Jak v kuchyni zužitkovat zbytky sýru? Vyzkoušejte sýrové chipsy nebo omáčku

Různé druhy sýrů na rustikálním dřevěném stole MaraZe / Shutterstock.com

Sýry patří mezi oblíbenou pochoutku takřka po celém světě. Mají bohatou historii a existuje jich mnoho druhů, které skvěle chutnají. Seznámíme vás s některými z nich a ukážeme vám, jak je využít v kuchyni!

Přečtěte si také

Jak vybrat ten pravý svatební dar? Nebuďte přehnaně kreativní a dbejte na zájmy novomanželů
Jak vybrat ten pravý svatební dar? Nebuďte přehnaně kreativní a dbejte na zájmy novomanželů

Tisíce let stará pochoutka

Již starověcí Římané znali sýr a vyráběli ho zhruba 12 druhů. Zároveň se také pyšnili tím, že je uměli připravit několika různými způsoby. Jeho historie je však mnohem delší – traduje se, že světlo světa spatřil před zhruba 7–8 tisíci let.

Tato tradiční surovina postupně našla svůj domov prakticky po celém světě. V některých zemích se těší oblibě především plísňové sýry, jinde jsou populárnější tučnější, polotvrdé typy. Druhů i členění lze nalézt celou řadunejběžněji se však sýry dělí podle tvrdosti, a to na:

  • čerstvé sýry
  • měkké sýry
  • polotvrdé sýry
  • tvrdé sýry

A jelikož jsou populární po celém světě, existuje pro ně i řada využití. Podívejte se na některé z receptů s nimi, které stojí za vyzkoušení.

Sýrová pizza s rajčaty a žampiony Hans Geel / Shutterstock.com

Sýrová pizza

Sešlo se vám doma příliš mnoho sýru a netušíte, kam s ním? Skvělou variantou je sýrová pizza neboli pizza quattro formaggi. Vyskládáte na ni všechen sýr, který najdete, dochutíte například žampiony nebo olivami a večeře pro celou rodinu je na světě!

Tip: Pro milovníky ostrého jídla doporučujeme do nákupního košíku přihodit i papričky Jalapeño v nálevu. Jsou tak akorát pálivé, že zahřejí jak chilli začátečníka, tak i náruživého gurmána přes ostrá jídla.

Jaký druh máte nejradši?

Recept na omáčku z nivy

Potřebujete něčím dochutit maso nebo jen toužíte po jiné omáčce k těstovinám? Pak vás jistě nadchne nivová omáčka!

Co budete potřebovat?

  • zakysanou smetanu
  • sýr nivu
  • vegetu či bylinky na dochucení
  • česnek

Jak na to?

  1. Nalijte na rozpálenou pánev zakysanou smetanu a přidejte sýr nivu. Dejte si pozor, aby žár nebyl příliš velký.
  2. Po celou dobu udržujte stálou teplotu těsně před bodem varu a míchejte.
  3. Jakmile směs získá omáčkovou konzistenci, přidejte koření a najemno vymačkaný česnek.
Těstoviny se sýrovou omáčkou a sýrem Tanya Consaul Photography / Shutterstock.com

Recept na jednohubky z eidamu nebo goudy

Máte doma balíček eidamu a tavený sýr, ale netušíte, jak je efektivně zpracovat? Nemusíte nic vyhazovat – zabijte dvě mouchy jednou ranou. Pěkně připravené jednohubky nalákají nejednoho mlsouna, a navíc se zbavíte přebytečných potravin.

Co budete potřebovat?

  • rohlíky nebo bagetky
  • tavený sýr nebo pomazánkové máslo
  • majonézu
  • česnek
  • eidam
  • uzeninu
  • ovoce a zeleninu

Vydatná svačina snadno a rychle

Jak na to?

  1. V misce smíchejte tavený sýr nebo pomazánkové máslo s majonézou. Přidejte protlačený česnek a dochuťte podle chuti.
  2. Nakrájejte pečivo na plátky, namažte sýrovou pomazánkou a poklaďte kolečka salámu. Přidat můžete i zeleninu z lednice a kostičky tvrdého sýru.
  3. Nezapomeňte ingredience připíchnout párátky, aby vám neopadaly!

Tip: Na kostičky nakrájený sýr můžete nazdobit i ovocem, jako jsou mandarinky či hroznové víno – propíchněte vše párátkem a máte skvělou svačinku nebo pohoštění pro návštěvy.

Jednohubky s taveným sýrem a pažitkou GCapture / Shutterstock.com

Pro nečekané návštěvy

Rychlé občerstvení se dá připravit v mžiku i pro nečekanou návštěvu. Stačí napíchat malá cherry rajčátka na párátka a proložit je kuličkami mozzarelly nebo jiného měkkého sýru a bazalkovým lístkem.

Starý tvrdý sýr

Zbyl vám k vaření pouze starý, tvrdý sýr a všechny obchody už mají zavřeno? To není žádný problém – můžete ho jednoduše změkčit namočením do studeného mléka na několik hodin.

Dáváte přednost české specialitě?

Recept na sýrové chipsy

Dalším způsobem, jak se zbavit tvrdého sýru v lednici, je připravit si z něj sýrové chipsy, které můžete chroupat jen tak u televize, případně je přidat do krémových polévek a krémů. Potřebujete pouze eidam nebo goudu.

  1. Nastrouhejte sýr na plech vyložený pečicím papírem a vytvořte z něj kupičky.
  2. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova.
  3. Lupínky po vytažení z trouby nechte vychladnout.