Vaříme z piva: Jak připravit pivní sýr, těstíčko nebo marinádu?

Pivo v kuchyni: Vyzkoušejte pivní těstíčko na obalování Canva

Pivo je po právu naším národním nápojem. Jak se říká, není většího pivaře, než Čecha – a je tomu tak. Spotřeba jednoho člověka je v České republice 140 litrů a jsou do toho započítány samozřejmě i děti. A to už je slušné číslo. Ovšem nikdo netvrdí, že všechno pivo je nutné pouze vypít. Můžete s ním totiž dělat i mnoho dalších zajímavých věcí. Pojďte se na ně podívat.

Přečtěte si také

Lentilky se po 114 letech přestanou vyrábět v Česku. Němci jim změní i recepturu
Lentilky se po 114 letech přestanou vyrábět v Česku. Němci jim změní i recepturu

Do skla...

Jako první každého napadne, že si ho přece nalije do skleničky a vypije. To samozřejmě můžete, ale s trochou nealka si zvládnete vyrobit i vlastní domácí Radler.

Domácí „Radler“

Smícháte 250 ml světlého piva s 250 ml perlivého, nealkoholického nápoje. Doporučujeme např. Sprite, Fantu, Top Topic nebo jakoukoliv jinou variantu ovocného pití. Dámy si velmi často do piva přidávají i ovocné sirupy, které dodají hořkému moku dokonale nasládlou chuť

Dávejte si však pozor na kofeinové nápoje, jako je Cola či Kofola – ty se v pivu mohou srazit (a často to dělají), nebo vytvoří nevábný, zakalený drink, který může od ochutnání odrazovat už jen svým zvláštním vzhledem.

Pivo je skvělé nejen coby lahodný nápoj, ale taktéž jako přísada v mnoha receptech Canva

Vaříme z piva

Máte-li rádi experimentování v kuchyni, rozhodně doporučujeme zařadit pivo na pravidelný kuchařský seznam. A co z něj můžete uvařit?

Výborně se hodí k pečení masa, do dresinků, marinád na grilování, do guláše, k tvorbě těstíčka na obalování řízků či na nakládání pivních utopenců.

Pivní těstíčko

  • 2 vejce
  • 1/2 šálku piva
  • 2/3 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • mletou papriku, pepř a sůl na dochucení

V míse vyšleháme všechny ingredience dohladka a v těstíčku obalujeme maso, zeleninu nebo sýr (ten předem obalte ještě v mouce samotné).

Pivo v akci – základ vaší kuchyně

Aromatická pomazánka z piva a sýra

Pivo a sýr k sobě zkrátka jdou. A tuto kombinaci můžete vyzkoušet i v pomazánce, která se skvěle hodí například jako pohoštění pro návštěvy – a jelikož je velmi snadná, s prázdnýma rukama už vás nikdo jen tak nezaskočí.

Budete potřebovat:

  • 100 g tvarohu
  • 100 g tvarůžků nebo romaduru
  • 50 g pomazánkového másla
  • 1 ks cibule
  • 50 ml světlého piva
  • 1 špetku soli, pepře, kmínu a chilli na dochucení 

Všechny ingredience smíchejte v misce a okořeňte podle chuti. Pivní pomazánka skvěle chutná na topinky nebo čerstvé pečivo. 

Tip: Pokud vám romadur nebo tvarůžky nevoní, dá se použít i jiný měkčí sýr, třeba hodně vyzrálá niva. Alternativou může být i tvrdší aromatický sýr, který je však potřeba nejprve velmi najemno nastrouhat. 

Chuť piva výtečně vyznívá například v souhře s pořádným masem Kasumi Loffler / Pexels

Pivní marináda na maso

Tato marináda je dokonalá k prorostlejšímu masu, takže doporučujeme plátky krkovice nebo kýty, případně přední hovězí.

  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek světlého piva
  • 2 lžíce soli
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce grilovacího koření bez soli

Stroužky česneku utřete nebo prolisujte a vše kromě piva opatrně smíchejte. Pivo následně přilévejte – velmi opatrně a po trochách, jinak vám směs začne intenzivně přetékat. Poté do marinády vložte naklepané plátky a nechejte min. 24 hodin (ideálně 48) v chladu uležet. Ugrilujte, jak jste zvyklí a užijte si geniální chuť s vychlazeným půllitrem.

Dopřejte si pořádný oběd

Pečeme i s pivem!

Pokud vás zaujaly slané varianty, určitě doporučujeme přidat pivo i do sladkého pečení. Nemusíte se bát, že byste cítili jeho chuť. Naopak – kvasinky, které se v něm přirozeně vyskytují, pomáhají nakypřit těsto a koláče i buchty jsou po upečení nádherně křehké. Vyzkoušejte dát hrnek světlého piva místo vody například do bábovky. A nebo upečte koláče, v nichž pivem nahradíte polovinu dávky mléka, tedy v poměru 1 : 1.

Boží milosti. Vyzkoušejte tento originální, a přitom tak snadný dezert i vy Veronika Dobrovolná

Babiččiny „Boží milosti“

Tento pokrm se v mnohých rodinách dědí z generace na generaci. Jedná se o tradiční sváteční (pro některé pouze velikonoční) sladké jídlo, které ale potěší kdykoli během roku nebo na oslavách. Mohli bychom jej nazvat českým historickým předchůdcem donutů.

  • 250 g tuku na pečení (ideálně Hera či máslo)
  • 1/2 kg hladké mouky
  • špetka soli
  • 3/4 světlého piva
  • 1 l oleje na smažení
  • moučkový a vanilkový cukr či skořice na obalení

Tuk s moukou, solí a pivem opatrně smícháme, pořádně prohněteme a necháme 1 hodinu v teple uležet. Poté rozválíme na silnější asi 2 cm plát, vykrájíme kolečka (ideálně třeba hrnečkem) a do nich přidáme otvory coby střed. Poté smažíme ve vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Po osmažení necháme lehce okapat a rychle obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Tip pro zpestření: doporučujeme cukr promíchat s 1 lžičkou skořice, díky čemuž získá toto netradiční cukroví ještě zajímavější rozměr!

Správné pečení se neobejde bez tuku

Pokud jste dosud znali pivo jen ve sklenici, pevně věříme, že po přečtení receptů budete mít chuť se zlatým mokem experimentovat. Nebojte se novinek, oživte si své kuchařské umění a pekařské dovednosti o taje, které pivo skrývá, a dopřejte tak svému okolí nevšední zážitek z vaší kuchyně.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!