V pondělí se nerozvolní: Vláda schválila otevřít obchody a restaurace až od čtvrtka 3. prosince

V pondělí se nerozvolní: Vláda schválila otevřít obchody a restaurace až od čtvrtka 3. prosince Canva

Vláda Andreje Babiše dnes v devět hodin ráno zasedla na mimořádném jednání, kde ministři rozhodovali o zmírnění protiepidemických opatření. Shodli se na tom, že rozvolnění v příštím týdnu bude, ale až od čtvrtka 3. listopadu. Ruší se zákaz omezení vycházení a otevřeno mohou mít obchody i v neděli. V našem článku najdete přehled aktuálních platných opatření a co vše bude nově platit od čtvrtka 3. prosince.

Přečtěte si také

Jak uskladnit zimní oblečení a na co nezapomenout, až vytáhnete to jarní?

V protiepidemickém systému PES se skóre pro celou Českou republiku už od pondělí drží na 57 bodech ze sta. Pokud se situace během dnešního dne nezhorší, Česko přejde od čtvrtka do třetího stupně. S tím je spojeno velké rozvolňování opatření v obchodech a službách, které dnes projednávali zástupci vlády. I přes skeptické vyjádření politiků, že mezi jednotlivými kraji jsou obrovské rozdíly a šanci na rozvolňování vidí půl na půl, podnikatelé tento víkend věnovali přípravám na pondělní znovuotevření svých provozoven, o kterém rozhodla vláda až dnes krátce po desáté hodině. Bohužel, živnostníci si na otevření musejí počkat až do čtvrtka 3. prosince. 

Jak dopadlo mimořádné jednání vlády v neděli 29. listopadu?

Ministři měli dnes na mimořádném nedělním jednání na programu pouze jediný bod, na který však čekalo celé Česko. Rozhodovali, jestli se související protiepidemická opatření rozvolní. Vláda se jednoznačně shodla, že rozvolnění bude od čtvrtka 3. listopadu. V druhé půlce příštího týdne tak mohou otevřít všechny obchody, restaurace i služby. 

Co vše bude platit od 3. prosince 2020?

Otevření obchodů ve třetím stupni protiepidemického systému PES bude provázet stejně jako při jarním uvolňování řada omezení. Dobrou zprávou je, že například oblečení a boty, které si lidé v obchodech vyzkoušejí, nebudou muset dát prodejci na 24 hodin do izolace.

Otevřít od čtvrtka 3. 12. mohou všechny obchody bez omezení.

Jaká pravidla budou v obchodech od čtvrtka: 

  • pouze 1 osoba na 15 metrů čtverečních
  • nařízeny jsou 2metrové rozestupy
  • zákaz sezení v jídelních zónách
  • zavřené dětské koutky

Dobrou zprávou je, že prodej v neděli a o státních svátcích již nebude omezen. Druhou adventní neděli tak můžeme využít pro nákup vánočních dárků, protože obchody mohou mít otevřeno.

3. prosince se otevřou také restaurace Canva

3. prosince se otevřou také restaurace

Platit bude i nadále řada opatření: 

  • restaurace otevřené jen do 22 hodin
  • u jednoho stolu pouze 4 osoby
  • maximální obsazenost 50 %

Jak to bude s hotely a skiareály v prosinci? 

Hoteliéři v lyžařských střediscích netrpělivě očekávali, jestli budou moci potvrdit vánoční a silvestrovské pobyty svým klientům. S přechodem do třetího stupně tak mohou hosty bez omezení přivítat od čtvrtka také hotely. Skončí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti.

Vláda dále uvedla, že pro lyžařská střediska ještě nemá vypracovaný doporučující manuál, který bude zaměřen na režim na lanovkách. Inspiraci si bere z Rakouska. Tento plán by měl být hotový během příštího týdne. 

Ve fitcentrech budou povoleny skupinové lekce do deseti lidí Canva

Kosmetické salóny mohou otevřít

Od čtvrtka mohou otevřít kadeřnictví, kosmetické služby, masáže, nehtová studia nebo solária. I zde však bude platit řada omezení: Kadeřníci a kosmetičky budou povinni používat roušku nebo respirátor, štít povinný není. Zákazník pak roušku či respirátor, pokud to charakter služby umožňuje. I tady bude platit omezení pouze 1 osoba na 15 metrů čtverečních. 

Fitka, solária i bazény se otevřou od čtvrtka také

Ve fitcentrech budou povoleny skupinové lekce do deseti lidí. V bazénech, wellness a saunách bude platit omezení lidí na plochu. I zde platí pouze 1 osoba na 15 metrů čtverečních, 2metrové rozestupy a povinná ochrana dýchacích cest pro personál i návštěvníky. Skupinové lekce ve fitness centrech budou povoleny v režimu 9 osob a trenér na 1 lekci. Roušky budou povinné při sportech pouze ve vnitřních prostorech.