Ačkoliv je piškotové těsto poměrně snadné, dá se toho na něm hodně pokazit. Musí být totiž krásně nadýchané, vláčné a jemné. Máme pro vás proto pár základních rad, jak piškotové těsto upéct, na co si dávat během přípravy pozor i jaké suroviny zvolit. V závěru článku pak najdete jednoduchý recept na základní piškotové těsto jen ze 3 surovin.
Na piškotové těsto budete potřebovat pouze 3 základní suroviny – vejce (domácí nebo v BIO kvalitě, které dodají piškotu krásně žlutou barvu), cukr krupici (může být i třtinový, pokud má podobnou hrubost) a polohrubou mouku. Další ingredience přidávat můžete, ale nemusíte. Například:
Tuk (olej nebo změklé máslo) – stačí trochu, minimálně však 1–2 lžíce, aby bylo těsto více vláčné.
Prášek do pečiva – o nadýchanost piškotu se sice postarají správně vyšlehané bílky, lze si ovšem pomoci i práškem do pečiva.
Vanilka nebo citron – těstu dodají lepší chuť. Můžete použít pár kapek vanilkového extraktu, vanilkový cukr (nahraďte jím část toho obyčejného) nebo čerstvou citronovou kůru.
Pro začátek nesmíme zapomenout jedno důležité, univerzální pekařské pravidlo – všechny ingredience by měly mít stejnou, pokojovou teplotu. Proto je před pečením zavčas vyndejte z lednice a nechte odležet. Studená vejce se také hůře šlehají.
Pro upečení dokonalého piškotu je nejprve důležité vyšlehat žloutky s cukrem. A to opravdu důkladně, dokud vám nevznikne hustá, hladká a světlá pěna. Někdo také šlehá půlku cukru se žloutky, tu druhou s bílky.
Základem krásně nadýchaného těsta jsou potom vyšlehané bílky. Šlehejte je pozvolna v čisté a odmaštěné nádobě a opravdu poctivě, aby byly zcela tuhé (zvláště, pokud nebudete používat prášek do pečiva).
Kupte se slevou Vejce M Cereál Q z podestýlky Schubert.
Vždy také důkladně přes jemné síto prosejte mouku, případně mouku smíchanou s práškem do pečiva. A to klidně několikrát. Těsto tím více provzdušníte a nebude plné nevzhledných bublinek či hrudek.
Troubu během pečení neotevírejte – důvodem je nejen zachování konstantní teploty uvnitř, ale také se vyhnete riziku, že vám korpus slehne. Každý otřes (ať už plechu, nebo třeba dvířky od trouby) může zhatit pracné šlehání. Ze stejného důvodu také nenechávejte hotové těsto dlouho stát na lince, bílky by vám mohly spadnout. Troubu si proto vždy předehřejte zavčas.
Budete potřebovat:
Postup: