Slyšeli jste už někdy, že je používání mikrovlnné trouby zdraví škodlivé? Zeptali jsme se odborníka, jak to je. Pravda je taková, že se ničeho bát nemusíme, pokud budeme spotřebič používat dle pravidel.
Mikrovlnná trouba je výborným pomocníkem do domácnosti, který dokáže během pár minut ohřát jídlo nebo třeba rozpustit máslo, jež je potřeba při pečení. V minulosti (někdy i dnes) se ale objevily znepokojivé informace o tom, že mikrovlny, které spotřebič využívá k ohřívání, mají škodlivé účinky. Rozhodli jsme se zjistit, kde je pravda a zda máme používání mikrovlnné trouby omezit.
Mikrovlnná trouba byla vyvinuta ve 40. letech 20. století a od té doby se dostala snad do každé domácnosti. Někteří si bez ní nedokážou představit běžné fungování.
Nebezpečné i rizikové mohou být téměř všechny spotřebiče, pokud se nepoužívají dle doporučení a nejsou dodrženy zásady správného používání – a v tom je ten háček. „Pokud jsou dodržena alespoň základní pravidla bezpečnosti, mikrovlnná trouba je zařízení stejně bezpečné jako např. rychlovarná konvice či varná deska. Fakt, že jsou k ohřevu použity mikrovlny, se na bezpečnosti neprojevuje,“ uvádí na pravou míru pro redakci Kupi.cz Lukáš Jelínek ze Státního zdravotního ústavu.
Nemusíte mít obavy ani v případě, že máte doma kousek staršího data výroby. Dřívější mikrovlnné trouby nemají na lidský organismus jiný vliv, neboť fungují stále na stejném principu jako ty dnešní, jak potvrzuje Jelínek: „Konstrukce mikrovlnné trouby je již desítky let neměnná.“
„V boku trouby je generátor elektromagnetického pole zvaný magnetron, který převádí energii odebíranou z rozvodné sítě 230V na energii mikrovlnou. Mikrovlnná energie je dále vedena do prostoru pro ohřev, kde se setká s vodivým materiálem, jídlem. Ve vodivém materiálu se mikrovlnná energie mění na teplo.
Výhodou oproti kontaktnímu ohřevu je, že mikrovlnné záření téměř nezahřívá plast, sklo a kvalitní keramiku a jídlo je tedy možné ohřívat přímo v nádobě, ve které se konzumuje. Oproti kontaktnímu ohřevu se navíc jedná o ohřev v objemu a prohřátí celého pokrmu je tedy efektivnější,“ odborně vysvětluje Lukáš Jelínek.
Někdy vám mikrovlnka talíř ohřeje do rozpálení, jindy zůstane studený. Je to tím, z jakého je materiálu. Můžeme zde mluvit o škodlivosti v souvislosti s nějakým konkrétním materiálem? „Mikrovlny ohřívají jen ztrátové materiály. Sklo, plast, apod. neohřejí. To je většinou žádaná vlastnost. Specificky škodlivé mikrovlny nejsou,“ říká Jelínek.
V poslední době mají někteří lidé tendenci zbavovat se mikrovlnné trouby a měnit ji za parní troubu, která také dokáže ohřát pokrmy (kromě těch, které obsahují hodně vody). Je v nich ale nějaký rozdíl? „Mikrovlnná trouba je určena ke každodennímu použití a z pohledu kvality a bezpečnosti potravin je mikrovlnný ohřev stejný jako jakýkoli jiný ohřev,“ zakončuje Lukáš Jelínek ze SZÚ.
Zdroj: Kupi.cz, SZÚ Lukáš Jelínek pro Kupi.cz