Tipy, jak umýt a vyleštit okna beze šmouh. Které čističe jsou nejlepší?

Žena myje okna Africa Studio / Shutterstock.com

Venku je krásně, byla by škoda ochudit se o sluneční paprsky kvůli špinavým a upatlaným oknům. V našem článku jsme pro vás sepsali pár tipů, jak si mytí oken co nejvíce usnadnit a vyhnout se nechtěným šmouhám.

Přečtěte si také

Nejlepší domácí housky od Josefa Maršálka: Přidejte navíc 2 suroviny ze spíže a už nebudete dělat jiné

Jak správně umýt okna beze šmouh?

Jarní úklid se ve většině domácností neobejde bez mytí oken. Má to svůj důvod. Venku panuje ideální počasí. Nemrzne, na druhou stranu ještě není příliš velké horko, ve kterém voda a přípravky rychle usychají a zanechávají stopy.

Postup:

  1. Nejprve očistěte okenní rámy a parapety, ze skel nasucho setřete prach a pyl.
  2. Nastříkejte na okna čisticí přípravek. Sklo vždy myjte krouživými pohyby, odshora směrem dolů. Nezapomeňte pravidelně stírat stěrkou.
  3. Používejte pouze hadříky z mikrovlákna nebo jemné houbičky. Vyhněte se obyčejným papírovým utěrkám nebo „chlupatým“ tkaninám. Na skle by vám ulpívala vlákna, která tyto látky pouští.
  4. Okno na závěr očistěte hadříkem navlhčeným čistou vodou a setřete stěrkou.
  5. Vyleštěte dosucha. Ideální jsou suchý hadřík z mikrovlákna, klasické noviny nebo speciální ubrousky na čištění skel.

Které kupované čističe oken jsou nejlepší?

Na trhu můžete vybírat z široké řady různých čističů oken. Nejlepšího hodnocení v rámci redakčního nezávislého testování z hlediska čisticí funkce a výsledného lesku dosáhly výrobky:

  • Ajax Optimal 7 Multi Action (cena od 59 Kč),
  • Ecover Čistič na okna a skleněné povrchy (cena od 144 Kč),
  • Clin na okna Citrus s rozprašovačem (od 44 Kč).

Nejslabší byl dle redakčního testu naopak čistič Jelen na skla a zrcadla (cena od 61 Kč), jehož hlavním nedostatkem byly mimo jiné zanechané šmouhy na skle a velice špatná lešticí schopnost (testováno na zrcadle). Obdobné nedostatky byly zaznamenány i u výrobku Q-Power na okna a skla (cena od 41 Kč).

Ruka v rukavici stírající vodu z okna při mytí Krasula /Shutterstock.com

Jak umýt okna octem?

Pokud chcete úklid pojmout co nejlevněji a nejvíce ekologicky, mezi osvědčené domácí čističe na okna patří roztok vody a lihu nebo vody a octa. Ocet je známý svými lešticími, odmašťovacími a čisticími schopnostmi, na skla je proto jako dělaný. Okno jednou přetřete octovou vodou (ocet a voda v poměru 1 : 1) a pokračujte podle postupu uvedeného výše.

Zápachu se bát nemusíte, při dostatečném větrání ocet již po chvíli vůbec neucítíte.

Opravdu domácí čističe fungují?

Pro zajímavost ještě dodáme, že zmíněný test čističů oken testoval i tyto podomácku vyrobené roztoky. Z hlediska účinnosti čištění dopadl nejlépe mix 500 ml vody a 50 ml technického lihu. Nejvíce lesku zase zajistí mix 500 ml vody, dvou kapek prostředku na nádobí a 30 ml kvasného lihového octa. Všeobecně lze ovšem říci, že všechny testované domácí čističe vykázaly velmi dobré výsledky – více než většina těch kupovaných.

Žena čistí okno vysavačem na okna Monika Wisniewska / Shutterstock.com

Proč koupit vysavač na okna?

Pokud okna umýváte často nebo jich máte doma mnoho, určitě se vyplatí popřemýšlet nad koupí některého z úklidových pomocníků. Efektivní jsou vysavače na okna, které dokonale vyčistí okna, ale i další plochy jako zrcadla, dlaždice, skleněné stoly a dveře. Díky funkci vysávání navíc okamžitě zamezují stékání vody, a tím i vzniku šmouh.

Které vysavače na okna jsou nejlepší?

Podle našeho testování mezi nejlépe hodnocené produkty patří například:

  • SENCOR SCW 3001YL čisticí mop s akumulátorem (PLANEO Elektro, cena 899 Kč),
  • Leifheit 51003 Window Cleaner vysavač na okna s mopem a tyčí (cena 1 269 Kč),
  • Kärcher 1.633-426.0 WV 2 Premium aku stěrka na okna (cena 1 790 Kč).

Vyberte si své pomocníky z akčních letáků na stránkách největšího nákupního rádce Kupi.cz. A pokud máte vlastní tip na dokonale čistá okna, podělte se o něj v komentářích pod článkem.

Zdroj: Kupi.cz, Svet-oken.cz, Oknostyl.cz