S pivem se vaří líp: Řízek v pivním těstíčku bude křupavější, buchta kypřejší a naložené maso jemnější

Muž lije pivo z korbele na maso v pekáčku, okolo jsou další přísady na vaření. sweet marshmallow / Shutterstock.com

Pivo je po právu naším národním nápojem. Jak se říká, není většího pivaře, než Čecha – a je tomu tak. Spotřeba jednoho člověka je v České republice 130 litrů a jsou do toho započítány samozřejmě i děti. A to už je slušné číslo. Ovšem nikdo netvrdí, že všechno pivo je nutné pouze vypít. Můžete s ním totiž dělat i mnoho dalších zajímavých věcí. Pojďte se na ně podívat.

Přečtěte si také

Realita máslové krize: Na trhu se objevilo máslo s 61% obsahem tuku. Je to vůbec povolené?

Recept na domácí „Radler“

Jako první každého napadne, že si ho přece nalije do skleničky a vypije. To samozřejmě můžete, ale s trochou nealka si zvládnete vyrobit i vlastní domácí Radler.

Jak vyrobit domácí Radler?

Smícháte 250 ml světlého piva s 250 ml perlivého, nealkoholického nápoje. Doporučujeme např. Sprite, Fantu, Top Topic nebo jakoukoliv jinou variantu ovocného pití. Dámy si velmi často do piva přidávají i ovocné sirupy, které dodají hořkému moku dokonale nasládlou chuť.

Dávejte si však pozor na kofeinové nápoje, jako je Cola či Kofola – ty se v pivu mohou srazit (a často to dělají), nebo vytvoří nevábný, zakalený drink, který může od ochutnání odrazovat už jen svým zvláštním vzhledem.

Dvě sklenice červeného radleru ozdobené měsíčky pomerančů Oksana Mizina / Shutterstock.com

Pivní těstíčko nebo aromatická pomazánka

Máte-li rádi experimentování v kuchyni, rozhodně doporučujeme zařadit pivo na pravidelný kuchařský seznam. Výborně se hodí k pečení masa, do dresinků, marinád na grilování, do guláše, k tvorbě těstíčka na obalování řízků či na nakládání pivních utopenců.

Recept na pivní těstíčko

  • 2 vejce
  • 1/2 šálku piva
  • 2/3 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • mletá paprika, pepř a sůl na dochucení

V míse vyšleháme všechny ingredience dohladka a v těstíčku obalujeme maso, zeleninu nebo sýr (ten předem obalte ještě v mouce samotné).

Recept na aromatickou pomazánku z piva a sýra

Pivo a sýr k sobě zkrátka jdou. A tuto kombinaci můžete vyzkoušet i v pomazánce, která se skvěle hodí například jako pohoštění pro návštěvy – a jelikož je velmi snadná, s prázdnýma rukama už vás nikdo jen tak nezaskočí. Budete potřebovat:

  • 100 g tvarohu
  • 100 g tvarůžků nebo romaduru
  • 50 g pomazánkového másla
  • 1 ks cibule
  • 50 ml světlého piva
  • 1 špetku soli, pepře, kmínu a chilli na dochucení

Všechny ingredience smíchejte v misce a okořeňte podle chuti. Pivní pomazánka skvěle chutná na topinkách nebo čerstvém pečivu.

Tip: Pokud vám romadur nebo tvarůžky nevoní, dá se použít i jiný měkčí sýr, třeba hodně vyzrálá niva. Alternativou může být i tvrdší aromatický sýr, který je však potřeba nejprve velmi najemno nastrouhat.

Miska pomazánky a pečivo s ní MaraZe / Shutterstock.com

Recept na pivní marinádu na maso

Tato marináda je dokonalá k prorostlejšímu masu, takže doporučujeme plátky krkovice nebo kýty, případně přední hovězí. Připravte si:

  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek světlého piva
  • 2 lžíce soli
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce grilovacího koření bez soli

Stroužky česneku utřete nebo prolisujte a vše kromě piva opatrně smíchejte. Pivo následně přilévejte – velmi opatrně a po trochách, jinak vám směs začne intenzivně přetékat. Poté do marinády vložte naklepané plátky a nechejte min. 24 hodin (ideálně 48) v chladu uležet. Ugrilujte, jak jste zvyklí a užijte si geniální chuť s vychlazeným půllitrem.

Hovězí žebra
Čas přípravy: 2 hod 40 min Obtížnost: Střední

Hovězí žebra

Pečená hovězí žebra v pikantní marinádě jsou naprosto vynikajícím pokrmem, kterým zaručeně uspokojíte i ty nejnáročnější strávníky. Jako příloha se perfektně hodí například čerstvý chléb, houskový knedlík nebo opečené brambory.

Hovězí žebra
Špekáčky na pivu
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Špekáčky na pivu

Špekáčky na pivu, to je klasická hospodská pochoutka, na kterou Češi nedají dopustit. Jedná se o kombinaci dvou lahodných surovin, tedy kvalitních špekáčků a dobrého černého piva. Tento chutný pokrm si přitom můžete jednoduše připravit doma.

Špekáčky na pivu

Sladké pečení s pivem

Pokud vás zaujaly slané varianty, určitě doporučujeme přidat pivo i do sladkého pečení. Nemusíte se bát, že byste cítili jeho chuť. Naopak – kvasinky, které se v něm přirozeně vyskytují, pomáhají nakypřit těsto a koláče i buchty jsou po upečení nádherně křehké. Vyzkoušejte dát hrnek světlého piva místo vody například do bábovky. Anebo upečte koláče, v nichž pivem nahradíte polovinu dávky mléka, tedy v poměru 1 : 1.

Příprava bochánků těsta na plech Maryna Jack / Shutterstock.com

Recept na babiččiny „Boží milosti“

Tento pokrm se v mnohých rodinách dědí z generace na generaci. Jedná se o tradiční sváteční (pro některé pouze velikonoční) sladké jídlo, které ale potěší kdykoli během roku nebo na oslavách. Mohli bychom jej nazvat českým historickým předchůdcem donutů. Potřebujete:

  • 250 g tuku na pečení (ideálně Hera či máslo)
  • 1/2 kg hladké mouky
  • špetku soli
  • 3/4 světlého piva
  • 1 l oleje na smažení
  • moučkový a vanilkový cukr či skořici na obalení

Tuk s moukou, solí a pivem opatrně smíchejte, pořádně prohněťte a nechte 1 hodinu v teple uležet. Těsto poté rozválejte na silnější asi 2 cm plát, vykrájejte kolečka (ideálně třeba hrnečkem) a do nich udělejte otvory coby střed. Následně smažte ve vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Po osmažení nechte lehce okapat a rychle obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Tip: Pro zpestření doporučujeme cukr promíchat s 1 lžičkou skořice, díky čemuž získá toto netradiční cukroví ještě zajímavější rozměr!

Pokud jste dosud znali pivo jen ve sklenici, pevně věříme, že po přečtení receptů budete mít chuť se zlatým mokem experimentovat. Nebojte se novinek, oživte si své kuchařské umění a pekařské dovednosti o taje, které pivo skrývá, a dopřejte tak svému okolí nevšední zážitek z vaší kuchyně.

Zdroje: Kupi