Zeleninový vývar

Časová náročnost: 1 hod 20 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Zeleninový vývar ve tmavě zeleném hrnci, ze kterého je naběračkou nabírána polévka. Ilustrační foto: margouillat photo / Shutterstock.com

Zeleninový vývar, plný poctivých surovin, vás zahřeje i zasytí. Využijete jej také do mnoha dalších pokrmů a když jej zamrazíte, ušetříte si práci a čas i v budoucnu.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Mrkev, celer a petržel oloupeme a nakrájíme na menší kousky zhruba o velikosti palce.

  • 2

    Cibuli a česnek oloupeme, pórek očistíme a nakrájíme na stejně velké kusy jako kořenovou zeleninu.

  • 3

    Ve větším hrnci rozpálíme 2 lžíce másla a přidáme nakrájenou zeleninu, zamícháme a restujeme asi 4 minuty.

  • 4

    Zalijeme vodou a necháme při mírném pobublávání vařit asi 1 hodinu. Naběračkou sbíráme vzniklou pěnu, vývar pak nebude kalný.

  • 5

    Poté scedíme a vzniklý vývar buď ihned zpracujeme, nebo zamrazíme na později.

Tip

Základem zeleninového vývaru jsou mrkev, celer a petržel, můžete do něj však přidat i další zeleninu, kterou máte zrovna doma po ruce, třeba rajčata, pórek, řapíkatý celer, květák nebo kedlubnu.

Líbil se vám recept Zeleninový vývar? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat