Jíte málo kalorií? Pak se nedivte, že přibíráte

Jíte málo kalorií? Pak se nedivte, že přibíráte. Canva

Hubnutí je velmi jednoduché. Zdravé hubnutí však už tolik ne. A ta tolik proklamovaná poučka na hubnutí: „prostě nejíst“ na redukci hmotnosti sice zabírá, ale je naprosto nezdravá.

Přečtěte si také

Těchto 10 věcí byste v obchodě nikdy neměli dělat. Vyhněte se trapasu i konfliktům

Co je to bazální metabolismus?

Bazální metabolický výdej (BMR – Basal Metabolic Rate) je vyjádřením energie, kterou lidské tělo spotřebuje v klidovém režimu. To znamená, že tyto kalorie byste měli denně přijmout, i kdyby se vám nechtělo vstávat z postele a celý den jste proleželi.

Každý orgán v těle potřebuje energii k tomu, aby mohl svou funkci správně vykonávat, a pokud ji mít nebude, mohou to v konečném důsledku odnést naše svaly, orgány i nervový systém. Ne hned, ale postupně.

Právě proto jsou hodně restriktivní diety velmi špatné. Člověk nedokáže žít plnohodnotný život s 500 či 1 000 kilokaloriemi na den.

Vypočítat bazální metabolický výdej není těžké. Canva

Bazální metabolismus si vypočítáte na internetu

Pokud si budete chtít vypočítat hodnotu svého bazálního metabolismu, uděláte to nejsnáze pomocí některé z internetových kalkulaček (dá se ale i ručně podle vzorce), kterých na internetu najdete obrovské množství. Hodnoty, které vám na bazálních kalkulačkách vyjdou, se budou zcela jistě jedna od druhé lišit. Tyto výpočty jsou totiž jen přibližné.

Přibližnou hodnotu bazálního metabolismu vám vypočítá i chytrá osobní váha, kterou můžete spárovat s mobilním telefonem a v aplikaci si tak sledovat, jak se vám daří v boji proti přebytečným kilům.

Pokud vám například vyjde bazální metabolismus 1 440 kcal, máte nějakou sportovní aktivitu a chcete hubnout, přičtěte k těmto kaloriím ještě cca 300 kcal. Budete-li jíst 1 740 kcal, budete pozvolna hubnout. Ale buďte trpěliví, žádný drastický úbytek na váze v krátkém čase nečekejte.

Co se stane, když budete jíst pod hodnotu svého bazálního metabolismu?

Pokud se stane, že příjem kalorií osekáte natolik, že nepokryjí ani potřeby vašeho bazálního metabolismu, tělo přepne do úsporného režimu tím, že zatáhne za nouzovou brzdu a zpomalí tak rychlost metabolismu.

Když budete málo jíst, budou vám chybět...

  • Bílkoviny (maso, luštěniny, vejce, mléčné výrobky, ořechy, semínka apod.) – nejenže přijdete o značnou část svalstva, ale také vaše vlasy i nehty budou slabší.
  • Vápník (tofu, mléčné výrobky, listová zelenina apod.) – může dojít k oslabení kostí a zvýšení rizika zlomenin.
  • Vitamín A (vnitřnosti, ryby, mléčné produkty, listová zelenina či dočervena zabarvené ovoce a zelenina) – jeho nedostatek může způsobit trvalé poškození očí a oslabit imunitní systém.
  • Vitamíny B1 a B7 (luštěniny, vejce, mléčné výrobky, ořechy, semínka, celozrnné výrobky) – nedostatek těchto vitamínů může zapříčinit svalovou slabost, nadměrné vypadávání vlasů a šupinatou pleť.
  • Hořčík (celozrnné potraviny, ořechy a listová zelenina) – nedostatek hořčíků může způsobovat nadměrnou únavu, migrény, svalové křeče a nepravidelný srdeční rytmus.

Tělo vyjmenovanými signály volá o pomoc a říká, že mu nedáváte najíst tolik, kolik by bývalo potřebovalo. Proto je důležité jíst správně a rozhodně nehladovět.

Vyvážená strava je důležitá. Canva

Jak si uhlídat příjem bílkovin?

Některým lidem nečiní absolutně žádný problém bílkovinové okénko naplnit, ba dokonce by dokázali spořádat víc, protože jsou to tzv. masáci, kteří maso milují. Jenomže jiní mají problém opačný, a tudíž je pro ně obtížné dostat se na vypočítanou hodnotu bílkovin. I proto existují proteiny z různých zdrojů (syrovátkový, hovězí, sójový, hrachový, konopný apod.). Stačí je jen nasypat do shakeru s vodou a vypít.

Kvalitní proteiny z drogerie

Kvalitní protein si nemusíte kupovat na internetu a platit za poštovné. Zajděte do dm drogerie, kde mají své proteiny, které prodávají pod značkou Sportness. Jsou dostupné v menším balení, než je běžné, což se hodí, pokud chcete protein nejdříve ochutnat. Co vy víte, třeba vám nebude chutnat nebo budete chtít vyzkoušet jinou příchuť. Výbornou, nízkokalorickou a rychlou svačinkou je již připravený proteinový nápoj z dm také od značky Sportness, Eiweiss Drink, který obsahuje skoro 25 gramů bílkovin.