Upečte si něco extra: Nadýchané šátečky s tvarohem, které voní po vanilce a rumu

Upečené tvarohové šátečky s vanilkovou náplní Anna Kolásková

Pokud milujete kynuté těsto, ale chcete vyzkoušet něco jiného než klasické buchty, máme pro vás jeden tip. Nadýchané tvarohové šátečky zadělávané sádlem. Recept na ně není o nic složitější než příprava buchet, a šátečky navíc voní po vanilce, rumu, tvarohu a smetaně. Při pečení počítejte s 90minutovým kynutím.

Přečtěte si také

Oblečení, nábytek a hračky možná zdraží. Zákazníci budou připlácet za jejich likvidaci
Oblečení, nábytek a hračky možná zdraží. Zákazníci budou připlácet za jejich likvidaci

Recept na tvarohové šátečky

Co potřebujete na těsto (10 šátečků):

  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 80 ml smetany
  • 30 g sádla
  • 1,5 lžíce moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetku soli

Na kvásek:

  • 13 g droždí v kostce
  • 3 lžíce teplé vody
  • 1 lžičku cukru krystal
  • špetku hladké mouky
Zamotané šátečky upevněte párátkem. Anna Kolásková

Jak postupovat

Hnětení a kynutí těsta

  1. Nejprve si připravte kvásek. Do hrníčku nalijte tři lžíce teplé vody a rozmíchejte v ní lžičku cukru a špetku hladké mouky. Rozdrobte droždí, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte 10 minut stát na teplém místě, například na topení nebo na kamnech.
  2. Mezitím si do mísy prosejte obě mouky, přidejte vlažnou smetanu a sádlo, moučkový cukr, žloutek a špetku soli. Přidejte také vypracovaný kvásek a zadělejte těsto. Buď ručně, nebo v kuchyňském robotu s hnětacím hákem.
  3. Těsto hněťte 10 minut, dokud nebude pěkně hladké. Zakryjte mísu utěrkou a nechte kynout 60 minut na teplém místě.

Tvarohová náplň

Ingredience:

  • 120 g tvarohu v papíru
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • bílek na pomašlování

Postup:

  1. Všechny ingredience dobře promíchejte a krátce prošlehejte.
  2. Tvarohovou náplň nechte stranou připravenou na plnění.
Upečené šátečky potřete rumem s horkou vodou. Anna Kolásková

Motání šátečků

  1. Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválejte na tloušťku 5 mm a rozkrájejte na 10 stejně velkých čtverců.
  2. Do každého čtverce dejte větší kávovou lžičku tvarohové náplně.
  3. Všechny čtyři rohy koláčku k sobě přimáčkněte a lehce zatočte. Pro jistotu každý šáteček upevněte párátkem.
  4. Plech zakryjte utěrkou a šátečky nechte kynout ještě 30 minut na teplém místě.
  5. Šátečky pomašlujte bílkem a pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 25 minut.
  6. Hotové šátečky poznáte podle zlatavé barvy. Ihned po upečení je pomašlujte rumovou polevou, kterou jste si vyrobili ze 2 lžic rumu a 1 lžíce horké vody.
  7. Šátečky nechte chvíli vychladnout a můžete konzumovat.

Tip navíc

Druhý den po upečení už šátečky ztrácejí svou měkkost. Stačí je ale na 20 vteřin ohřát v mikrovlnné troubě, a budou zase jako čerstvé.

Vanilkový vs. vanilínový cukr

Pokud chcete, aby šátečky krásně voněly po vanilce, sáhněte po cukru s pravou mletou vanilkou. Cukr se musí jmenovat vanilkový, nikoli vanilínový, a seženete ho od 7 Kč za 1 sáček. Případně si můžete koupit už sušený mletý vanilkový prášek. Nabízí ho například značka Sonnentor, která prodává 10 g mleté vanilky za cenu 345 Kč. Sice je dražší, ale vystačí vám na desítky pečení.