3 recepty z pikantní klobásy, které stojí za to vyzkoušet

Máte rádi chorizo nebo jinou pikantní klobásu? Možná právě proto vám přijde vhod některý z našich neotřelých receptů, jak tuto lahůdku využít. Vyzkoušejte dušené fazole s klobásou, španělskou tortillu nebo teplý salát se sladkými bramborami. Čím provoníte kuchyň?

Přečtěte si také

Bobkový list: Zatočí s migrénou, cukrovkou i moly ve skříni

Recept na dušené fazole s klobáskou chorizo

Je čas na lahodné dušené fazole, jejichž příprava je jednoduchá a poměrně rychlá. Za pár okamžiků tak vznikne pokrm, jehož chuť vás mile překvapí. Inspirujte se videem a pusťte se do snadného vaření! Na nákupní seznam přidejte:

  • 450 g sterilovaných rajčat
  • 400 g sterilovaných fazolí
  • 2 klobásky chorizo
  • 350 ml vývaru
  • 1 cibuli
  • 1 řapík celeru
  • 1 mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvé bylinky
  • sůl a pepř
Pohlídejte si pikantní Chorizo v akci

Postup:

  1. Na olivovém oleji opečte nakrájenou klobásku a dejte ji bokem.
  2. Do výpeku přidejte drobně nakrájený řapíkatý celer s mrkví. Přidejte sůl a pepř, cibuli a česnek a tuto základní směs opražte.
  3. Do směsi poté přidejte rajčata, fazole, chorizo, bylinky a vývar a nechte probublávat 20 minut. Následně můžete servírovat – dobrou chuť!
Miska rajčatovo-fazolové směsi s kousky klobásy Oksana Mizina / Shutterstock.com

Recept na teplý barevný salát

Kdo říká, že saláty patří jen do studené kuchyně? Tato teplá varianta vás přesvědčí, že stojí za to si s nimi pohrát. Kombinuje totiž výraznou chuť sladkých brambor a šmrnc pikantní klobásky. Připravte si:

  • 2 sladké brambory (batáty)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetku římského kmínu
  • špetku nasekaného chilli
  • chorizo klobásu
  • 1 červenou papriku
  • čerstvý koriandr
  • 10 ml vinného octa
  • balsamico
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl a pepř
Ozvláštněte své vaření

Kupte se slevou Batáty.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Začněte přípravou zálivky. Prošlehejte vinný ocet s pár kapkami balsamica, solí a pepřem, poté přišlehejte olej.
  2. Mezitím je čas rozpálit troubu na 180 °C.
  3. Nakrájené sladké brambory rozprostřete na plech – nezapomeňte je předtím jemně promíchat s kořením a olejem. Pečte zhruba 30 minut.
  4. Zatímco se batáty pečou, můžete osmahnout chorizo. Poté klobásku přidejte k nakrájené paprice a bylinkám, promíchejte je s bramborami a zalijte zálivkou. Váš teplý salát je připraven.

Tip: Pikantní klobásky i nejrůznější druhy sýrů se hodí jako občerstvení k vínu a skvěle vypadají servírované na stylovém dřevěném prkénku.

Talíř s různými druhy salámů a obložené bagetky Elena.Katkova / Shutterstock.com

Recept na španělskou bramborovou tortillu

Dobrota, která vás dokonale zasytí. Tento recept ze Španělska je opět jednoduchý na přípravu – pustíte se do něj? Potřebujete:

  • klobásu chorizo
  • 2 brambory
  • 1 cibuli
  • 5 vajec
  • petrželku
  • rostlinný a olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Ve dvou nádobách rozehřejte olej – do jednoho hrnce dejte smažit na plátky nakrájené brambory, do druhého cibuli.
  2. Restujte 10 minut, poté smíchejte dohromady. Přidejte nakrájené chorizo, bylinky a rozšlehaná vejce.
  3. Osolte, okořeňte dle chuti a směs přelijte na pánev s rozehřátým olivovým olejem.
  4. Tortillu opatrně opečte z obou stran – a podávejte. Třeba s česnekovou majonézou.