mluvit můžeme. Neobsahuje sice kakaový prášek, ale kakaové máslo ano.

Na trhu se však samozřejmě objevují i takové kousky, které jsou plné jiných tuků, a přesto mohou být prodávané pod označením bílá čokoláda. Naše legislativa totiž říká, že bílá čokoláda musí obsahovat minimálně 20 % kakaového másla, 14 % mléčné sušiny a 3,5 % mléčného tuku. O tom, co má nebo nemá být ve zbylých procentech, už bohužel nerozhoduje.

Podobně jako u klasické čokolády, i tady platí, že ve složení by měly být pouze základní ingredience: kakaové máslo, sušené mléko, smetana a sladidlo, přírodní emulgátor a vanilkový extrakt. Nic víc.

Víno je také skvělý dárek

Shrnutí: Na co bychom si měli dát pozor při výběru čokolády?

  • Složení: Dlouhý výčet surovin není vizitkou kvality.
  • Procenta: Často nevypovídají, jaký je obsah kakaových bobů.
  • Cena: Bude pravděpodobně vyšší, protože vyrobit kvalitní čokoládu je dražší.

Přejeme hezký první máj s někým, koho máte rádi, a s dobrou čokoládou.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz