Domácí balkánský sýr vhodný do diety, který si vyrobíte úplně sami: Hlavní ingrediencí je tvrdý tvaroh

Miska salátu s okurkou, rajčaty, olivami a balkánským sýrem Sea Wave / Shutterstock.com

Sociální sítě obletěl virální recept na domácí balkánský sýr z tvarohu, který si můžete za pár kaček vyrobit doma. Ušetříte svou peněženku a i vaše tělo vám poděkuje za zdravější variantu. Za zkoušku rozhodně stojí.

Přečtěte si také

Snídaně, kterou stihne každý: Nachystejte si „overnight” kaši. Chutná líp než klasická a je i zdravější

Balkánský sýr

Pokud máte rádi saláty, jistě jste si všimli, že se do nich často přidává balkánský sýr. Je vhodný také ke grilování nebo do slaného pečení. Jedná se o měkký sýr typu feta, pro který je typická silná slaná chuť, drobivá konzistence a jasně bílá barva. Je prodáván ve slaném nálevu, ve kterém, pokud je uchováván, vydrží poměrně dlouhou dobu čerstvý.

Sto gramů balkánského sýra obsahuje okolo 11 g bílkovin a 20 g tuku. Kromě toho v něm můžeme najít vápník, sodík, draslík, fosfor, ale i vitamíny A, B, D a E. Je to potravina, kterou do jídelníčku zařadit můžeme, ale neměli bychom to s ní přehánět a to primárně z důvodu vyššího obsahu soli (7–9 %). Ti, kteří hubnou nebo se snaží udržet si linii, mohou mít obavy i z vysokého množství tuku, který balkánský sýr rozhodně obsahuje.

  • Zajímavost: Doporučená denní dávka soli je pro dospělého člověka okolo 5 gramů. Každý Čech přitom ročně přijme v průměru 6 kg soli, což je o hodně více, než je doporučené množství.
Pokrájená kostka balkánského sýra s rajčaty a bylinkami na dřevěném prkénku Yulia Gust / Shutterstock.com

Alternativa balkánského sýra

Říká se, že všeho bychom měli jíst s mírou, ale pokud byste si občas chtěli tuky ušetřit a dopřát si něco alternativního s mnohem vyšším obsahem bílkovin a zároveň nižšími tuky, vyzkoušejte virální recept na domácí sýr z tvrdého tvarohu.

Zjednodušeně je základem domácího výživnějšího balkánského sýra slaný nálev a zmíněný tvrdý tvaroh. Jeho výhodou je opravdu velmi nízký obsah tuku (1 gram na 100 gramů výrobku) a vysoký obsah bílkovin (téměř 29 gramů na 100 gramů výrobku). Je dobře stravitelný a přispívá růstu svalové hmoty a obsahuje i slušné množství vápníku pro zdravé kosti. Díky tomu působí jako prevence proti osteoporóze a navíc je vápník nezbytný pro děti, těhotné i kojící ženy.

Výhodou navíc je, že ušetříte peníze a navíc můžete regulovat jak množství soli, tak i další přísady, které do výroby zařadíte. Polepšíte si i co se týká chuti, protože koupit opravdu chutný balkánský sýr dnes není úplná hračka. Na trhu jich je spoustu v různých cenových relacích.

Recept na domácí balkánský sýr

K výrobě domácího balkánského sýra budete potřebovat:

  • 250 g tvrdého tvarohu,
  • litr vody,
  • 50 g soli (množství si ale každý může přizpůsobit svým preferencím a chuti),
  • libovolné koření dle chuti pro přípravu ochuceného balkánského sýra.

POSTUP:

  1. Jako první krok svařte vodu se solí a nechte vychladnout.
  2. Do nálevu vložte tvaroh a dejte do uzavíratelné nádoby.
  3. Důležité je, aby byl tvaroh v nálevu zcela ponořený.
  4. Dejte do lednice a nechte odležet 4–7 dní.
  5. Čím déle ho necháte odpočívat v nálevu, tím bude zralejší. Dobrou chuť!

Zdroje: Kalorické tabulky, Krajská hygienická stanice MSK, Kupi