5 rychlých dezertů, jejichž příprava nezabere víc než 15 minut

Muffiny jsou vždycky dobrý nápad. Canva

Honí vás mlsná, ale nemáte doma zrovna dostatek ingrediencí na upečení něčeho složitého nebo se vám nechce trávit hodinu v kuchyni? Máme pro vás tipy na 5 lahodných dezertů, na které vám postačí jen pár surovin, a především jejich příprava nezabere moc času.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Míša dezert bez pečení

Ingredience na 4 porce:

  • 250 g tvarohu
  • 330 ml smetany
  • cukr
  • 100 g čokolády na vaření
  • 2 balení čokoládových sušenek (např. BeBe)
  • kousek másla

Postup:

  1. Sušenky rozdrobíme, promícháme se změklým máslem a dáme do skleniček či pohárků na dno.
  2. Tvaroh vyšleháme se smetanou a cukrem dle chuti a přidáme na sušenkový korpus.
  3. Čokoládu necháme rozpustit v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni a přidáme na vrstvu tvarohu.
  4. Dezert necháme v ledničce alespoň 20 minut ztuhnout.

Bleskové čokoládové suflé

Ingredience na jednu porci:

  • 5 lžic moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa, případně Nutelly, anebo kousek rozpuštěné čokolády
  • 1 vejce
  • špetka kypřicího prášku do pečiva

Postup:

  1. Všechny ingredience smícháme dohromady a dáme do hrníčku či keramické formičky.
  2. Vložíme do mikrovlnné trouby na nejvyšší výkon a připravujeme 60–90 vteřin.
Sufle je vynikající dezert. Canva

Banánový koláček s arašídovým máslem

Ingredience:

  • 1 malý zralý banán (nebo polovina velkého)
  • 40 g jemných ovesných vloček, případně mouky
  • 1 vejce
  • trocha mléka či vody
  • špetka skořice
  • špetka kypřicího prášku do pečiva
  • arašídové máslo dle chuti (obyčejné či čokoládové) – lze vynechat

Postup:

  1. Banán rozmačkáme a přidáme k němu všechny ingredience. Můžeme přidat i lžičku arašídového másla.
  2. Těsto přendáme do hrníčku nebo keramické formičky a v mikrovlnné troubě „pečeme“ na střední/vyšší výkon zhruba 2–3 minuty.
  3. Koláček podáváme s arašídovým máslem.

Lahodný muffin s borůvkami

Ingredience:

  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • borůvky nebo ovoce dle chuti
  • špetka kypřicího prášku do pečiva

Postup:

  1. Všechny ingredience kromě ovoce smícháme dohromady. Nakonec opatrně přimícháme ovoce, aby se nepoškodilo.
  2. Těsto dáme do keramické formy na muffiny, případně do hrníčku.
  3. Připravujeme v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon zhruba 60 vteřin.

Ananasový koláč bez pečení

Ingredience:

  • půlka ananasu, případně ananasový kompot
  • 2 balíčky vanilkového pudingu
  • 2 balíčky sušenek nebo cukrářské piškoty na korpus
  • 1 balení zakysané smetany
  • 1 balení smetany ke šlehání

Postup:

  1. Ananas nakrájíme na malinkaté kostičky.
  2. Sušenky rozdrtíme (můžeme nechat i v celku) a vyskládáme jimi formu.
  3. V míse smícháme ananas, zakysanou smetanu a vanilkové pudingy.
  4. Krém natřeme na korpus ze sušenek.
  5. Smetanu ke šlehání vyšleháme a dáme na ananasovou vrstvu krému.
  6. Necháme alespoň 30 minut v lednici ztuhnout.

Tip: Nejste fanouškem přípravy dezertů v mikrovlnné troubě? Všechny uvedené dezerty si můžete upéct i v klasické troubě na 200 °C. Doba přípravy je různá, ale většinou postačí 10–20 minut.