Jak správně zabít, vykuchat a naporcovat kapra?

Kapří podkovy na dřevěné desce Shadow Inspiration / Shutterstock.com

Tradiční vánoční přípravy zahrnují u nás v Česku kromě balení dárků či pečení cukroví také výběr a zpracování kapra. Pro někoho může být každoroční tradicí, když přenechá svoji vanu šupinatému Pepovi. Jiní se zase rádi dívají na zručnou práci prodejců ryb, kteří v mrazu a bez rukavic během pár minut rybu vykuchají. Chcete se ale blýsknout a připravit kapra doma? Poradíme, jak rybu správně zabít, vykuchat a naporcovat tak, aby to zvládl každý.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Štědrovečerní stůl si lze jen těžko představit bez kapra – i když se v některých domácnostech jako náhrada připravuje třeba smažené rybí filé, losos, kuřecí řízky nebo sýr v trojobalu. Jestli ovšem patříte k těm, co by si kapra rádi koupili na trzích z kádí, ale bojíte se, že ho nebudete umět zpracovat, máme pro vás návod, jak na to.

Kde koupit kapra?

Záleží čistě na nás, zda se rozhodneme koupit živou rybu, jak je zvykem ve většině rodin, nebo si ušetříme práci a nakoupíme už zpracované rybí podkovy. Živými rybami se přímo hemží jak velká akvária v obchodech, tak i kádě na venkovních trzích. Čerstvá ryba bývá také k sehnání před obchody s rybářskými potřebami či před velkými hypermarkety.

Jak kapra vybrat?

Vybrat zdravého a pěkného kapra není těžké – v žádném případě by ryba neměla plavat břichem nahoru nebo být poraněná. Pozornost však věnujte také její váze. Ideální je nakupovat kapry tam, kde mají hodně prostoru k pohybu – v opačném případě se stává, že bývají přidušení a potlučení.

Pokud bychom chtěli ke štědrovečerní večeři méně tučné kousky, nabízí se kapr říční. Jeho výhodou, kromě nižšího obsahu tuku, je také to, že není tolik cítit bahnem. Poznáme ho tak, že má nižší hřbet a podlouhlejší tělo. Na výběr máme též mezi kaprem šupináčem a lyscem.

Smažené kapří filety na talíři s citronem gkrphoto / Shutterstock.com

Ceny za živé ryby i podkovy

Cenově se čerstvé ryby liší dle regionů, musíme tedy počítat s různými náklady. Nejnižší cena na vánočním prodeji je na Třeboňsku – a u velkoobchodních odběratelů je třeba kapr z Rybářství Třeboň k sehnání za cca 120 Kč/kg.

Cenu nicméně určují také služby navíc – pokud nechceme rybu zabíjet doma, připlatíme si minimálně 60 Kč za stažení z kůže. Nakoupit však můžeme také už uchystané, vakuované kapří podkovy. Nabízí je téměř každý supermarket a jejich cena se pohybuje kolem 19–30 Kč za 100 g, záleží na konkrétních řetězcích.

Smažený kapr
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Smažený kapr

Smažený kapr je tradiční vánoční recept, který se připravuje jako součást štědrovečerního menu společně s bramborovým salátem. Pojďte si jej námi připravit, není to vůbec nic složitého.

Smažený kapr

Domácí příprava

Živou rybu dáme doma do vany a poskytneme jí čistou vodu, díky které bude také mnohem lépe chutnat. Vodu bychom ovšem měli pravidelně měnit, aby bylo pročištění co nejefektivnější!

Jak správně zabít kapra?

Budeme potřebovat:

  • ostré nože
  • paličku nebo jiný předmět na omráčení
  • nádobí na vnitřnosti a ořezy
  • papírové utěrky

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme plech nebo větší nádobu, která poslouží k tomu, aby měla krev z ryby při krvácení kam odtékat.
  2. Pro snadnější zacházení s kaprem použijeme utěrku – přitlačíme ho pomocí ní k podložce, nebo ho do ní rovnou obalíme.
  3. Připravenou rybu omráčíme. Použijeme k tomu libovolný tupý předmět nebo kuchyňskou paličku, kterou kapra udeříme v místě nad očima.
  4. Následně ho usmrtíme rychlým zářezem těsně za hlavou. Tam se totiž nachází srdce, vzhledem k čemuž dojde během pár minut k úplnému vykrvení.
  5. Rybu necháme pár minut ležet a potom ji přesuneme na jinou podložku, nejlépe na kuchyňské prkýnko. Zbylou krev na povrchu očistíme ubrousky. Pro usnadnění následující práce můžeme rybu složeným papírovým ubrouskem i podložit.

Jak zbavit kapra šupin, vykuchat a nafiletovat?

Nechcete, aby byly po zpracování kapra šupiny úplně všude? Zkuste to podle následujícího videonávodu.

Jak na porcování kapra

Pomůcky:

  • dřevěné kuchyňské prkýnko
  • ostrý, tenký nůž

Postup:

  1. Nejprve kaprovi uřízneme hlavu – řez vedeme za skřelemi i v prostoru prsních ploutví. Po odřezání z ní lze připravit například rybí polévku.
  2. Zbylé maso můžeme naporcovat buď na půlky, nebo na podkovy, jejichž příprava je o něco jednodušší. Provedeme to tak, že se vyhneme řezání masa v místech, kde jsou silné kosti ploutví a hřbetu.
  3. Ploutve a k ní přilehlé kosti se zbavíme teprve po uříznutí podkov. Obdobně vyřízneme a vytrhneme části hřbetní ploutve s ostnatou kostí. A konečně podkovy oddělíme od silných kostí – páteře a jejího spojení s hřbetem a žebry.
  4. U každé podkovy nejprve vyzkoušíme, zda je u páteře pevná, nebo zda pruží – žebra je totiž od páteře potřeba odřezávat ze strany pevné.
  5. Páteř z obou stran seřízneme, čímž získáme dvě porce ryby. Ty již můžeme použít ke kuchyňské přípravě pro konzumaci. Pokud však chceme rybu úplně bez kostí, seřízneme i žebra.
  6. Potřebujeme k tomu tenký nůž, kterým je nařízneme. Kus ryby i s nožem uvnitř poté otočíme, abychom měli kůži navrch a maso směrem dolů k prkénku. Následně nožem žebra vodorovně skrojíme na plátky.
  7. Nakonec zpracujeme ocasní část tak, že vedeme tenké, dlouhé řezy. Kapra řežeme směrem od hřbetu.

Zdroj: denik.cz, novinky.cz, trebonskykapr.cz