Jak v kuchyni zužitkovat zbytky sýru? Vyzkoušejte sýrové chipsy nebo omáčku

Různé druhy sýrů na rustikálním dřevěném stole MaraZe / Shutterstock.com

Sýry patří mezi oblíbenou pochoutku takřka po celém světě. Mají bohatou historii a existuje jich mnoho druhů, které skvěle chutnají. Seznámíme vás s některými z nich a ukážeme vám, jak je využít v kuchyni!

Přečtěte si také

Popraskané crinkles se stanou hitem vašich letošních Vánoc! Musíte ale vybrat tu správnou čokoládu
Popraskané crinkles se stanou hitem vašich letošních Vánoc! Musíte ale vybrat tu správnou čokoládu

Tisíce let stará pochoutka

Již starověcí Římané znali sýr a vyráběli ho zhruba 12 druhů. Zároveň se také pyšnili tím, že je uměli připravit několika různými způsoby. Jeho historie je však mnohem delší – traduje se, že světlo světa spatřil před zhruba 7–8 tisíci let.

Tato tradiční surovina postupně našla svůj domov prakticky po celém světě. V některých zemích se těší oblibě především plísňové sýry, jinde jsou populárnější tučnější, polotvrdé typy. Druhů i členění lze nalézt celou řadunejběžněji se však sýry dělí podle tvrdosti, a to na:

  • čerstvé sýry
  • měkké sýry
  • polotvrdé sýry
  • tvrdé sýry

A jelikož jsou populární po celém světě, existuje pro ně i řada využití. Podívejte se na některé z receptů s nimi, které stojí za vyzkoušení.

Sýrová pizza s rajčaty a žampiony Hans Geel / Shutterstock.com

Sýrová pizza

Sešlo se vám doma příliš mnoho sýru a netušíte, kam s ním? Skvělou variantou je sýrová pizza neboli pizza quattro formaggi. Vyskládáte na ni všechen sýr, který najdete, dochutíte například žampiony nebo olivami a večeře pro celou rodinu je na světě!

Tip: Pro milovníky ostrého jídla doporučujeme do nákupního košíku přihodit i papričky Jalapeño v nálevu. Jsou tak akorát pálivé, že zahřejí jak chilli začátečníka, tak i náruživého gurmána přes ostrá jídla.

Jaký druh máte nejradši?

Recept na omáčku z nivy

Potřebujete něčím dochutit maso nebo jen toužíte po jiné omáčce k těstovinám? Pak vás jistě nadchne nivová omáčka!

Co budete potřebovat?

  • zakysanou smetanu
  • sýr nivu
  • vegetu či bylinky na dochucení
  • česnek

Jak na to?

  1. Nalijte na rozpálenou pánev zakysanou smetanu a přidejte sýr nivu. Dejte si pozor, aby žár nebyl příliš velký.
  2. Po celou dobu udržujte stálou teplotu těsně před bodem varu a míchejte.
  3. Jakmile směs získá omáčkovou konzistenci, přidejte koření a najemno vymačkaný česnek.
Těstoviny se sýrovou omáčkou a sýrem Tanya Consaul Photography / Shutterstock.com

Recept na jednohubky z eidamu nebo goudy

Máte doma balíček eidamu a tavený sýr, ale netušíte, jak je efektivně zpracovat? Nemusíte nic vyhazovat – zabijte dvě mouchy jednou ranou. Pěkně připravené jednohubky nalákají nejednoho mlsouna, a navíc se zbavíte přebytečných potravin.

Co budete potřebovat?

  • rohlíky nebo bagetky
  • tavený sýr nebo pomazánkové máslo
  • majonézu
  • česnek
  • eidam
  • uzeninu
  • ovoce a zeleninu

Vydatná svačina snadno a rychle

Jak na to?

  1. V misce smíchejte tavený sýr nebo pomazánkové máslo s majonézou. Přidejte protlačený česnek a dochuťte podle chuti.
  2. Nakrájejte pečivo na plátky, namažte sýrovou pomazánkou a poklaďte kolečka salámu. Přidat můžete i zeleninu z lednice a kostičky tvrdého sýru.
  3. Nezapomeňte ingredience připíchnout párátky, aby vám neopadaly!

Tip: Na kostičky nakrájený sýr můžete nazdobit i ovocem, jako jsou mandarinky či hroznové víno – propíchněte vše párátkem a máte skvělou svačinku nebo pohoštění pro návštěvy.

Jednohubky s taveným sýrem a pažitkou GCapture / Shutterstock.com

Pro nečekané návštěvy

Rychlé občerstvení se dá připravit v mžiku i pro nečekanou návštěvu. Stačí napíchat malá cherry rajčátka na párátka a proložit je kuličkami mozzarelly nebo jiného měkkého sýru a bazalkovým lístkem.

Starý tvrdý sýr

Zbyl vám k vaření pouze starý, tvrdý sýr a všechny obchody už mají zavřeno? To není žádný problém – můžete ho jednoduše změkčit namočením do studeného mléka na několik hodin.

Dáváte přednost české specialitě?

Recept na sýrové chipsy

Dalším způsobem, jak se zbavit tvrdého sýru v lednici, je připravit si z něj sýrové chipsy, které můžete chroupat jen tak u televize, případně je přidat do krémových polévek a krémů. Potřebujete pouze eidam nebo goudu.

  1. Nastrouhejte sýr na plech vyložený pečicím papírem a vytvořte z něj kupičky.
  2. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova.
  3. Lupínky po vytažení z trouby nechte vychladnout.