Švestkové chutney s chilli

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Švestkové chutney ve skleničce, ozdobené čerstvou mátou. Ilustrační foto: Victoria Kondysenko / Shutterstock.com

Švestkové chutney je výborné k pečenému masu, ale i k sýrům nebo paštice. Ne každý fandí kombinacím sladkého ovoce a masa, když se ale švestky spojí s chilli a celé se to dochutí kořením, vznikne chutney, kterému málokdo odolá.

Postup přípravy

  • 1
    Nejprve si připravte směs koření. Do mističky nasypte mletý zázvor a 2 lžičky skořice, v hmoždíři utlučené hořčičné semínko a hřebíčky a nastrouhejte asi ¼ muškátového oříšku, přidejte sůl. Vše promíchejte.
  • 2
    V kastrůlku se silnějším dnem rozpusťte sádlo a dozlatova na něm opečte nakrájenou šalotku.
  • 3
    Poté přisypejte koření i nakrájené chilli papričky a nechte chvilku rozvonět.
  • 4
    Nakrájejte si švestky na menší kousky a přidejte je společně s cukrem do kastrůlku. Za chvilku začnou švestky pouštět šťávu a cukr se rozpustí. Poté zalijte červeným vínem a počkejte chvíli, než se vypaří alkohol.
  • 5
    Nakonec přilejte vinný ocet a nechte chutney probublávat asi 30 minut. Pokud by se vám zdálo, že se směs přichytává, stáhněte teplotu a podlijte lžicí vody.
  • 6
    Chutney ochutnejte a v případě potřeby můžete ještě dokyselit či dosladit. Záleží jen na vašich chutích.
  • 7
    Hotovou směs přendejte do čistých sklenic a uzavřete víčkem.
Tip
  • Pro delší výdrž je dobré chutney sterilizovat. Ať už klasicky v zavařovacím hrnci nebo v troubě.
  • Místo švestek můžete použít také blumy.

Líbil se vám recept Švestkové chutney s chilli? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.