Omezení klasického pečiva v jídelníčku je pro mnoho lidí jednou z nejobtížnějších výzev při hubnutí. Pokud i vy tápete, čím ho během snídaně nebo svačiny nahradit zdravěji, na co si namazat pomazánky a co zvolit jako přílohu k jídlům, máme pro vás pár tipů na alternativy, které vaší postavě nijak neublíží a jejichž chuť si určitě zamilujete.
Pečivo by mělo tvořit součást každého jídelníčku, i toho redukčního. Je ovšem nutné vybírat pouze vhodné druhy: celozrnné, z žitné nebo špaldové mouky apod. A s množstvím to nepřehánět.
Pokud si tedy dopřejete kousek pečiva na snídani nebo svačinu, v ostatních jídlech byste jej měli nahradit nějakou zdravější variantou, která vás více zasytí a má nižší glykemický index. Inspirovat se můžete našimi tipy níže.
Kupte se slevou Chléb bez lepku Tesco Free From.
Výhodou zeleniny je, že se dá kombinovat takřka se vším. Křupavé druhy jako mrkev, papriku nebo okurky můžete nakrájet na hranolky a namáčet do pomazánek, čerstvých sýrů nebo různých dipů. Výborná je také kombinace s cizrnovým hummusem.
Okurky nebo kedlubny nakrájené na kolečka lze zase použít jako podklad pro „chlebíčkové“ zdobení. Doporučujeme kombinaci osvěžující okurky a česnekovo-sýrové nebo nivové pomazánky. Dozdobíte šunkou, sýrem, ořechy nebo jinou zeleninou a máte zdravou variaci na chlebíčky nebo jednohubky.
A pokud si i tak chcete smlsnout na oblíbených burgerech, místo housky použijte například tlustší kolečka grilovaného lilku nebo osmažené kloboučky žampionů portobello.
Výroba domácích placek je jedním z nejlepších (i nejchutnějších) způsobů, jak nahradit pečivo. Hodí se jako příloha k omáčkám (zejména k těm exotickým, například místo indického chleba) a polévkám, míchaným vajíčkům na snídani, k salátům nebo ke klasickému obložení.
Na jejich přípravu můžete použít vajíčko, tvaroh, bylinky a koření podle chuti a to nejdůležitější – něco na zahuštění a spojení, co bude zároveň plné vitamínů, minerálů, bílkovin, vlákniny apod. Například:
Množství surovin upravujte vždy tak, aby vám vznikla hustší konzistence, kterou opečte na pánvi nebo v troubě (při 180 °C cca 15–20 minut). Ze začátku to možná bude více o zkoušení a experimentování, jakmile si ale najdete ideální poměr a kombinaci chutí podle vlastních preferencí, uvidíte, že takto vytvoříte různé variace chutných placek.
Připravené těsto na placky lze nalít i do speciálních sendvičovačů 3 v 1, které mají vyměnitelné plotýnky na vafle. Slané vafle budete mít za chvíli hotové a propečené, pouze nezapomeňte před přípravou plotýnky vymazat trochou tuku nebo postříkat olejem ve spreji.
Tyto alternativy nejsou vždy ideální náhradou pečiva, ač to výrobci na obalech a v reklamách slibují. Nevýhodou mnoha z nich je, že obsahují bílou mouku nebo pufovanou rýži, případně kukuřici, které mají vysoký podíl sacharidů i glykemický index. To zjednodušeně znamená, že vás tyto chlebíčky nezasytí na dlouho a nedodají vašemu tělu všechny potřebné živiny.
Jsou proto ideální jako příležitostná rychlá svačinka (například pro doplnění energie, po sportu nebo jiné namáhavé aktivitě), nicméně jako dlouhodobá a pravidelná náhrada pečiva nejsou při hubnutí úplně vhodné.