Jak zaštipovat rajčata, abyste měli bohatou úrodu?

Zaštipování rajčat Kupi.cz

Zaštipujete rajčata? Že ne? Pak byste s tím měli hned začít. Rajčátka se dají pěstovat za oknem, na balkóně, na terase v květináčích, ve skleníku nebo jen tak na záhoncích, ne každý však o ně umí správně pečovat. Samotné zasazení do hlíny nestačí. Je potřeba je pravidelně nejen zalévat, ale také zaštipovat. Naše video vám ukáže správnou techniku, kterou docílíte, aby rajčata byla plná plodů.

Přečtěte si také

Češi řeší razantní zdražování po svém a pašují cigarety ze zahraničí

Proč zaštipovat rajčata?

Vyštipování rajčat je velmi jednoduchý způsob, jak se starat o rostlinky, nevyplatí se ho však podceňovat. Pokud proces provedete správně, můžete se těšit z bohaté úrody. Přibližně 1x týdně je potřeba oběhnout všechny sazeničky rajčat a věnovat jim náležitou péči, mladé výhony se totiž zalamují nejsnadněji. Ale pozor, vyštipují se pouze tyčková rajčata, u keříčkových není tato péče nutná.

Video návod, jak zaštipovat rajčata

Přínosy zaštipování rajčat

Jestliže chcete mít větší a kvalitnější úrodu rajčat, je nutné vyštipovat boční výhony, tzv. zálistky, rostoucí v paždí listů na hlavní ose rostliny. Jejich odstraněním se rostlina nebude tolik vysilovat a k plodům se dostane více slunce, díky čemuž rychleji dozrají. Zalamováním zálistků také rostlinku rajčete chráníte před napadením plísněmi a houbami, které milují vlhké a tmavé prostředí.

Záběr na zaštipování rajčat Jurga Jot / Shutterstock.com

NÁVOD: Jak zaštipovat rajčata?

  1. Do zaštipování se pusťte, jakmile sazenice rajčete doroste přibližně do výšky 20 centimetrů.
  2. Palcem a ukazováčkem (případně nehtem) vylomte každý boční výhon, který se objeví za listem.
  3. Zaštipování mladých zálistků jde velmi snadno. Na pomoc si můžete vzít i nůžky, zahradnické nebo kuchyňské, abyste omezili riziko případného poškození rostliny. Použitím nůžek však zvyšujete riziko přenosu viróz z jednoho rajčete na druhé.
  4. Po zaštipování rajčat je dobré jim poskytnout podporu, například pomocí rostlinného vaziva nebo kůly, které jim umožní růst ve vzpřímené poloze. Vše potřebné koupíte v hobbymarketech.

Tip: Stejným způsobem můžete vyštipovat i papriky.