Víte, jak udržet tulipány ve váze dlouho čerstvé? Vyzkoušejte trik s desetikorunou

Tulipány ve váze Kupi

Jaro je tu co nevidět! A spolu s ním i sezóna nádherně zářivých tulipánů – právě tento kousek jara si mnoho z nás tak rádo nosí i domů. Jenomže jak to udělat, aby řezané tulipány vydržely ve váze co možná nejdéle? Povíme vám o jednom triku s desetikorunou, díky kterému lze udržet tulipány dlouho krásné a vzpřímené.

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Tulipány ve váze vyžadují péči

O tulipány, stejně tak jako o každé jiné řezané květiny, je potřeba se řádně starat, tedy pokud chceme, aby nám vydržely ve váze dlouho jako čerstvě utržené.

Tulipány bohužel nepatří mezi držáky – zatímco karafiáty či chryzantémy vydrží v pohodě i více jak pětadvacet dní, u tulipánů se životnost počítá na pět až dvanáct dní.

Žena drží tulipány v ruce a za ní stojí chlapec Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

5 rad, jak se starat o tulipány ve váze, aby dlouho vydržely

Co tedy udělat pro to, aby ve váze vydržely co možná nejdéle?

  1. Z obchodu pospíchejte rychle domů. Protože tulipány jsou velcí pijáci, musíte je dát do studené vody, jak nejdříve to jen půjde. Budou mít velkou žízeň.
  2. Seřízněte našikmo stonky. Ještě před tím, než je dáte do vody, je potřeba stonky šikmo seříznout, a to o 3–5 cm. Je velmi důležité, abyste tulipány seřízli našikmo cca pod úhlem 45 stupňů, protože díky tomu květiny získají větší plochu, kterou můžou vodu nasávat.
  3. Najděte vhodné místo. Tulipány milují chlad, takže je rozhodně nedávejte na místa, kde hodně svítí sluníčko, ke krbu či do blízkosti radiátoru. Abyste je vzpružili, můžete jim občas do vázy hodit kostku ledu.
  4. Tulipány ve váze rostou. Vložte tulipány do pěkné vysoké vázy, aby byly hezky vzpřímené a aby se vám „nerozkročily“. Tulipány ve váze totiž rostou a je tedy dobré je obden seříznout. Pravidelným seřezáváním stonků zabráníte ale především hnilobným procesům, které životnost květiny výrazně zkracují.
  5. Měňte vodu každý den. Prstem vyzkoušejte, aby byla ledová, a vázu plňte vodou jen do jedné třetiny – takto to mají tulipány nejraději.

Vyzkoušejte trik s desetikorunou

Ptáte se, proč zrovna desetikoruna? Tuto minci tvoří galvanicky pokovená měď a právě ta je tím, co řezané květiny potřebují. Má totiž fungicidní a bakteriostatické účinky, takže ochrání vaše tulipány před houbovými a bakteriálními patogeny. Právě díky tomu vydrží řezané květiny ve váze déle.

Společně s poměděnou mincí můžete do vázy přidat i rozdrcený aspirin, který snižuje hladinu pH vody, což umožňuje rychlejší průchod vody květinou, a tím zabraňuje uvadání.

Lednice funguje na řezané květiny nejlépe

Řezané tulipány udělají parádu ve váze hlavně přes den – na noc vám tedy určitě nebude vadit, když je dáte „spát“ do lednice. Nízké teploty dokážou s řezanými květinami udělat doslova divy a ve skvělé kondici vydrží i déle jak týden. Ne všem řezaným květinám chlad vyhovuje, avšak právě u tulipánů či růží se ničeho bát nemusíte.

Rozhodně tedy vyzkoušejte kombinaci lednice a desetikoruny – budete mile překvapeni výrazně delší životností a skvělou kondicí nejen tulipánů.

Zdroje: housebeautiful.com, kupi.cz