Upečte si něco extra: Nadýchané šátečky s tvarohem, které voní po vanilce a rumu

Upečené tvarohové šátečky s vanilkovou náplní Anna Jančevová

Pokud milujete kynuté těsto, ale chcete vyzkoušet něco jiného než klasické buchty, máme pro vás jeden tip. Nadýchané tvarohové šátečky zadělávané sádlem. Recept na ně není o nic složitější než příprava buchet a šátečky navíc voní po vanilce, rumu, tvarohu a smetaně. Při pečení počítejte s 90minutovým kynutím.

Přečtěte si také

Krize prázdných regálů se tentokrát nekoná. Lidé nakupují jiné věci
Krize prázdných regálů se tentokrát nekoná. Lidé nakupují jiné věci

Recept na tvarohové šátečky

Co potřebujete na těsto (10 šátečků):

  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 80 ml smetany
  • 30 g sádla
  • 1,5 lžíce moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetku soli

Na kvásek:

  • 13 g droždí v kostce
  • 3 lžíce teplé vody
  • 1 lžičku cukru krystal
  • špetku hladké mouky
Zamotané šátečky upevněte párátkem Anna Jančevová

Jak postupovat

Hnětení a kynutí těsta

  1. Nejprve si připravte kvásek. Do hrníčku nalijte tři lžíce teplé vody a rozmíchejte v ní lžičku cukru a špetku hladké mouky. Rozdrobte droždí, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte 10 minut stát na teplém místě, například na topení nebo na kamnech. 
  2. Mezitím si do mísy prosejte obě mouky, přidejte vlažnou smetanu a sádlo, moučkový cukr, žloutek a špetku soli. Přidejte také vypracovaný kvásek a zadělejte těsto. Buď ručně nebo v kuchyňském robotu s hnětacím hákem
  3. Těsto hněťte 10 minut, dokud nebude pěkně hladké. Zakryjte mísu utěrkou a nechte kynout 60 minut na teplém místě.

Tvarohová náplň

Ingredience:

  • 120 g tvarohu v papíru
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • bílek na pomašlování

Postup:

  1. Všechny ingredience dobře promíchejte a krátce prošlehejte. 
  2. Tvarohovou náplň nechte stranou připravenou na plnění. 
Upečené šátečky potřete rumem s horkou vodou Anna Jančevová

Motání šátečků 

  1. Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválejte na tloušťku 5 mm a rozkrájejte na 10 stejně velkých čtverců
  2. Do každého čtverce dejte větší kávovou lžičku tvarohové náplně.
  3. Všechny čtyři rohy koláčku k sobě přimáčkněte a lehce zatočte. Pro jistotu každý šáteček upevněte párátkem. 
  4. Plech zakryjte utěrkou a šátečky nechte kynout ještě 30 minut na teplém místě. 
  5. Šátečky pomašlujte bílkem a pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů zhruba 25 minut
  6. Hotové šátečky poznáte podle zlatavé barvy. Ihned po upečení je pomašlujte rumovou polevou, kterou jste si vyrobili ze 2 lžic rumu a 1 lžíce horké vody.
  7. Šátečky nechte chvíli vychladnout a můžete konzumovat.

Tip navíc

Druhý den po upečení už šátečky ztrácejí svou měkkost. Stačí je ale na 20 vteřin ohřát v mikrovlnné troubě, a budou zase jako čerstvé. 

Vanilkový vs. vanilínový cukr

Pokud chcete, aby šátečky krásně voněly po vanilce, sáhněte po cukru s pravou mletou vanilkou. Cukr se musí jmenovat vanilkový, nikoli vanilínový, a seženete ho od 7 Kč za 1 sáček. Případně si můžete koupit už sušený mletý vanilkový prášek. Nabízí ho například značka Sonnentor, která prodává 10 g mleté vanilky za cenu 345 Kč. Sice je dražší, ale vystačí vám na desítky pečení. 

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!