Jak správně zabít, vykuchat a naporcovat kapra?

Na přípravu kapra nemusíte být školeným kuchařem či rybářem – poradíme, jak na to Canva

Tradiční vánoční přípravy zahrnují u nás v Česku kromě balení dárků či pečení cukroví také výběr a zpracování kapra. Ačkoliv se jedná spíše o mužskou záležitost, alespoň co se týká zabití ryby, zvládne ji i něžnější pohlaví. Poradíme, jak správně zabít, vykuchat a naporcovat kapra tak, aby to zvládla i žena. 

Přečtěte si také

Komu patří Kaufland, Lidl, Penny a další? 8 z 10 velkých řetězců u nás má zahraničního vlastníka
Komu patří Kaufland, Lidl, Penny a další? 8 z 10 velkých řetězců u nás má zahraničního vlastníka

Štědrovečerní stůl si lze jen těžko představit bez kapra – i když se v některých domácnostech jako náhrada připravuje třeba smažené rybí filé, losos, kuřecí řízky nebo sýr v trojobalu. Jestli ovšem patříte k těm, co by si kapra rádi koupili na trzích z kádí, ale bojíte se, že ho nebudete umět zpracovat, máme pro vás návod, jak na to.

Kde nakoupit rybu

Záleží čistě na nás, zda se rozhodneme koupit živou rybu, jak je zvykem ve většině rodin, nebo si ušetříme práci a nakoupíme již zpracované rybí podkovy. Živými rybami se přímo hemží jak velká akvária v obchodech, tak i kádě na vánočních trzích. Čerstvá ryba bývá také k sehnání před obchody s rybářskými potřebami či před velkými hypermarkety. 

Kde kapra seženete, je čistě na vás. Nabízí se vánoční trhy, velké kádě a stánky, ale klidně i již mražení kapři z obchodů Jiří Fröhlich / Pixabay

Doporučení při nákupu ryb

Vybrat zdravého a pěkného kapra není těžké – v každém případě by ryba neměla plavat břichem nahoru nebo být poraněná, pozornost však věnujte také její váze. Ideální je dále nakupovat kapry tam, kde mají hodně prostoru k pohybu – v opačném případě se stává, že bývají přidušené a potlučené.

Ke kaprovi nemůže chybět pořádný salát

Pokud bychom chtěli ke štědrovečerní večeři méně tučné kousky, nabízí se kapr říční. Jeho výhodou, kromě nižšího obsahu tuku, je také to, že není tolik cítit bahnem. Poznáme ho tak, že má, na rozdíl od kapra obecného, nižší hřbet a podlouhlejší tělo. Na výběr máme též mezi kaprem šupináčem a lyscem.

Výběr kapra je sice pouhým začátkem cesty k řízkům z filet, tím spíš by se však neměl podcenit Canva

Ceny za živé ryby i podkovy

Cenově se čerstvé ryby liší dle regionů, musíme tedy počítat i s různými náklady. Nejnižší cena na vánočním prodeji je na Třeboňsku – a u velkoobchodních odběratelů je třeba kapr z Rybářství Třeboň k sehnání do 100 Kč/kg.

Cenu nicméně určují také služby navíc – pokud nechceme rybu zabíjet doma, připlatíme si minimálně 60 Kč za stažení z kůže. Nakoupit však můžeme také již uchystané, vakuované kapří podkovy. Nabízí je téměř každý supermarket a jejich cena se pohybuje zhruba od 120 Kč do 400 Kč, záleží na konkrétních řetězcích.

Sáhněte po kaprech z obchodních řetězců

Kupte se slevou Kapr.

Porovnat slevy

Domácí příprava 

Živou rybu dáme doma do vany a poskytneme jí čistou vodu, díky které bude také mnohem lépe chutnat. Vodu bychom ovšem měli pravidelně měnit, aby bylo pročištění co nejefektivnější!

Jak správně zabít kapra?

Budeme potřebovat:

  • ostré nože
  • paličku nebo jiný předmět na omráčení
  • nádobí na vnitřnosti a ořezy
  • papírové utěrky

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme plech nebo větší nádobou, která poslouží k tomu, aby měla krev z ryby při krvácení kam odtékat. 
  2. Pro snadnější zacházení s kaprem použijeme utěrku – přitlačíme ho pomocí ní k podložce, nebo ho do ní rovnou obalíme.
  3. Připravenou rybu omráčíme. Použijeme k tomu libovolný tupý předmět nebo kuchyňskou paličku, kterou kapra udeříme v místě nad očima.
  4. Následně ho usmrtíme rychlým zářezem za hlavou. Těsně za hlavou se totiž nachází srdce, vzhledem k čemuž dojde během pár minut k úplnému vykrvení. 
  5. Rybu necháme pár minut ležet a potom ji přesuneme na jinou podložku, nejlépe na kuchyňské prkýnko. Zbylou krev na povrchu očistíme ubrousky. Pro usnadnění následující práce můžeme rybu složeným papírovým ubrouskem i podložit.

Jak zbavit kapra šupin, vykuchat a nafiletovat?

Nechcete, aby byly po zpracování kapra šupiny úplně všude? Zkuste to podle následujícího videonávodu

Jak na porcování kapra

 Pomůcky: 

  • dřevěné kuchyňské prkýnko
  • ostrý, tenký nůž

Postup:

  1. Nejprve kaprovi uřízneme hlavu – řez vedeme za skřelemi i v prostoru prsních ploutví. Po odřezání z ní lze připravit například rybí polévku.
  2. Zbylé maso můžeme naporcovat buď na půlky, nebo na podkovy, jejichž příprava je o něco jednodušší. Provedeme to tak, že se vyhneme řezání masa v místech, kde jsou silné kosti ploutví a hřbetu.
  3. Ploutve a k ní přilehlé kosti se zbavíme teprve po uříznutí podkov. Obdobně vyřízneme a vytrhneme části hřbetní ploutve s ostnatou kostí. A konečně podkovy oddělíme od silných kostí – páteře a jejího spojení s hřbetem a žebry.
  4. U každé podkovy nejprve vyzkoušíme, zda je u páteře pevná, nebo zda pruží – žebra je totiž od páteře potřeba odřezávat ze strany pevné.
  5. Páteř z obou stran seřízneme, čímž získáme dvě porce ryby. Ty již můžeme použít ke kuchyňské přípravě pro konzumaci. Pokud však chceme rybu úplně bez kostí, seřízneme i žebra.
  6. Potřebujeme k tomu tenký nůž, kterým je nařízneme. Kus ryby i s nožem uvnitř poté otočíme, abychom měli kůži navrch a maso směrem dolů k prkýnku. Následně nožem žebra vodorovně skrojíme na plátky
  7. Nakonec zpracujeme ocasní část tak, že vedeme tenké dlouhé řezy. Kapra řežeme směrem od hřbetu.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz