Chlebíčky, jak je neznáte: Obložené ovocem a květinami

Ovocné chlebíčky Martina Lancingerová

Chlebíček je pro mnohé typicky českou doménou. Ne každý ale musí být sytý a vydatný, nést typicky české suroviny či fungovat pouze naslano. Vyhněte se zažitým představám o tom, jak má chlebíček vypadat. Tato pochoutka k experimentům a vynalézavosti přímo vybízí – a uvidíte, že jakmile jednou zkusíte třeba ty se sezónním ovocem, sklidíte mnoho úspěchů. Pojďte se inspirovat!

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Možná se před návštěvou nepouštíte do velkého pečení, protože nevěříte svým cukrářským dovednostem. A nebo vás spíše zajímají nové chutě a hledáte něco originálního. V obou případech pro vás máme řešení – vsaďte na dostupné sezónní ovoce a ozdobte jím svěží chlebíčky. K jejich přípravě vám bude stačit jen pár surovin, výsledek bude ale vždy jedinečný!

Jednoduché, ale efektní ovocné chlebíčky Martina Lancingerová

Co použít jako korpus?

Jako základ chlebíčku sáhněte po dobré bagetce, kterou byste mohli servírovat například k sýrovému prkénku. Vyhněte se pečivu s velkými dírkami, které sice může vypadat lákavě, ale jak pomazánka, tak i ovoce jím může ve výsledku propadnout. Chlebíček by tak sice mohl na talíři vypadat krásně, málokomu by se ale chtělo hned při prvním kousnutí stírat tvaroh z podlahy.

Snažíte-li se docílit zdravého pohoštění a nejste si jisti výběrem správného pečiva, můžete si ho zkusit upéct i doma. V tomto případě jej pak můžete vylepšit i oříšky, medem nebo sušeným ovocem.

Chlebíček s nektarinkou, medem a kešu oříšky Martina Lancingerová

Čím ho namazat?

Lahodné chuti docílíte použitím čerstvého sýru typu lučina, případně tvarohu. Sýr můžete dochutit podle své chuti, například pomocí oříšků a medu, anebo třeba mátou či meduňkou. Kravský sýr můžete pro některé z variant vyměnit za sýr kozí, který skvěle chutná s fíky, jahodami a meruňkami.

Lučina v akci

Kupte se slevou Lučina.

Porovnat slevy

Ovoce doplňte ořechy a bylinkami Martina Lancingerová

Čím ho ozdobit?

Sáhněte nejlépe po sezónním ovoci, které je plné chutí a vůní. Na jaře a v létě jsou v nejlepší kondici jahody, později třešně, borůvky, maliny a ostružiny, broskve, nektarinky či meruňky. Krom toho kvete venku i spousta jedlých květin, které pomohou chlebíčky perfektně dekorovat.

Koncem léta sáhněte po švestkách a blumách, pomalu můžete ale zařadit i trošku sušeného ovoce, a to jak toho klasického, tak i sušeného mrazem. A v zimě se zkuste orientovat na ovoce exotické, případně jablka, hrušky a například i některé druhy kompotovaného ovoce.

Nebojte se experimentovat a kombinovat různé přísady. Chlebíčky dozdobte oříšky i semínky, kokosem, čokoládou, ale například i medem. Kousek čerstvé bylinky dokáže také zázraky.

Třešně skvěle chutnají v kombinaci s čokoládou a mátou Martina Lancingerová

Tipy na závěr

Pamatujte, že ať budete připravovat chlebíček jakýkoliv, vždy je nejlepší ten čerstvý – a to jak chuťově, tak i vzhledově. Obzvlášť čerstvé ovoce i zelenina a bylinky mají tendenci rychle vadnout a osychat. Chlebíčky proto připravujte těsně před servírováním.

Než přijdou hosté, přikryjte je papírovou utěrkou nebo ubrouskem, pokropte vodou a v této formě uložte do lednice.

Kombinujte různé druhy ovoce mezi sebou Martina Lancingerová

Už víte, jaké kousky na vaši další párty uchystáte?