Slupky od mandarinek nevyhazujte: Vyrobíte z nich levný pohlcovač pachů i lék na trávení

Oloupané i neoloupané mandarinky New Africa / Shutterstock.com

Vánoce bez vůně mandarinek jako by nebyly. Pokud se už i u vás doma loupe o sto šest, nabízí se zásadní otázka. Vyhazujete slupky do koše? Pokud ano, děláte zbytečnou chybu – dají se totiž skvěle využít. Inspirujte se našimi tipy, jak kůru z mandarinek zužitkovat pro zdraví, krásu i útulnější domácnost.

Přečtěte si také

3 neobvyklé jarní saláty, kterými se blýsknete při grilovačce i mimo ni

Co obsahuje mandarinka?

Účinky mandarinek na naše zdraví jsou podobné jako u pomerančů. Oproti nim sice obsahují o něco méně vitamínu C, zato ale mají více železa a vitamínu A, který našemu tělu pomáhá obnovovat buněčné tkáně.

Dále jsou bohatým zdrojem vitamínu B2, kyseliny listové, beta-karotenu a antioxidantů (významný je zejména nobiletin, který mj. zajišťuje správné fungování jater).

Účinky na zdraví

Mandarinky posilují také náš imunitní systém, zlepšují trávení, urychlují hojení ran a zpomalují stárnutí pleti. Taktéž pomáhají snižovat cholesterol nebo obtíže spojené s artritidou. Všestranné využití má ovšem i jejich kůra. Přinášíme několik tipů, jak ji zužitkovat v domácnosti či jak si z ní vyrobit domácí všelék.

Mandarinky a oloupaná mandarinka Vova Shevchuk / Shutterstock.com

Očištěná mandarinková kůra je základ

Pokud plánujete slupky z mandarinek využít pro péči o tělo nebo zdraví, případně je konzumovat, vždy je nejlepší vybírat takové, jejichž kůra není chemicky ošetřena. Prodejci musí tuto skutečnost u ovoce vždy uvádět.

Jestliže vaše mandarinky chemicky ošetřené jsou, musíte je nejprve důkladně omýt. Obyčejná teplá voda však nestačí. Na trhu zakoupíte speciální ekologické čističe (saponáty) na ovoce a zeleninu – například od značek Attitude (cena cca 135 Kč/800 ml) nebo Feel Eco (cena se pohybuje okolo 125 Kč/1 l).

  • Tip: Přírodní čistič na omývání ovoce a zeleniny si můžete vyrobit i doma. Stačí v hrnku vody rozmíchat polévkovou lžíci jablečného octa a lžíci citronové šťávy. Roztok přelijte do rozprašovače, nastříkejte na ovoce, nechte chvíli působit a poté omyjte.

A jak mandarinkovou kůru konkrétně zužitkovat?

Pečený čaj s citrusy a rumem
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Náročný

Pečený čaj s citrusy a rumem

Pečený čaj s citrusy a rumem může být netradiční alternativou klasického svařáku i skvělým dárkem pro nejbližší. Je plný citrusů, koření a hlavně rumu! Hotový jej budete mít do 60 minut a množství vyjde na 10 skleniček, což je zásoba, která vám vystačí po celou zimu. Záleží, jak budete v zahřívání rychlí.

Pečený čaj s citrusy a rumem

Inhalace na rýmu a bolest hlavy

Při nachlazení a rýmě zalijte hrst čerstvé nebo sušené mandarinkové kůry vroucí vodou (v míse či hrnci) a inhalujte s hlavou přikrytou ručníkem asi 10 minut. Když vás přepadne bolest hlavy, stačí mandarinkové slupky zabalit do plátýnka nebo kusu prodyšné bavlněné látky a vdechovat. Jejich vůně dokáže mírnit bolesti hlavy, potlačovat stres a určitě vás krásně vánočně naladí.

Sušená kůra na trávení i suchý kašel

O Vánocích dostává žaludek pěkně zabrat. Cukroví střídají chlebíčky, ty zase smažené pokrmy s bramborovým salátem, a nakonec vám zbydou jen zažívací potíže. I na ty však pomohou mandarinky. Zázračný lék na trávení si lze do zásoby připravit už nyní.

Lahvičky mandarinkové tinktury a měsíčky mandarinek Antonina Vlasova / Shutterstock.com

Jak na to?

Mandarinkové slupky usušte v troubě nebo v sušičce potravin a rozemelte je na jemný prášek. V případě potřeby potom rozmíchejte 1 lžičku prášku ve vodě nebo mátovém čaji (máta je též účinná při zažívacích problémech), případně ji můžete sníst jen tak.

Rozemleté mandarinkové slupky se vám budou hodit i na suchý kašel. Sušenou, najemno pomletou kůru smíchejte s alkoholem v poměru 2 lžíce prášku na 2 dl alkoholu (např. vodky nebo slivovice). Směs přelijte do dobře uzavíratelné nádoby a dejte na 14 dní uležet na tmavé místo. Poté je domácí tinktura připravená k užívání. Na suchý kašel dávkujte cca 20 kapek denně. Můžete užívat i jako prevenci.

Mandarinkový odvar pro krásné vlasy

Díky vysokému obsahu vitamínů působí mandarinky blahodárně na růst vlasů, zabraňují jejich nadměrnému maštění a také podporují obnovu buněk a kolagenu. Doma si můžete vyrobit jednoduchý odvar: mandarinkové slupky asi 30 minut vařte v hrnci s vodou a poté nechte ještě hodinu odstát a louhovat. Vzniklou tekutinou si opláchněte vlasy. Budou vyživené, lesklé a prospějete i pokožce hlavy.

Domácí osvěžovač vzduchu

Kůra citrusů obsahuje taktéž velké množství éterických olejů. Doma proto spolehlivě poslouží jako 100% přírodní osvěžovač vzduchu a neutralizátor pachů. Pro jednorázové provonění domácnosti dejte do hrnce s vodou povařit slupky z mandarinek (můžete přidat i jiné citrusy nebo koření, například skořici a hřebíček).

Jakmile obsah hrnce vychladne, tekutinu přeceďte, slijte do rozprašovače a používejte jako klasický osvěžovač vzduchu. Slupky lze umístit i na dno odpadkového koše, kde obdobně zafungují jako spolehlivý pohlcovač nežádoucích pachů.

Vánoční pomerančová marmeláda
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Vánoční pomerančová marmeláda

Vánoční pomerančová marmeláda je plná ovoce, úžasně chutná a skvěle voní. Nejlépe si ji vychutnáte namazanou na čerstvém pečivu, výborná bude ale také na palačinkách nebo lívancích.

Vánoční pomerančová marmeláda

Odstraní zápach z bot

Esenciální oleje z mandarinek si spolehlivě poradí také se zápachem z bot. Čerstvě oloupané slupky zabalte do novin nebo plátna, vložte do bot a nechte alespoň přes noc působit (ideálně však až 24 hodin). Vonné složky mandarinek pach pohltí, a boty navíc příjemně provoní.

Zdroj: frekvence1.cz, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, healthline.com, healthline.com, webmd.com