Tunacado sendvič si získal popularitu díky tomu, že kombinuje jednoduché suroviny do dokonale vyvážené a současně nečekaně svěží chuti. Tuňáková pěna, bazalkový olej, plátky avokáda a dobře propečené pečivo tvoří sendvič, který je sytý, ale zároveň lehký. Hodí se do práce, na cestu i jako rychlá domácí večeře.
Jak se z obyčejného sendviče stala virální hvězda
Sendvič Tunacado se objevil v nabídce podniku Joe & the Juice už dávno, ale až sociální sítě z něj udělaly celosvětový hit. A není to náhoda. Když jsem si ho letos dala v Londýně, úplně mě překvapilo, jak promyšleně chutě ladí – bazalkový olej, který je lehký a bylinkový, tuňáková směs, která má díky ančovičkám hloubku a umami, a avokádo, které tomu dodá jemnost i strukturu.
Celé to drží pohromadě focaccia opečená tak, že má měkkou střídku, ale křupavou kůrku. Je to sendvič, který vás zasytí, ale neuspí, a chuťově působí překvapivě „dospěle“.
Tunacado sendvič si získal popularitu nejen díky chuti, ale i díky tomu, že jde o velmi vyvážené jídlo. Tuňák dodává bílkoviny a omega-3, avokádo zdravé tuky a pestový olej přidá bylinkové aroma bez zbytečného zatížení.
Focaccia nebo jiné měkčí pečivo doplní sacharidy, takže jde o jídlo, které není ani příliš těžké, ani příliš lehké. Není divu, že právě lidé z kanceláří si ho oblíbili – vydrží vám až do odpoledne, aniž byste měli pocit, že jste snědli půl pekárny.
Sophia Michalčíková
Tunacado sendvič – recept
- Počet porcí: 2 sendviče
- Délka přípravy: 10 minut + 5 minut tepelná úprava
Ingredience
- 200 g focaccie nebo jiného pečiva
- 2 hrsti čerstvé bazalky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- 60 ml studené vody
- 1/4 lžičky soli
- 280 g tuňáka v konzervě
- 4 filety ančoviček v oleji
- 1 lžíce čerstvého kopru
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička Worcestershire omáčky
- 2 lžíce majonézy
- 1/4 lžičky chilli vloček
- 1 avokádo (nakrájené na plátky)
Tuňáková pomazánka
Tuňáková pomazánka je velmi jednoduchá na přípravu a podávaná na celozrnném pečivu se zeleninou představuje vyváženou snídani i svačinu. Hotová je během pár chvilek a pochutná si na ní celá rodina.
Tuňáková pomazánka
Postup přípravy
- Začněte bazalkovým olejem. Do mixéru vložte čerstvou bazalku, olivový olej, vinný ocet, studenou vodu a sůl. Přidejte 2–3 kostky ledu, aby směs zůstala svěží a nepřehřála se. Mixujte do hladké zelené emulze a dejte stranou.
- Do větší mísy vložte tuňáka i s trochou nálevu, ančovičky, nasekaný kopr, citronovou šťávu, Worcestershire omáčku, majonézu a chilli vločky. Ponorným mixérem směs rozmixujte do hladkého krému.
- Focacciu (nebo jiné pečivo) rozkrojte po délce a vnitřní strany potřete připraveným bazalkovým olejem.
- Na jednu polovinu rozmístěte plátky avokáda, na druhou rovnoměrně rozetřete tuňákovou směs.
- Obě části přiložte k sobě a sendvič opečte na pánvi či v toastovači tak, aby byl zvenku krásně křupavý a uvnitř zůstal šťavnatý.
Tipy pro vylepšení receptu
- Když jsem sendvič testovala doma, největší rozdíl udělala kvalita pečiva. Focaccia je ideální volba – je vláčná, ale po opečení křupe a drží náplň uvnitř.
- Pokud nemáte ančovičky rádi, zkuste je alespoň jednou dát do směsi – úplně se rozmixují a dodají nenahraditelnou umami chuť, kterou z tuňáka samotného nedostanete.
- Bazalkový olej doporučuji nepodceňovat a klidně si ho připravit trochu víc; vydrží v lednici dva dny a skvěle se hodí i na saláty.
- A hlavně – sendvič je nejlepší teplý, ale překvapivě dobře chutná i studený, takže si klidně připravte dvojitou dávku na druhý den.
Zdroje: Sophia Michalčíková, sociální sítě, Kupi.cz