Husí hody 2025: Z cen svatomartinského menu u Pohlreicha, Punčocháře a dalších hvězd se vám zatočí hlava

Pečená husa s červeným zelím a lokšemi Robert Bertold / Shutterstock.com

Listopad je pro gurmány svátkem – přichází totiž období husích hodů. A kde jinde si dopřát dokonale křupavou husí kůžičku než v podnicích těch nejznámějších českých šéfkuchařů? Jenže pozor – ve chvíli, kdy na jídelním lístku stojí jméno Pohlreich, Kašpárek nebo Punčochář, připravte se na zážitek, který potěší chuťové buňky, ale prověří peněženku.

Přečtěte si také

Fotogalerie: Nejlepší akce a novinky v supermarketech. Velké slevy na LEGO i zvěřinové maso za top ceny

Listopad tradičně patří svatomartinským husím hodům. Den svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, bývá pro milovníky české kuchyně jedním z nejočekávanějších gastronomických svátků. V mnoha restauracích se už nyní line vůně křupavé husí kůže, jablek a červeného zelí. Letos se do svatomartinské tradice opět zapojují i podniky vedené slavnými českými šéfkuchaři.

Zdeněk Pohlreich

Pražský podnik Café Imperial, známý svou secesní atmosférou i rukopisem Zdeňka Pohlreicha, připravil speciální husí hody od 7. do 16. listopadu 2025. Nabídka je vyváženou kombinací tradičních receptů a elegantního servisu.

Hosté si mohou dopřát například husí rilletes s toustem z francouzského chleba (269 Kč), husí kaldoun se zeleninou a nudlemi (169 Kč) nebo vrchol svatomartinského menu – pečenou husu s houskovým knedlíkem a bílým zelím (625 Kč). K menu se doporučuje Ryzlink rýnský z vinařství Kraus nebo moravská Frankovka od vinaře J. Stávka. Café Imperial tak zůstává jistotou pro ty, kdo si chtějí vychutnat klasiku v reprezentativním prostředí.

Jaroslav Sapík

V restauraci U Sapíků v Klokočné se svatomartinské slavnosti konají ve dvou etapách – 7. až 9. listopadu a 11. až 16. listopadu. Nabídka je mimořádně bohatá: od husí paštiky se sladce pikantním ovocem přes maďarskou husí polévku až po několik variant pečené husy podle regionů – jihočeskou, moravskou i slovenskou.

Ceny hlavních chodů se pohybují kolem 695 Kč, šéfkuchař Petr Pastrňák navíc doporučuje martinskou pečenou husu s červeným zelím a bramborovými knedlíky za 725 Kč. Sladkou tečku tvoří bramborové šišky s mákem a šlehačkou (195 Kč). Nabídku doplňuje výběr svatomartinských vín. Po dobu akce bude zrušen stálý jídelní lístek, takže se celý podnik promění v husí slavnost.

Lokše
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Lokše

Lokše jsou chutné, jednoduché a levné jídlo. Na jejich výrobu budeme potřebovat pouze uvařené brambory, mouku, sůl a rozpuštěný tuk. Tyto bramborové placky jsou velmi oblíbené. Můžeme je naplnit buď na sladko nebo na slano.

Lokše

Jan Punčochář

Restaurace U Matěje, kterou vede šéfkuchař Jan Punčochář, zůstává věrná svatomartinské tradici, i když podrobné menu zatím nezveřejnila. Hosté se mohou těšit na speciální nabídku od 11. do 14. listopadu, přičemž počet porcí bude omezený. Podle informací z webu restaurace lze očekávat klasickou pečenou husu a sezonní přílohy. O dostupnosti jídel bude personál informovat přímo na místě, takže rezervace se letos rozhodně vyplatí.

Roman Paulus

V olomouckém Bistru Paulus připravil Roman Paulus degustační svatomartinský večer. Akce se koná 11. listopadu od 18 hodin a zahrnuje pětichodové menu inspirované evropskými kuchyněmi. Cena začíná na 1 990 Kč, přičemž součástí je i párování s víny. Paulus tak propojuje českou tradici s moderním pojetím fine diningu a nabízí alternativu pro ty, kteří hledají zážitek spíše než klasický oběd.

U Fleků

Legendární pivovar a restaurace U Fleků sází na jistotu – konfitované husí stehno s červeným zelím na červeném víně a bramborovým špalíčkem (699 Kč). Kompletní menu s dýňovou polévkou a cheesecakem stojí 790 Kč. Nabídka platí od 11. do 14. listopadu 2025. K menu se servíruje limitované svatomartinské víno (299 Kč za 0,75 l). Restaurace doporučuje včasnou rezervaci, protože bývá v těchto dnech zcela obsazená.

Kde husa letos chybí

Michelinští kuchaři Radek Kašpárek (pražská restaurace Fiel)Přemek Forejt (olomoucká restaurace Entrée) letos zůstávají mimo svatomartinský trend. Oba podniky se aktuálně soustředí na degustační menu, kde husí maso zatím nefiguruje. To ovšem nevylučuje, že se sezonní inspirace v jejich kuchyních neobjeví později.

Pečené husí stehno s cibulovým zelím
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Pečené husí stehno s cibulovým zelím

Svatomartinská husa ke svátku svatého Martina prostě patří. Vychutnejte si ji třeba ve formě konfitovaného stehna s cibulovým zelím a knedlíkem podle našeho videoreceptu. Této výtečné specialitě zaručeně neodoláte.

Pečené husí stehno s cibulovým zelím

Svatomartinské husí hody zůstávají jedním z nejpevněji zakořeněných gastronomických rituálů v Česku. Zatímco někteří šéfkuchaři sází na moderní pojetí, jiní ctí poctivou českou tradici. Letošní nabídka ukazuje, že husí sezona stále láká – ať už do noblesního prostředí Café Imperial, venkovské Klokočné, nebo mezi historické zdi U Fleků. Ceny menu se podle typu restaurace pohybují od zhruba 600 Kč až po degustační večery přesahující 1 900 Kč. Vzhledem k omezenému počtu porcí i termínů se však vyplatí rezervovat si místo s předstihem.

Zdroje: Kupi.cz, weby jednotlivých restaurací