Znáte sůloví – slané vánoční cukroví? Recept na linecké s uherákem nebo olivové sušenky musíte vyzkoušet

Slané pečivo z listového těsta se sýrem, šunkou a zelenými olivami ve tvaru stromečku Iva Vagnerova / Shutterstock.com

Bez cukroví si už jen málokdo dokáže Vánoce představit. Koukáme na vánoční filmy a u toho ujídáme jeden kousek za druhým. Vsaďte letos i na pár slaných druhů, kterými potěšíte nejen ty, co nejsou na sladké, ale i ty, co už jsou z klasického cukroví přeslazení. Poradíme vám pár receptů na tzv. sůloví, po kterém se rychle zapráší.

Přečtěte si také

Dýňové farmy, na které stojí za to vyrazit. Kde a za kolik si užít podzimní zábavu?

Sýrové tyčinky – recept

Sýrové tyčinky budete mít upečené za pár minut. A věřte, že budete muset brzy dopékat další várku!

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 200 g strouhaného sýru eidam
  • 1 lžičku soli
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 50 ml mléka

Slané vánoční stromečky z listového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Slané vánoční stromečky z listového těsta

Slané vánoční stromečky z listového těsta budou skvělé jako vánoční nebo silvestrovské občerstvení pro vaše blízké i pro návštěvu. Připravené je budete mít během chvilky a dozdobit si je můžete dle libosti sýrem, olivami nebo třeba okurkou.

Slané vánoční stromečky z listového těsta

Na ozdobení:

  • 1–2 vejce
  • 30 g strouhaného sýru dle chuti
  • kmín nebo hrubozrnnou sůl (lze nahradit sezamem)

Postup:

  1. Nejprve si dejte předehřát troubu na 200 stupňů. Ve větší míse si smíchejte veškeré ingredience na těsto a zapracujte dohladka.
  2. Vyválejte jej na cca 5 mm vysokou placku a pomocí rádýlka na těsto ji rozkrájejte na tenké tyčinky (cca 1,5 cm široké a 10 cm dlouhé). Vyskládejte je na plech, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sýrem, kmínem či solí.
  3. Pečte na 200 stupňů cca 12 minut dozlatova. Dobrou chuť!

Tip: Kvalitní rádla na těsto, se kterými budete mít tyčinky raz dva, seženete například od Tescomy nebo Orionu. Můžete dodat svému sůloví trochu šmrnc a použít také ozdobné vlnkovací rádýlko.

Parmazánové sušenky s olivami photogal / Shutterstock.com

Parmazánové sušenky s olivami – recept

Milovníci oliv jistě nepohrdnou sůlovím s olivami a parmazánem – úspěch je zaručen!

Budete potřebovat:

  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 150 g nastrouhaného parmazánu
  • 7 černých oliv
  • sůl a pepř
  • směs italských bylinky nebo sušené oregano, bazalku a rozmarýn

Postup:

  1. Troubu zapněte na 200 stupňů a zatím co se bude nahřívat, nakrájejte si olivy na menší kousky.
  2. V míse je poté smíchejte s moukou, parmazánem, máslem, bylinkami, pepřem a solí a vypracujte hladké těsto, které pak rozválejte na ½ cm vysokou placku.
  3. Za pomocí vánočních vykrajovátek vykrajujte různé tvary a následně je vyskládejte na plech s pečicím papírem.
  4. Sušenky pečte zhruba 10 minut dozlatova. Podávejte zatepla či zastudena.
Žena drží pekáč s listovým těstem Branimir Dobes / Shutterstock.com

Linecké s uherákem – recept

Linecké slepované marmeládou nesmí na míse s cukrovím chybět. Co si však takhle připravit jeho slanou verzi a místo marmelády použít plátek uheráku?

Budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 1 ks žloutku
  • 3 lžíce 33% smetany ke šlehání
  • 1 lžičku soli
  • 1 vejce
  • 50 g uherského salámu

Postup:

  1. Z mouky, másla, žloutku, smetany a soli vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odpočívat do ledničky.
  2. Po uležení jej rozválejte na cca 4 mm vysoký plát a vykrájejte kolečka. Z poloviny z nich poté vykrojte ještě střed, jako když pečete klasické linecké. Spodní kolečka potřete rozšlehaným vejcem a položte na ně kolečka uheráku.
  3. Kolečka, která přijdou navrch, potřete zespoda opět vejcem a „přilepte“ je na uherák.
  4. Nakonec vyskládejte hotové slané linecké na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a dejte na 15 minut péct do trouby na 180 stupňů.

Zdroj: az-recepty.cz, fresh.iprima.cz, nejrecept.cz