Existují recepty, které se stanou vaší první volbou ve chvíli, kdy hlad udeří a vy toužíte po něčem rychlém, lehkém a zároveň výživném. Tento toast spojuje vláčný avokádový krém s tuňákem, jemným jogurtem a křupavým celozrnným chlebem. Korunuje ho vejce na pánvi, které celé dílo povýší na úroveň večeře, jež se neomrzí.
Proč stojí za to si ho připravit
Když jsem ho dělala poprvé, překvapilo mě, jak moc se jeho chuť podobá toastu, který bych si jinak dala v kavárně. Vypadá hezky na talíři, zasytí a přitom se celý recept dá zvládnout za méně než čtvrt hodiny. Je ideální na večer, kdy nechcete stát dlouho u sporáku, ale stejně tak poslouží jako sytá svačina na cesty. Díky vejci, avokádu a tuňáku získáte pořádnou dávku bílkovin, takže po něm nebudete mít hned hlad.
Toast s krémovou náplní a vejcem – recept
- Počet porcí: 1 velký toast
- Délka přípravy: 15 minut
Ingredience:
- 2 plátky celozrnného toustového chleba
- 1 vejce
- ½ zralého avokáda
- 60 g tuňáka ve vlastní šťávě (dobře okapaného)
- ¼ menší červené cibule
- 80 g hustého jogurtu typu Skyr
- hrst nasekané čerstvé pažitkové natě
- 1 lžíce olivového oleje extra panenského
- špetka soli
- špetka mletého černého pepře
- špetka chilli vloček
Kupi
Postup přípravy
- Avokádo rozpulte, dužinu vydlabejte do menší misky a rozmačkejte vidličkou. Přidejte tuňáka, nasekanou cibuli, jogurt, nasekanou pažitkovou nať, olivový olej, sůl, pepř a případně i chilli vločky. Vše rozmačkejte a promíchejte, aby vznikla krémová směs.
- Připravte si dva plátky chleba. Do jednoho z nich vykrojte uprostřed kulatý otvor o průměru přibližně 5 cm.
- Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a položte na ni nejprve celý plátek chleba a také plátek s otvorem.
- Nechte krátce opéct z jedné strany, poté je obraťte.
- Do otvoru v chlebu opatrně vyklepněte vejce.
- Přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni smažit, dokud není bílek pevný a žloutek podle vaší chuti tekutý nebo polotuhý.
- Zatímco se vejce připravuje, namažte základní plátek chleba krémovou směsí z avokáda a tuňáka.
- Jakmile je vejce hotové, položte chléb s vejcem na připravenou spodní část se směsí a přitlačte.
- Ihned podávejte, nejlépe ještě teplé.
Kupi
Tipy autorky
- Pokud chcete, aby měl toast ještě větší šmrnc, vyzkoušejte do směsi přidat pár kapek citronové šťávy. Zabrání tomu, aby avokádo rychle zhnědlo, a dodá kyselkavou chuť.
- Osobně se mi osvědčilo mít po ruce i pár lístků čerstvého špenátu nebo rukoly, které vložím mezi náplň a vejce. Díky tomu je toast ještě svěžejší a působí pestřeji na pohled.
- Pokud děláte víc porcí najednou, opečte chleby na suché pánvi nebo v toustovači, ať stihnete vejce usmažit postupně a stále servírovat teplý toast.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi