Zchlaďte se v parných dnech studenou polévkou tarator

Bulharská studená polévka tarator Oleksandra Naumenko / Canva

Co jíst v létě, když se teploty venku blíží ke 35 stupňům a není na nic chuť? Chce to něco studeného, osvěžujícího a lehkého, co vás zasytí, ale nebude tížit v žaludku. A právě taková je studená polévka tarator. Poklad bulharské kuchyně, který si doma snadno připravíte do 15 minut. 

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Recept na bulharskou polévku tarator

Připravit bulharskou polévku tarator je opravdu snadné, zvládne to klidně i školák. Stačí nakrájet všechny ingredience, smíchat, dochutit a do 15 minut je lehký oběd či večeře na stole. 

Základ taratoru

Jako základ na polévku můžete použít řidší, kyselejší jogurt, který nařeďte studenou vodou, dokud nedosáhnete ideální konzistence. Pokud máte rádi kefírové nebo acidofilní mléko, klidně ho použijte, a konzistence bude rovnou „polévková“. Případně zvolte něco mezi a smíchejte jogurt s trochou kefíru nebo acidofilního mléka.

Všechny přísady si připravíme Oleksandra Naumenko / Canva

Co budete potřebovat:

  • 1 litr kefíru, acidofilního mléka nebo kyselejšího jogurtu
  • 1 salátovou okurku
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic drcených vlašských ořechů
  • 1 lžíci olivového oleje
  • menší hrst mletého kopru
  • sůl a pepř

Jak postupovat:

  1. Salátovou okurku omyjte, oloupejte a nakrájejte na drobné kousky, případně ji nastrouhejte na struhadle nahrubo. Vložte do hrnce včetně šťávy, která z okurky vytekla. 
  2. Nyní si utřete česnek se solí. Česnek prolisujte najemno a v hmoždíři nebo na prkénku k němu přidejte lžičku soli. Dobře promíchejte a přidejte do hrnce.
  3. Vlašské ořechy nasekejte najemno, stejně tak kopr, a opět přidejte do hrnce. 
  4. Nyní vše promíchejte s jogurtem, kefírem či acidofilním mlékem, dokud nevznikne ideální polévková konzistence. V případě potřeby nařeďte polévku troškou studené vody. 
  5. Nakonec přidejte lžíci olivového oleje a mletý pepř. A je hotovo.  

Tip navíc: Bulharskou polévku tarator před servírováním pořádně vychlaďte.

Bulharská pochoutka je ideální do letního období Tatiana Volgutova / Canva

Tarator vs. tzatziky

Tarator se velmi podobná na tzatziky, rozdíl je hlavně v konzistenci. Tzatziky jsou hustší, připravené výhradně z řeckého jogurtu, kdežto tarator má polévkovou konzistenci. Oba recepty se vyvíjely na Balkáně, a tudíž se velmi podobají, Obdobné podobnosti můžeme ostatně sledovat například i u české a rakouské či německé kuchyně, které mají taktéž společnou historii. 

Do obchodu pro řecký jogurt

Jak vybrat řecký jogurt

Stejně jako na tzatziky, i na tarator můžete použít jako základ řecký jogurt. Ten pravý obsahuje 5 % tuku a má hustou, krémovou konzistenci. Přečtěte si o řeckém jogurtu článek, který vám pomůže v obchodě poznat ten nejlepší typ.