Jak dostat do těla vitamín D? Pátrejte po kvalitním zdroji. Nejdřív si ale zjistěte, zda už ho nemáte dostatek

Ruce drží kapsli s vitamínem D FotoHelin / Shutterstock.com

Myslíte si, že vám vitamíny zaručí zdraví? Můžete mít pravdu, jestliže ovšem víte, jak je správně přijímat a jak zajistit jejich maximální využití. Jeden příklad za všechny může být vitamín D – vyznáte se v něm? Pojďte se na něj s námi podívat blíže a zjistíte, proč ho potřebujete a jak jej co nejlépe získávat.

Přečtěte si také

Které přírodní spalovače tuků skutečně fungují a jsou nejúčinnější?

V čem je hodně vitamínů?

Potřeba vitamínů pro lidské tělo je absolutně nezpochybnitelná. To, že je vhodné jíst ovoce a zeleninu, ví nejspíš každý, jakmile však přijde na konkrétní vitamíny, jako je například vitamín D, jsou naše znalosti horší – a odborné vysvětlování tomu moc nepomáhá.

Základní informace o vitamínu D

Vitamín D je ve slunci a rybách. Když je budeš jíst a chodit k tomu přes den ven, budeš ho mít dostatek, říká lidová moudrost, kterou zná nejspíše každý. Až tak jednoduché to ovšem není.

Vitamín D je ve skutečnosti hormon, přesněji řečeno skupina sekosteroidů, která se rozpouští v tucích. V našem těle je zodpovědný za zvýšené vstřebávání vápníku, hořčíku a fosforečnanů ve střevech, má ale i další účinky. Když je ho v organismu dostatek, pomáhá například vstřebávat vitamíny a minerály, avšak také posiluje kosti, imunitu a snižuje množství zánětů v těle. Malým dětem se pak podává i coby prevence proti křivici.

Doplňovat jej vhodnou stravou i v podobě tabletek či sirupů je tedy vhodné. Se zmíněným sluncem je to trochu složitější – příjem vitamínu D touto cestou je totiž slabší v ranních i večerních hodinách, ale taktéž pokud používáte až příliš silné opalovací prostředky. Ideální pro jeho čerpání jsou tedy polední procházky, v létě však pozor na spálení!

Potraviny obsahující vitamin D Yulia Furman / Shutterstock.com

Které potraviny obsahují vitamín D?

Ke zjištění hladiny vitamínu D v krvi vám poslouží lékařský rozbor krve. Pokud ho máte dostatek, jeho přemíra a zbytečné doplňování vám bude de facto k ničemu. V opačném případě je ovšem vhodné poohlédnout se po potravinách na něj bohatých. Jde například o:

  • Tučné ryby – makrela, losos, sleď, tuňák či krevety
  • Vejce, respektive vaječné žloutky
  • Houby
  • Polotučné a tučné mléko

Odkud pochází potraviny, které jíme?

Zvolíte-li doplňování vitamínu D skrze potraviny, je vhodné zajímat se, odkud pocházejí. Vliv na hladinu vitamínu D v nich bude totiž mít již zmíněné slunce – pokud tedy zvířata nebo rostliny a houby pocházely z venkovního prostředí, a nikoliv z halových chovů či skleníků, budou tohoto vitamínu obsahovat mnohonásobně více.

I u doplňků stravy dbejte na kvalitu – opět platí, že přírodní zdroje s dohledatelným původem budou jistě účinnější. Doporučit můžeme například kapsle s olejem z tresčích jater či různé formy extraktů z lišejníku.

Poslední možností jsou pak potraviny, které výrobci o vitamín D obohacují – a že jich dnes na trhu existuje opravdu velké množství! Jedná se například o mléko a cereálie, ale také o výrobky pro vegany, jako jsou sójové produkty, margaríny či rostlinná mléka. Sáhnout můžete i po slepičích vejcích obohacených o „Déčko“, zde je však opět potřeba prozkoumat jejich původ.

Losos a kapsle vitamínu D 1989studio / Shutterstock.com

Máte dostatek vitamínu D?

Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, určitě se zajímejte, jak je na tom vaše tělo s vitamínem D. Tento prvek je zodpovědný za mnohé reakce a pochody v organismu, a to dokonce i tam, kde byste to třeba nečekali.

Požádejte svého lékaře, aby vám vyšetřil hladinu vitamínu D – a pokud by se zdráhal, zauvažujte o vyšetření coby samoplátce. Tyto informace vám mohou mnohé napovědět či dokonce pomoci předejít případným zdravotním rizikům. Anebo naopak zabráníte zbytečnému vyhazování peněz za vitamíny, pakliže jich máte v těle dostatek.

Zdroje: webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com